Σάο Πάολο – Διακόσια κατειλημμένα σχολεία, επίθεση των μπάτσων με χημικά και πλαστικές σφαίρες στις πορείες

Εδω και τρείς μέρες στο Σαο Πάολο το κράτος επιτίθενται σφοδρά σε μαθητές και δασκάλους που διαδηλώνουν ενάντια στις “μεταρυθμιστικές προτάσεις” στην εκπαίδευση. Με χημικά και πλαστικές σφαίρες αντιμετωπίζουν τις πορείες μαθητών και δασκάλων ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων προσπαθώντας έτσι να θέσουν τέλος στο μεγάλο κίνημα των κατειλημμένων σχολείων στο Σάο Πάολο. Ειδικότερα την Πέμπτη 3/12 έγιναν δεκάδες συλλήψεις απο την μιλιταριστική αστυνομίας της μητρόπολης κάτω από ριπές πλαστικών σφαιρών και πολλά δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απάντησαν στις επιθέσεις των μπάτσων με οδοφράγματα. Σε αρκετά κατειλημμένα σχολεία έχουν στηθεί αυτοοργανωμένες συνελεύσεις απο μαθητές και δασκάλους μια διαδικασία που σύμφωνα με σχόλια των μαθητων/ριών αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Screen-Shot-2015-12-02-at-5.34.19-PM

Τα κατειλημμένα σχολεία στο Σάο Πάολο

Η προτεινόμενη “αναδιοργάνωση” του  Διοικητή Alckmin θα κλείσει σχεδόν 100 σχολεία, οπού οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες προέρχονται  από τις φτωχογειτονιές της πόλης. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση με καθηγητές ή μαθητές και  έτσι χρησιμοποιήσαν το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους την κατάληψη σχολείων στις γύρω περιοχές  του Σάο Πάολο. Από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, τα κατειλημμένα σχολεία φτάνουν τα 200 σχολεία . Οι καταλήψεις σχολικών κτιρίων ξεκίνησαν στις 9 Νοεμβρίου και εξαπλώθηκαν σταδιακά. Η “αναδιοργάνωση” ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται συνολικά να επηρεάσει μέχρι και 311.000 μαθητές και τις οικογένειές τους καθώς και 74.000 εκπαιδευτικοί σε 1,464 σχολεία.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι φοβούνται πως το κλείσιμο των σχολείων θα οδηγήσει σε υπεράριθμες τάξεις, θα προκύψουν απολύσεις και μειώσεις μισθών των δασκάλων και επιπλεον θα περιορίσει την  πρόσβαση στην εκπαίδευση τις οικογένειες των μαθητών με χαμηλό εισόδημα.  Οι μαθητές/ριες των καταλήψεων στηρίζονται από τους δασκάλους και γονείς. Στις 13 Νοεμβρίου ο δικαστής απείλησε με εκκένωση των καταλήψεων αν δεν τις τερματίσουν οι καταληψίες κάτι που τελικά δεν συνέβηκε και αποτέλεσε μεγάλη νίκη του κινημάτος των καταλήψεων στα σχολεία.[Best_Wordpress_Gallery id=”35″ gal_title=”σαο παολο καταληψεις”]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OGUARk9rdo8[/youtube]
Mετάφραση – επιμέλεια baktirio