Καναδάς: Σαμποτάζ σιδηροδρομικών γραμμών (Μόντρεαλ, Σεπτέμβριος 2015)

686216-germany-nuclear-waste Οι υποδομές του κράτους και του κεφαλαίου συνεχίζουν να απλώνουν τα πλοκάμια τους, προσπαθώντας να επιταχύνουν την εξόρρυξη και τη μεταφορά πρώτων υλών στην αγορά. Ο απέραντος Καναδικός βορράς, συχνά αραιοκατοικημένος κυρίως λόγω του εκτοπισμού, της απομόνωσης και της γενοκτονίας των ιθαγενικών πληθυσμών, είναι μια τεράστια πηγή κέρδους· πετρέλαιο, αέριο, ξυλεία, υδρο-ηλεκτρικά φράγματα, ορυχεία ουρανίου κλπ.

Διάφορα τερατώδη έργα επέκτασης υποδομών προσπαθούν να συνδέσουν τις Αμμόπισσες της Alberta μέσω αγωγών κατά μήκος του ποταμού St. Lawrence, στον Ατλαντικό.

Αυτά τα έργα εμπεριέχουν την επέκταση και την κατασκευή νέων υποδομών όπως λιμάνια, σιδηρόδρομους και λεωφόρους σε όλο το μήκος της διαδρομής πάνω σε αποικισμένα εδάφη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, διακόψαμε προσωρινά την κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή CN δύο φορές, στη γειτονιά Pointe-St. Charles. Τοποθετήσαμε ένα χάλκινο σύρμα συνδεδεμένο και στις δύο πλευρές των ραγών, στέλνοντας έτσι σήμα μπλοκαρίσματος στις ράγες και διακόπτοντας την κυκλοφορία μέχρι οι ράγες να ελεγχθούν. Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανατολικά στο λιμάνι του Belledume, στο New Brunswick.

Για να μπλοκαριστούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, κάποιος μπορεί:

  • Να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 2,4 μέτρα μη-μονωμένου χάλκινου σύρματος τύπου 3AWG (το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση κεντρικών πινάκων στα σπίτια)
  • Να τυλίξει το σύρμα γύρω από κάθε ράγα του συρμού, συνδέοντας και τις δύο πλευρές, σιγουρεύοντας την καλή επαφή.
  • Να καλύψει το σύρμα μεταξύ των ραγών ώστε να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.
  • Να χαμογελάσει στην πιθανότητα διακοπής της κίνησης σιδηρόδρομων χιλιάδων τόνων.

Αυτή η πράξη αναπαράγεται εύκολα και δείχνει πόσο ευάλωτες είναι οι υποδομές τους παρά τις τεχνολογίες παρακολούθησης και τον νομικό μηχανισμό που έχει στόχο να στομώσει τα δόντια μας. Η πρόσφατη ενδυνάμωση της κατασταλτική δυνατότητας του Καναδικού κράτους μέσω του νομοσχεδίου C-51*, που τώρα αποτελεί νόμο, εμπεριέχει νομοθεσία που προβλέπει υποχρεωτική ελάχιστη ποινή 5 ετών για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σαμποτάρισμα των καπιταλιστικών υποδομών. Για εμάς, αυτή η νομοθεσία υπογραμμίζει ακόμα πιο έντονα πόσο σημαντική είναι η λειτουργία “βασικών” υποδομών για τα έργα οικολογικής καταστροφής (και της κοινωνίας που τα χρειάζεται) και πόσο δυναμικά μια απλή πράξη σαμποτάζ μπορεί να συνεισφέρει στους αγώνες εναντίον τους.

Αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα μας ως έναν (αγώνα) ενάντια στον πολιτισμό και την καθολική εξημέρωση που αυτός εμπεριέχει· δε ζητούμε τίποτα λιγότερο από την καταστροφή κάθε μορφής κυριαρχίας. Ως βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ευελπιστούμε να συνεισφέρουμε στον σχηματισμό ενός συγκεκριμένου αγώνα ενάντια σε αυτά τα έργα βιομηχανικής επέκτασης. Θέλουμε να οργανώσουμε μια μάχη ενάντια σε αυτά τα έργα με τρόπο αποκεντρωτικό και αυτόνομο, εμπεριέχοντας συμπαγή και διάχυτα σαμποτάζ σιδηροδρομικών γραμμών. Η αυτόνομη αυτο-οργάνωση ξεφεύγει από τη λογική του κινήματος (την επιβολή μιας ατζέντας μέσω της “κινητοποίησης” άλλων περιμένοντας τις “σωστές” συνθήκες για να δράσουν) και την πολιτική ανάκαμψη μέσω του ρεφορμιστικού περιβαλλοντικού ακτιβισμού. Οι συγκλίσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, αλλά είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα έργα να μην αρχίζει ή να σταματάει εκεί. Ας αυξήσουμε την ένταση ενάντια σε αυτόν τον κόσμο, ας πολλαπλασιάσουμε τις επιθέσεις μας.

Υποσημείωση: Το πιο πρόσφατο αντι-τρομοκρατικό νομοθέτημα του Καναδικού κράτους.

———

Πηγή – Μετάφραση: Inter Arma από Act for freedom now!