Ενημέρωση για τις δράσεις ενάντια στον Τραμπ στο σικάγο

Ενημέρωση για τις δράσεις ενάντια στον Τραμπ στο σικάγο

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου χιλιάδες κάτοικοι του Σικάγο, μεταξύ των οποίων φοιτητές, διάφορες πολιτικές οργανώσεις, ομάδες συγγενείς και μεμονωμένα άτομα, κατέβηκαν στο περίπτερο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

Η δική μας ομάδα συγγενείς αποτελούνταν από δύο έγχρωμες γυναίκες (woc), τέσσερις αυτοπροσδιοριζόμενοι/ες ως εργάτες/ριες του σεξ και άλλους/ες οι οποίοι/ες στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως queer, αναρχικοί/ες, μαρξιστές/στριες φεμινιστές/στριες, προοδευτικοί/ες, ριζοσπάστες/στριες, όλοι/ες με έναν κοινό στόχο, να εκπροσωπήσουμε την Αντιφασιστική πολιτική

Για να είναι απόλυτα ξεκάθαρο, κανένας μέσα στην ομάδα μας δεν προωθεί τον Bernie Sanders ή κάποιον άλλο υποψήφιο πρόεδρο.

Φτάσαμε τρείς ώρες νωρίτερα από την προεκλογική συγκέντρωση και ήδη υπήρχε περίφραξη του τετραγώνου. Έξω από το περίπτερο, η Αστυνομική Διοίκηση του Σικάγο είχε συγκεντρώσει πολλούς αστυνομικούς, οδοφράγματα περιέβαλλαν ολόκληρο το κτίριο και απέναντι υπήρχε επίσης ένας διαχωριστικός διάδρομος αποφυγής των διαδηλώσεων. Στην είσοδο υπήρχαν διάφορα «στρώματα» ασφάλειας. Η TSA (σημ baktirio: η Transportation Security Admimistration είναι τμήμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας – Homeland Security) είχε τον ρόλο της εξονυχιστικής έρευνας σε τσάντες, είχαν τοποθετηθεί ανιχνευτές μετάλλων, και οι μυστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν σωματικές έρευνες. Τη γενική επίβλεψη την είχε η Αστυνομική Διοίκηση του Σικάγο σε συνεργασία με την αστυνομία της Πανεπιστημιούπολης.

Όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση είδαμε πολλούς ανθρώπους διαφορετικού χρώματος να οδηγούνται έξω μόνο και μόνο επειδή οι υποστηρικτές του Τραμπ τους «έδειξαν» ως «ανεπιθύμητους/ταραξίες». Για να γίνει αυτό, οι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν λάβει εντολές να υποδεικνύουν τον κάθε διαμαρτυρόμενο με το να κρατούν ένα πλακατ επάνω από το κεφάλι του φωνάζοντας επανειλημμένα «Τραμπ» μέχρι η ασφάλεια να απομακρύνει το συγκεκριμένο άτομο. Καθώς ήδη είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία, ένας εκφωνητής του Τραμπ είπε από τα μεγάφωνα να μην επιτεθούν με χτυπήματα στους διαμαρτυρόμενους. Είπε επίσης ότι αυτή η συγκέντρωση είναι μια «ειρηνική συγκέντρωση».

Οι υποστηρικτές του Τραμπ έφεραν διακριτικά της ομοσπονδιακής σημαίας, περιβραχιόνια της Κου κλουξ κλαν και ακούγονταν διάφορα ρατσιστικά υπονοούμενα. Την ώρα που περιμέναμε τον Τραμπ να ανεβεί στην εξέδρα είδαμε πολλά άτομα που φορούσανε keffeyeh και μαντήλες να έρχονται αντιμέτωποι με υποστηρικτές του Τραμπ πολλούς από τους οποίους, ακούσαμε να λένε ότι, ήρθαν από τα νότιο Ιλινόι και την Ιντιάνα και άλλα πλούσια περίχωρα.

Μετά από σειρά διαμαρτυριών στο εσωτερικό και μιάμιση ώρα καθυστέρηση, η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Σικάγο ακυρώθηκε οριστικά και όλο το στάδιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, οι διαμαρτυρόμενοι πανηγύριζαν χοροπηδώντας πάνω κάτω. Τότε η ομάδα μας αποφάσισε να ξετυλίξει το πανό μας που έγραφε: «Trump = Hate” («Τραμπ = Μίσος») στο μπαλκόνι κοντά στην εξέδρα. Είδαμε την αστυνομία να κινείται ανάμεσα από το πλήθος και να μαζεύει τους διαμαρτυρόμενους που πανηγύριζαν στην κάτω αρένα. Οι υποστηρικτές του Τραμπ κινούνταν όλο και πιο επιθετικά. Αποφασίσαμε να ενωθούμε με τους άλλους ομοϊδεάτες μας στην αρένα και επακολούθησε συμπλοκή.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ άρπαζαν βίαια και τραβούσαν τα μαλλιά μας, τα στήθη, τα χέρια μας την ώρα που η ασφάλεια απλά παρακολουθούσε. Μας έσπρωχναν και μας χτυπούσαν όσο φωνάζαμε «σταματήστε», «αφήστε μας ήσυχες/ους», και «ηρεμήστε». Οι υποστηρικτές του Τραμπ ήταν αποφασισμένοι να κάνουν κομμάτια το πανό μας. Ένα ζευγάρι αφροαμερικανών ήρθε να μας υπερασπιστεί και προσπάθησαν να μας ελευθερώσουν από τα χέρια τους. Μια γυναίκα άρχισε να φωνάζει «Τραμπ σημαίνει μίσος» την ώρα που προσπαθούσε να μας απεγκλωβίσει από τα χέρια τους και τελικά καταφέραμε να ελευθερωθούμε.

Είδαμε τον Rory Fanning από την Οργάνωση Veterans Against the War & International Socialist Organization να κρατά πανό που έλεγε «Βετεράνοι ενάντια στον Ρατσισμό και τον Ιμπεριαλισμό» στην απέναντι πλευρά από το δικό μας πανό. Δεκάδες άλλες μικρές ομάδες ανθρώπων αλλά και μεμονωμένα άτομα αποκάλυψαν πανό που είχαν κρυμμένα, τραγουδώντας και πανηγυρίζοντας. Όλοι μαζί τραγουδήσαμε το τραγούδι «We Gon’Be Alright».

Μετά τις συμπλοκές που κινηματογραφήθηκαν, κινηθήκαμε προς το διαμαρτυρόμενο πλήθος και βγήκαμε εκτός κτιρίου όπου ενωθήκαμε με τις μαζικές διαδηλώσεις έξω.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκινγκ, τις διασταυρώσεις των οδών από την Harrison μέχρι τη Van Buren στο Racine και τελικά την εθνική. Το πλήθος έξω έφτασε τους 5000 διαδηλωτές – μεταξύ αυτών διάφορες Αραβοαμερικανικές ομάδες, σωματεία, ομάδες φοιτητών – ένα πλήθος κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των υποστηρικτών του Τραμπ. Διαδηλώσαμε για τουλάχιστον μία ώρα μετά την ακύρωση της προεκλογικής συγκέντρωσης.

Οργανωμένες διαδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο έγιναν και από τους Assata’s Daughters, Black Lives Matter Chicago, και BYP 100 οι οποίοι συντόνιζαν τα μπλόκ της διασταύρωσης στη Racine και Van Buren, με σκοπό να συνδεθούν οι δράσεις #ByeAnita με τις προσπάθειες ενάντια στον Τραμπ. Κρατούσαν πανό που έγραφαν “We love Laquan,” («Αγαπάμε Laquan») “We love Rekia*” («Αγαπάμε Rekia*») και «Alvarez Must Go!» («H Αλβαρέζ πρέπει να φύγει») Φώναζαν συνθήματα «Sixteen shots and a cover-up» («16 σφαίρες και μία συγκάλυψη») για τη δολοφονία του Laquan McDonald από την Αστυνομία του Σικάγο και στην απόπειρα συγκάλυψης που ακολούθησε από την Εισαγγελέα Anita Alvarez. Η αστυνομία επέτρεψε τη δημιουργία του μπλοκ αρχικά αλλά μετέπειτα εξαπέλυσε επίθεση κατά των διαδηλωτών αφήνοντας πολλούς τραυματίες που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Έγιναν πολλές συλλήψεις και κάποιοι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Σικάγο

*σημ Baktirio: Η αναφορά έγινε για την Rekia Boyd την οποία πυροβόλησε και σκότωσε ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας στο Σικάγο στις 21 Μαρτίου του 2012

Μετάφραση baktirio

Πηγή: itsgoingdown.org