ΗΠΑ – Βόρεια Ντακότα 160 τραυματίες διαδηλωτές από πλαστικές σφαίρες μπάτσων και εκτοξευτήρες νερού.

Περισσότεροι από 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επιθεση της αστυνομίας κατά προστατών του νερού κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού.

Cannon Ball, Βόρεια Ντακότα –  Το βράδυ της Κυριακής, οι προστάτες του νερού στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν δύο χαλασμένα φορτηγά του στρατού από την Εθνική 1806 ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιωτικοποιημένη απάντηση από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες προσπαθούν να διασφαλίσουν την κατασκευή του Αγωγού Πρόσβασης στην Ντακότα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ης Νοεμβρίου, αναφέρθηκαν πάνω από 160 τραυματίες, οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ένα 13άχρονο κορίτσι πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από αστυνομικό, δύο άλλοι άνθρωποι έπαθαν καρδιακό επεισόδιο και τουλάχιστον ένας άνθρωπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ αναφέρουν πολλές κακώσεις και βλάβες στα χέρια από τη χρήση των πλαστικών σφαιρών. Πολλοί άνθρωποι έπαθαν υποθερμία από τη χρήση των εκτοξευτήρων νερού, ερεθισμό των πνευμόνων και τον ματιών από τη χρήση δακρυγόνων και σπρέι.

Η Unicorn Riot μετέδιδε ζωντανά κατά διαστήματα όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι αναταραχές συνεχίστηκαν για πάνω από 6 ωρες.

Το TheFreeThoughtProject.com εξέδωσε αυτή την αναφορά για την επίθεση: Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού, πλαστικές σφαίρες, σπρέι, LRAD – συσκευή παραγωγής ήχου (σημ baktirio: προξενεί ήχο και μεταδίδει μηνύματα αλλά σε εκκωφαντικούς τόνους που προξενούν πόνο) αλλά και άλλον οπλισμό καθώς προχωρούσαν να περικυκλώσουν το πλήθος που είχε παγιδευτεί στη γέφυρα και στο έλεος της ανελέητης αστυνομίας.

Η αστυνομία ξεκίνησε την επίθεση στο παγιδευμένο πλήθος μέσα σε απόλυτο αποκλεισμό των ΜΜΕ, ένα Facebook live βίντεο, τραβηγμένο από τον Kevin Gilbertt είναι το μοναδικό που δείχνει τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν, δεδομένου ότι ακόμα και η όχι και τόσο καλή παροχή ίντερνετ συνεχώς διακόπτονταν καθόλη τη διάρκεια των συγκρούσεων από την αστυνομία.

Ο Gilbertt τραβούσε εικόνα από την κορυφή κοντινού λόφου, χρησιμοποιώντας το μοναδικό σημείο με σύνδεση ίντερνετ στην περιοχή.

Όπως επανειλημμένα σημειώνει ο Gilbertt οι προστάτες του νερού ήταν αυτοί που έσβησαν πολλές φωτιές που ξέσπασαν μετά τη χρήση εκτοξευτήρων δακρυγόνων. Την ώρα που οι ακτιβιστές προσπαθούσαν γρήγορα να σβήσουν τις φωτιές, η αστυνομία αγνόησε τις προσπάθειές τους και τους κατέβρεξε με νερό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Σύμφωνα με τον Gilbertt και άλλους μάρτυρες, αυτοί που παγιδεύτηκαν στη γέφυρα δε είχαν τρόπο διαφυγής από το μπαράζ των πλαστικών σφαιρών, του νερού, του LRAD, των δακρυγόνων και του σπρέι. Ευαισθητοποιημένοι στο θέμα άνθρωποι που δεν ήταν από την αρχή μέρος των ταραχών προσπάθησαν να φέρουν κουβέρτες στα δεκάδες θύματα των σποραδικών εκτοξεύσεων νερού αλλά και αυτοί τελικά παγιδεύτηκαν στον περικυκλωμένο χώρο.

Στο ζωντανό βίντεο, ο ήχος των πλαστικών σφαιρών που εκτοξεύονταν κατά διαστήματα είναι ενδεικτικός της προφανούς χαοτικής και απελπιστικής κατάστασης.  Σύμφωνα με τον Gilbertt, οι προστάτες του νερού δε μπορούσαν να φύγουν από την γέφυρα χωρίς να ποδοπατηθούν κι ως εκ τούτου εξαναγκάστηκαν να εισπνεύσουν τα τοξικά αέρια.

Σύμφωνα με έναν μάρτυρα που έδωσε συνέντευξη στον Gilbertt και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, οι προστάτες του νερού έφτασαν νωρίτερα εκείνη τη μέρα για να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα της αστυνομίας από τον δρόμο – αλλά η αστυνομία αγνόησε την πράξη τους αυτή και κλιμάκωσε τη βία.

[dciframe]https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkevin.happychappy%2Fvideos%2F1806777989594705%2F&show_text=0&width=400,520,500,1,no,border:1px solid blue;align:left;[/dciframe]

Το Indigenous Environmental Network έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο-αναφορά όπου ένας γιατρός δηλώνει ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από πλαστικές σφαίρες, τρεις εκ των οποίων στο πρόσωπο και τον λαιμό.

Δείτε και άλλα βίντεο εδώ

– Ενημέρωση από γιατρο του OCETI SAKOWIN – στο πεδίο βρίσκεται το ιατρικο προσωπικό επειγόντων περιστατικών του Standing Rock, οι γιατροί εργάζονται σκληρά να αντιμετωπίσουν τα τραύματα των προστατών του νερού και να τους κρατούσουν ζεστούς  #NoDAPL

Πηγή: thefreeonline.wordpress.com

Σχετικά με  τον DAPL

Μετάφραση από nodaplsolidarity.org

Ο αγωγός «Ντακότα Acces” (DAPL) είναι ένας υπό κατασκευή αγωγός πετρελαίου αξίας $ 3.8B, και 1.100 μιλίων ο οποίος θα περνάει από τις εκτάσεις σχιστόλιθου Bakken της Βόρειας Ντακότα μέχρι την Πεόρια, του Ιλινόις. Ο DAPL είναι προορισμένος να διασχίσει την Περιοχή της Συνθήκης  Λακότα στο Standing Rock του καταυλισμού των Σιού και θα περάσει κάτω από τον ποταμό Missouri, το μεγαλύτερο ποτάμι στην ήπειρο.

Η κατασκευή του DAPL θα αναζωπυρώσει τη φρενίτιδα οριζόντιας διάτρησης και υδραυλικής ρυγμάτωσης (fracking) για πετρέλαιο στην περιοχή σχιστόλιθου του Bakken, καθώς επίσης θα θέσει σε κίνδυνο την πηγή πόσιμου νερού για το Standing Rock των Σιού και 8 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη κάτω πλευρά του ποταμιού. Ο DAPL θα επηρεάσει επίσης πολλές περιοχές που θεωρούνται ιερές για τους Σιού του Standing Rock και άλλα αυτόχθονα έθνη.

Ο DAPL είναι ένα τεράστιο έργο που οργανώθηκε από ένα θολό σύνολο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τραπεζών στον κόσμο. Έχουν γραφεία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η άσκηση άμεσης, μη βίαιης πίεσης στις εταιρίες, στην κατασκευή και τη χρηματοδότηση αυτού του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πρώτης γραμμής αντίστασης στον DAPL.

Εταιρίες πίσω από τον DAPL

O DAPL  είναι ένα έργο που πραγματοποιείται από μια συμμαχία εταιριών που ασχολούνται με αγωγούς η οποία στηρίζεται σε μια πολύπλοκη και πολυδιαπλεκόμενη δομή:

  • Energy Transfer Partners και η πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική τους Sunoco Logistics  κατέχει μερίδιο της τάξης του 38.25%
  • Enbridge το 27.6%
  • Phillips 66 το 25%
  • Marathon το 9.1%

Τράπεζες που χρηματοδοτούν τον DAPL

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τον DAPL ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν ένα δάνειο 2,5 δις $ από έναν αριθμό τραπεζών για την κατασκευή του αγωγού. Αλλά οι εταιρείες αυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο 1,1 δις $ του εν λόγω δανείου μέχρι να παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόοδος στο έργο. Τρεις από τους κύριους δανειστές είναι οι Citigroup, TD Securities και Mizuho Bank.

Εδώ είναι ένας πλήρης κατάλογος των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό το δάνειο:

Άλλες δομές πίσω από τον DAPL

Ο πραγματικός ανάδοχος για την κατασκευή του αγωγού είναι η Michels Corporation, μια διεθνής εταιρεία που έχει εργαστεί σε πολλά άλλα αμφιλεγόμενα έργα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος του αγωγού Keystone XL

Οι Fredrikson & Byron, Gibson και Dunn & Crutcher είναι δύο από τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τον DAPL. Η G4S είναι μία από τις εταιρείες ασφαλείας που έχει προσληφθεί για την καταστολή ειρηνικών προστατών του νερού στη Βόρεια Ντακότα. Η G4S είχε στηρίξει την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, πριν αποσυρθεί από το Ισραήλ μετά από διεθνή εκστρατεία μποϊκοτάζ. Η Frost Kennels είναι η εταιρεία που εξαπέλυσε επίθεση κατά των προστατών του νερού στη Βόρεια Ντακότα το Σεπτέμβριο.

Μετάφραση baktirio