Βραζιλία – Το κράτος κάνει χρήση του στρατού για να καταστείλει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της βραζιλίας Michel Temer εξουσιοδότησε διάταγμα για την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μπραζίλια, μετά από επίθεση μπάτσων σε διαδήλωση με 150.000 ανθρώπους και απώλεια ελέγχου στην συνέχεια. Οι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Μπραζίλια.

στρατός στη Μπραζίλια, μετά την έγριση χρήσης των ενόπλων δυνάμεων από τον Temer

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Μπραζίλια την Τετάρτη (24/5) μετά την προσπάθεια των μπάτσων να διαλύσουν διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους, εναντίον του προέδρου Michel Temer, ζητώντας άμεσα νέες εκλογές μετά το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς που ταράζει την μη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές, εξαγριώθηκαν μετά από την επίθεση των μπάτσων στην διαδήλωση οι οποίοι λίγο αργότερα έχασαν τον έλεγχο. Από την υπερβολική βία των μπάτσων τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτ(ρι)ές, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο στη Μπραζίλια. Τουλάχιστον ένα υπουργείο πυρπολήθηκε, και αρκετά άλλα δέχτηκαν επίθεση και βανδαλίστηκαν.

Ο κόσμος στον δρόμο φωνάζει συνθήματα όπως «Έξω ο Temer! γενικές εκλογές τώρα! «. «Σήμερα είναι μια καθοριστική ημέρα για την εργατική τάξη. Τα δικαιώματά μας απειλούνται από το πραξικόπημα και δεν υπάρχει σεβασμός για την αξιοπρέπειά μας. Δεχτήκαμε επίθεση», δήλωσε δάσκαλος δημοσίων σχολείων.

Εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς, η κυβέρνηση Temer έχει προκαλέσει επίπλεον την οργή του κόσμου με σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, με αποτέλεσμα να περισταλλούν κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Οι τελευταίες διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης του Temer, που σχηματίστηκε πέρυσι μετά την απομάκρυνση της πρώην προέδρου Dilma Rousseff από διαδικασία μομφής που καταδικάστηκε ευρέως ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα,είναι η συνέπεια σοβαρού σκανδάλου, χτύπημα για την κυβέρνηση, αμέσως μετά από μια τηλεοπτική καταγραφή που αποκαλύπτει πως ο Temer είχε εγκρίνει δωροδοκίες για να παραμείνει σιωπηλός ένας σημαντικός μάρτυρας σε έρευνες διαφθοράς.

Ο Temer αρνείται να παραιτηθεί και εξουσιοδότησε διάταγμα για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων στη Μπραζίλια σήμερα (24/5) . Στις διαδηλώσεις ενάντια στον Temer συμμετέχουν και αναρχικ@. Μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοοργανώνονται και θέλουν να ζήσουν μια αυτο-προσδιοριζόμενη ζωή, αυξάνεται

 

 

 

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών:  enoughisenough14.org  

1 comment for “Βραζιλία – Το κράτος κάνει χρήση του στρατού για να καταστείλει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Comments are closed.