Χίος – Ενημέρωση για τις φασιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες

 Στις 20/4 σύμφωνα με το Are you Syrious? ομάδα φασιστών στην Χίο επιτέθηκαν  εναντίον προσφύγων  κατά την διάρκεια σχεδόν όλης της ημέρας. Ωστόσο οι προσαγωγές στο τέλος της ημέρας από τους μπάτσους αφορούσαν κυρίως τους αμυνόμενους πρόσφυγες. Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η μετάφραση της ενημέρωσης από το baktirio δεν σημαίνει παράλληλα και την αποδοχή του  προσδιορισμού των ρόλων των μπάτσων και των μκο από τον/την συντάκτη του κειμένου. Ακολουθεί αυτούσια μεταφρασμένη η ενημέρωση για τις φασιστικές επιθέσεις.

AYS Daily Digest 20/04/17: Ρατσιστικές επιθέσεις στη Χίο

 

στη φωτογραφία ζωγραφιά από έναν 16χρονο Σύριο που ζει στη Κέντρο Προσφύγων Σάμου

Σήμερα (σημ. baktirio 20/4) μια ομάδα από ντόπιους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, επιτέθηκε σε πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ενάντια στη Salvamento Marítimo Humanitario, μια Ισπανική ΜΚΟ η οποία βοηθάει τους πρόσφυγες στη Χίο. Η ΜΚΟ είναι στη διαδικασία ανοίγματος μιας νέας κλινικής στο νησί κι έγινε στόχος της φασιστικής ομάδας η οποία διοργάνωσε τη διαμαρτυρία το πρωί και επιτέθηκε σε μερικούς πρόσφυγες έξω από το Εργατικό Κέντρο Χίου ενώ αργότερα, το βράδυ, περικύκλωσαν το Κέντρο της Σούδας και έριξαν πέτρες στο εσωτερικό.

Αυτό προφανώς όργισε τους πρόσφυγες και κάποιοι βγήκαν από το Κέντρο για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες, μόλις μετά τις 10μμ εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πράγματα μιας και υπήρξε αρκετή ένταση. Απ’ ό,τι φαίνεται υπήρξε περαιτέρω ένταση όταν έξι από τους παραστρατιωτικούς επιτέθηκαν σε ομάδα προσφύγων που στεκόταν στην προκυμαία και τους κυνήγησαν στους δρόμους της Χίου. Υπήρξαν επίσης μαρτυρίες ότι  γυναίκες και παιδιά έφυγαν από το Κέντρο για να αποφύγουν τα επεισόδια.

Μέχρι τα μεσάνυχτα η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί αλλά όπως συνήθως το αποτελεσμα δεν ήταν υπέρ των προσφύγων καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες εθελοντών, 7 από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση από τις Αρχές και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, ένας εκ των οποίων, ένας 22άχρονος, υπέστη σοβαρό τραυματισμό  στο πόδι του. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους επιτιθέμενους συνελήφθη, παρά το ότι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τρέχοντας το σκηνικό.