Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της τρομοκρατίας οι «έξι του Βελιγραδίου», μετά από δικαστική μάχη οκτώ χρόνων.

Οι σέρβοι αναρχικοί γιόρτασαν χθες καθώς το ανώτατο δικαστήριο του Βελιγραδίου απάλλαξε τελικά έξι άτομα από κατασκευασμένες κατηγορίες για «διεθνή τρομοκρατία» μετά από μια δικαστική μάχη οκτώ ετών.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Βελιγραδίου σημαίνει ότι τα μέλη της Αναρχο-Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας της Σερβίας [Serbia’s Anarcho-Syndicalist Initiative (ASI)] και άλλοι ακτιβιστές έχουν και επίσημα απαλλαγεί από κάθε ενοχή για την επίθεση κατά της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 2009.

Οι Sanja Dojkic, Ivan Savic, Ratibor Trivunac, Nikola Mitrovic, Tadej και ο Ivan Vulovic για πρώτη φορά συνελήφθησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, με την υποψία της συμμετοχής σε δράση κατά της πρεσβείας για τη στήριξη των συλληφθέντων ελλήνων συντρόφων και αρχικά τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της «πρόκλησης δημόσιου κίνδυνου».

Την ευθύνη για την επίθεση στις 25 Αυγούστου, με δύο βόμβες μολότοφ που ρίχθηκαν στο κτίριο και ένα Α σε κύκλο ζωγραφισμένο στον τοίχο, ανέλαβε η αναρχική ομάδα Black Elijah σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους έλληνες συντρόφους που βρισκόταν σε απεργία πείνας.

Οι έξι, που στο παρελθόν δεν είχαν συνδεθεί με την ομάδα Black Elijah, τέθηκαν υπό κράτηση για έξι μήνες, πριν ο γενικός εισαγγελέας Σλόμπονταν Ραντοβάνοβιτς αρχίσει να ασχολείται προσωπικά με τη δίωξη και μετατρέψει τις κατηγορίες τους σε αυτές της «διεθνούς τρομοκρατίας». Σε δήλωσή της, η ASI-MUR αναφέρει:

Σύντομα έγινε σαφές ότι η πρόθεση της δίωξης ήταν να χρησιμοποιηθεί ως εκδίκηση κατά της ASI προκειμένου να κηρυχθεί η οργάνωσή μας ως «τρομοκρατική οργάνωση».

 Αν και δεν είναι όλοι οι συλληφθέντες μέλη της ένωσής μας, στις  σημειώσεις της εισαγγελίας στην πρώτη έκδοση του κατηγορητηρίου περιέχονται αυτοί ακριβώς οι ισχυρισμοί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι η οργάνωσή μας, καθώς και ο υποτιθέμενος ελληνικός σύνδεσμος ASI συμμετείχαν στην φερόμενη ως επίθεση.

Φυσικά, ένας από τους βασικούς λόγους για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου ήταν το γεγονός ότι η ASI κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου εκτελούσε χρέη γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Εργατών (IWA), συμβάλλοντας έτσι στο διεθνή συντονισμό όχι «τρομοκρατών», αλλά μαχόμενων συνδικαλιστικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Trivunac Ratibor, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε τη θέση του γενικού γραμματέα της IWA, και ένας φίλος που την εποχή εκείνη είχε τη θέση του διεθνούς γραμματέα της ASI.

Η φυλάκιση των Έξι του Βελιγραδίου πυροδότησε μια διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και ακαδημαϊκές ομάδες από τη σερβία οι οποίες επέκριναν έντονα τις αρχές για την αποτυχία τους να προβάλουν έστω ένα ισχυρό νομικό επιχείρημα για την καταδίκη.

Το 2010, μετά από μια σκληρή μαχητική εκστρατεία και εν μέσω της καταρρέουσας νομικής προσπάθειας του κράτους, οι έξι κέρδισαν την πρώτη τους απαλλαγή από κάθε κατηγορία. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το 2011, έγιναν οι αντιΝΑΤΟϊκές διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι, και η κυβέρνηση επέτρεψε να προχωρήσει η έφεση της εισαγγελίας κατά της απόφασης και άνοιξε ξανά η δίκη. Η ASI σημειώνει:

Εξαιτίας του παροιμιώδους χαοτικού δικαστικού συστήματος, και με την προφανή πρόθεση να κρατήσουν την οργάνωσή μας υπό πίεση, οι δίκες συνεχίστηκαν για τα επόμενα έξι χρόνια!

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στα σχεδόν οκτώ χρόνια παρενόχλησης των συντρόφων μας, και σ’ αυτή τη μορφή κρατικής πίεσης κατά της οργάνωσής μας. Η ASI συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δημιουργία γενικευμένης άμεσης δημοκρατίας και ενός επαναστατικού εργατικού κινήματος, χωρίς συμβιβασμούς με τα αφεντικά και το κράτος. Το μήνυμά μας προς τους εχθρούς της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης παραμένει ένα και αμετάβλητο: Θάνατος στο κράτος και τον καπιταλισμό!

Μετάφραση baktirio

Πηγή: freedomnews.org.uk