ΗΠΑ -Κείμενο Αυτοχθόνων «Καταστήστε αδύνατο στο σύστημα αυτό να κυβερνήσει κλεμμένη γη»

Αντι-Αποικιακή & Αντιφασιστική Δράση:

«Καταστήστε αδύνατο στο σύστημα αυτό να κυβερνήσει κλεμμένη γη»

Προς όλους όσους εκπλαγήκατε με τα αποτελέσματα αυτού του ταραχώδους θεάματος, καλώς ήλθατε στην «Αμερική» που πάντα γνωρίζαμε.

Αυτό είναι το εκτυφλωτικό «μεγαλείο της Αμερικής» που σήμερα αναζωογονήθηκε από την ισλαμοφοβική, αντιμεταναστευτική, εθνικιστική δεξιά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ένας ελιτιστής φασίστας μισογύνης δημαγωγός μπορεί να χριστεί ως κυβερνήτης ενός πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που χτίστηκε πάνω στον καπιταλισμό, την αποικιοκρατία, την λευκή υπεροχή, την ετερο-πατριαρχία, τη δουλεία, και τη γενοκτονία. Δεν είναι σπάνιο. Είναι αυτό που η χώρα αυτή πάντα εκπροσωπούσε. Στο κάτω-κάτω, είναι κλεμμένη γη χτισμένη πάνω σε κλεμμένες ζωές.

Το λεπτό δίκτυ ασφάλειας που αποκομίζει κάποιος ως ανταμοιβή επειδή είναι λευκός ή αυτό που έχει αποκτηθεί με το να είναι μερικά κλικ πάνω στην κοινωνική / οικονομική ιεραρχία είναι ένα πέπλο που παρέχει τον ανεπαίσθητο βαθμό διαχωρισμού και δίνει την άνεση σε κάποιους να προσπερνούν την παρατεταμένη ταλαιπωρία που αντιμετωπίσαμε κατά το προηγούμενο νεοφιλελεύθερο (2) καθεστώς.

Τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχει υπάρξει στιγμή ανάσας για τους μετανάστες. Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι  υπεύθυνη για την απέλαση περισσότερων ανθρώπων από οποιοδήποτε άλλο καθεστώς στην ιστορία των ΗΠΑ. Μεταξύ 2009 και 2015 ο Ομπάμα απέλασε βίαια περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα που βγάζουν όλοι οι πρόεδροι του 20ου αιώνα μαζί. Οι κοινότητες  Tohono O’odham έχουν έντονα στρατιωτικοποιηθεί και διχοτομηθεί από τα αποικιοκρατικά σύνορα ΗΠΑ / Μεξικό. Ολόκληρα χωριά έχουν εκτοπιστεί και έχουν βεβηλωθεί ιεροί τόποι. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με το “συνοριακό τείχος” που απειλεί να χτίσει οTrump.

Δεν ήταν 8 χρόνια ανάσας για εκείνους που υπέστησαν βομβαρδισμούς και επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία, στο Αφγανιστάν, έχουν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αθώων ζωών  στο 90% των περιπτώσεων.

Ας συνυπολογίσουμε τις μαζικές φυλακίσεις και τις δολοφονίες των μαύρων και άλλων μη-λευκών από την αστυνομία σε καθεστώς ατιμωρησίας. 8 χρόνια δεν άλλαξαν την ρατσιστική κρατική βία, την μεγέθυναν με αισχρές διακηρύξεις για μια κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις παρά το γεγονός ότι οι μαύροι πυροβολούνται από την αστυνομία σε ποσοστό 2,5 φορές υψηλότερο από ό, τι οι λευκοί.

Προσθέστε και το ότι οι Αυτόχθονοι Λαοί είναι «η φυλετική ομάδα που είναι πιθανότερο να σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας» στις ΗΠΑ και συνδυάστε το με το ότι σε δυσανάλογα ποσοστά αυτόχθονες γυναίκες κακοποιούνται σεξουαλικά και δολοφονούνται και η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη σχετικά με το πώς λειτουργούν αυτά τα κομμάτια του συστήματος.

Αν και το προηγούμενο καθεστώς αναγνώρισε την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η  μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την κοπή άνθρακα από την κοπή άνθρακα ανακοινώνοντας ανοιχτή σεζόν για την υδραυλική ρωγμάτωση και το πράσινο φως στην πυρηνική βιομηχανία να συνεχίσει περαιτέρω τις τοξικές της επιθέσεις στο μέλλον μας δεν ήταν ουσιαστικές πράξεις  «βιωσιμότητας». Σκοπός της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ είναι η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής της κυριαρχίας, κι ο στόχος αυτός εκπληρώνεται μέσα από τον eco-καταστροφικό πόλεμο κατά της Μητέρας Γης, δηλαδή την αποικιοκρατική λεηλασία πόρων. Ακόμη και αδιέξοδη ατζέντα της βιομηχανίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μας θέλει να περνάμε από τον λευκό σε ένα ψευτοπράσινο καπιταλισμό. Σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στη Μητέρα Γη, μπορούμε να διακινδυνεύσουν την ανακύκλωση αναποτελεσματικών τακτικών με την ελπίδα ότι οι συμβολικές ενέργειες θα αλλάξουν τα μυαλά των καταπιεστών μας; Ειδικά όταν Trump έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια “φάρσα“;

Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η φασιστική, ισλαμοφοβική, κατά των μεταναστών, κατά των μαύρων, κατά των ιθαγενών και η μισογυνική πρακτική και αντιμετώπιση του Τραμπ εκπροσωπούν ένα σύστημα, όχι ένα μεμονωμένο πρόσωπο ή κόμμα.

Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το μικρότερο κακό και μια ρητορική για την ύπαρξη ελπίδας κάπου εκεί μέσα, αλλά αυτές οι ιστορίες έχουν χτυπήσει τη σάρκα μας, στο βαθμό που πια  το δέρμα μας έχει χάσει την ικανότητά του να αποκτήσει ουλές. Είναι σαν το σώμα μας να είναι η γη που βεβηλώθηκε με κάθε κύκλο περάσματος του θύτη μας. Στην πολιτική των εκλογών ο κύκλος αυτός δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε και η κακοποίηση. Το μόνο που τους απασχολεί  είναι ο βαθμός στον οποίο το πέπλο καλύπτει τις πληγές. Το θέμα δεν είναι να γίνει ορατή η κακοποίηση. Το θέμα είναι να γίνουν ορατές οι επιπτώσεις έτσι ώστε να γίνει η μετακίνηση από το σημείο της ζώνης ασφαλείας στο σημείο να μη μπορείς να μείνεις ήσυχος. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αντικειμενοποιητική, και πολλοί από εμάς να παίζουν αυτό το ρόλο, όσο κι αν η αντικειμενοποίηση δημιουργεί αμφιβολίες, αλλά η εναλλακτική είναι να καταλήξει αόρατη, άγνωστη και ανύπαρκτη.  Όμως οι αγώνες αντίστασης γίνονται όλο και πιο αδύναμοι όταν τρέφονται μόνο με την αναγνώριση.

Αυτό είναι κάτι που  η συνεχιζόμενη παγκόσμια πάλη ενάντια στο φασισμό γνωρίζει πολύ καλά.

Πρόσφατα κινήματα όπως το Black Lives Matter (ιδιαίτερα εξεγέρσεις, όπως αυτές στη Βαλτιμόρη και Μιλγουώκι) και οι αγώνες για τα ιερά εδάφη και το νερό όπως η αντίσταση NoDAPL (Red Warrior Camp), έχουν χτυπήσει μερικά από τα αδύνατα σημεία της αμερικανικής αποικιακής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης.

Από τον αγώνα για τη επιβίωσή μας στους δρόμους ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία, στην  αντεπίθεση των LGBTQI2-S ανθρώπων ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις, στην υπεράσπιση των ιερών εδαφών και των υδάτων, από τις εξελίξεις στις εταιρικές υποδομές που διευκολύνονται από την κρατική βία και την αποικιοκρατική εκμετάλλευση των πόρων, αυτές οι στιγμές και τα κινήματα είναι το αποτέλεσμα της εν εξελίξει αντίστασης που συνεχίζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε αυτά τα εδάφη.

Σταματήσαμε να μιλάμε για ελπίδα, όταν αναγκαστήκαμε να επικεντρώσουμε στην επιβίωση.

Όσο οι ρεφορμιστές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τη διαιώνιση της κατάστασης, ξεκινήσαμε αντιστήριξη του εαυτού μας με την συνειδητοποίηση ότι τα βάσανά μας θα γινόταν όλο και χειρότερα. Αυτό δεν έγινε προκειμένου να παραιτηθούμε από τη δύναμή μας, αλλά ως επιβεβαίωση της ικανότητάς μας να επουλώσει τις πληγές μας με τους δικούς μας όρους. Ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε το πνεύμα μας, το μυαλό και το σώμα μας με αυτή την συνειδητοποίηση. Επανασυνδεθήκαμε με την συνειδητοποίηση του ότι ποτέ δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε. Η αποικιοκρατία ήταν πάντα ένας πόλεμος.

Ότι εμείς είμαστε οι επιζώντες της βαρβαρότητάς της. Ότι εμείς δεν έχουμε σταματήσει ποτέ ν ’αγωνιζόμαστε.

Κατανοούμε τη διαφορά μεταξύ της δύναμη που επιβάλλεται και της δύναμης που συνεργάζεται. Ότι υπάρχει περισσότερη δύναμη στη δύναμη των ανθρώπων από τη δύναμη στην επιλογή του συστήματος που θα τους κυβερνήσει. Ότι κανένας πολιτικός δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ποτέ τον τρόπο ζωής των αυτόχθονων μέσα στο πλαίσιο ενός πολιτικού συστήματος εγκατεστημένο από την αποικιοκρατία. Ότι η αντιπροσωπευτική / εκλογική πολιτική αντιτίθεται στην απελευθέρωση από την αποικιοκρατική καταπίεση. Ότι οι αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη Μητέρα Γη και τα πλάσματά της με προσευχές και τα όπλα στο χέρι, είναι οι ίδιοι που διεξάγουμε στο σήμερα.

Ο Trump, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού θεάτρου, έπαιξε επάνω στην ευθραυστότητα του εγκατεστημένου εποικισμού και κέρδισε. Αλλά αυτή ακριβώς η ευθραυστότητα ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο απελπισμένοι και φοβισμένοι είναι όσοι έχουν ιστορικά επωφεληθεί περισσότερο από αυτό το σύστημα αυτό.

«Πρέπει να καταστήσουμε αδύνατο στον Trump να κυβερνήσει τη χώρα, και πρέπει να εναποθέσει την εξουσία στα χέρια του λαού στους δρόμους.» – Lorenzo Komboa Ervin

Αγκαλιάστε το ρόλο σας μέσα σε αυτούς τους αγώνες και οργανωθείτε. Είμαστε ατιθάσευτοι και πρέπει να καταστήσουμε αδύνατο στο σύστημα αυτό να κυβερνήσει την κλεμμένη, κατεχόμενη γη.

Anti-Colonial & Anti-Fascist Action

Μετάφραση baktirio

Πηγή: indigenousaction.org