Σχετικά με την προσπάθεια στοχοποιήσης του baktirio

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει στην αντίληψή μας ένα δημοσίευμα καθεστωτικού διαδικτυακού μέσου της μακεδονίας, (το παραθέτουμε παρακάτω) όπου γίνεται αναφορά σε μια αναρχική ομάδα που δραστηριοποιείται στην θεσσαλονίκη με την επωνυμία “baktirio” και βοηθά τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ελλάδα, δίνοντας εργαλεία να κόψουν τον φράχτη και να περάσουν στην γειτονική χώρα.

http://www.focus-fen.net/news/2016/02/25/399142/mkd-macedonia-anarchists-give-pliers-to-refugees-journalists-offend-macedonians-calling-them-bulgarians.html

Προφανώς και δεν θα υπήρχε κανένας ενδοιασμός σε μια τέτοια ενέργεια αλληλεγγύης στους εξαθλιωμένους ανθρώπους για να βρεθούν στο δρόμο της ελπίδας και της ελευθερίας όπως οι ίδιοι/ες τον αντιλαμβάνονται. Ωστόσο δεν έχουμε εμπλακεί σε αυτή την υποτιθέμενη “ενέργεια”. Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε γενικότερα αυτή η “είδηση” αποτελεί μια μυθοπλασία και δεν ευσταθεί στην πραγματικότητα καθώς καμία και κανείς σύντροφος ή συλλογικότητα δεν την επιβεβαιώνει. Αντιλαμβανόμαστε πως είναι κομμάτι των κυριαρχικών και εξουσιαστικών ανταγωνισμών, οι οποίες πρόσφατα έχουν οξυνθεί με το προσφυγικό ζήτημα. Το όνομα του baktirio δεν είναι μια τυχαία επιλογή ονόματος πού έρχεται να κολλήσει και να δώσει υπόσταση στην προπαγάνδα των εξουσιαστών της μακεδονίας και ασφαλώς των φασιστικών σκουληκιών εκατέρωθεν. Το baktirio από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, στο βαθμό που αναλογεί στην δυναμικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν, προσπαθεί να συμβάλει στο κομμάτι της αντιπληροφόρησης που αφορά τους πρόσφυγες και να αποδομήσει τον κυρίαρχο λόγο, προβάλλοντας τόσο τις δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης στους κατατρεγμένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους που καταφθάνουν στον ελλαδικό χώρο, όσο και ενημερώσεις από άλλες δράσεις αλληλεγγύης σε διάφορα μέρη της ευρώπης, όπως το Καλαί και τον καταυλισμό Jungle.

Θεωρούμε πως η στοχοποιήση του baktirio αποτελεί μέρος της επίθεσης από το κράτος και τους φασιστικούς του θεματοφύλακες, σε όλες τις αλληλέγγυες δυνάμεις στους πρόσφυγες (ποινικοποιήσεις αλληλέγγυων δράσεων, αποκλεισμός ατόμων και συλλογικοτήτων από την πρόσβαση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τραμπούκικες επιθέσεις σε αλληλέγγυους κτλ.)Πιστεύουμε πως η αντιπληροφόρηση στο ζήτημα έρχεται να συμπληρώσει δυναμικά τις δράσεις και κινητοποιήσεις στήριξης των προσφύγων. Αναδεικνύει το ρόλο του κεφαλαίου, των κρατών και των γεωπολιτικών τους ανταγωνισμών, ως την μοναδική αιτία για την σφαγή στην μέση ανατολή. Αποκαθηλώνει το «πολιτισμένο» προσωπείο της δύσης προσδιορίζοντας τον επικυριαρχικό της ρόλο στην περιοχή με αποτέλεσμα το ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από το τόπο τους. Φανερώνει την ευρώπη «φρούριο» και των ρατσιστικών και μισάνθρωπων φραχτών όπως αυτόν του έβρου, πίσω από την πλαστή εικόνα της «αλληλέγγυας και φιλόξενης» ευρωπαϊκής ένωσης, υπεύθυνη για τον πνιγμό χιλιάδων ανθρώπων στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον πόλεμο, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε καλύτερες συνθήκες ζωής.

Εμείς θα θέλαμε να καλέσουμε όλα τα μέσα αντιπληροφόρησης να εντατικοποιήσουν και να ενδυναμώσουν το κομμάτι της ενημέρωσης που αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Θεωρούμε σημαντικό να υπάρξει μια δυναμική συνεργασία όλων των συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων με τα εγχειρήματα ενημέρωσης έτσι ώστε να “μολυνθεί” στην πράξη το αποστειρωμένο χειραγωγημένο περιβάλλον προπαγάνδας της κυριαρχίας.

Η αντιπληροφόρηση είναι η φωνή των καταπιεσμένων και των εξαθλιωμένων και δεν φιμώνεται

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες/μετανάστριες/ες

Γη ελεύθερη καθαρή από σύνορα, φράχτες, κράτη, φασίστες και αφεντικά

Baktirio – Αναρχική ομάδα αντιπληροφόρησης