Βραζιλία – Ανάλυση της διαδήλωσης ‘Occupy Brasília’ από αναρχικούς

Occupy Brasília’, 24 Μαΐου 2017

Μια διαδήλωση που σχεδιάστηκε να είναι ειρηνική, εκφυλίστηκε σε βίαια επεισόδια, βανδαλισμούς και έλλειψη σεβασμού απέναντι σε οτιδήποτε, διασάλευση της δημόσιας τάξης, απειλές σε ανθρώπους,πολλοί από τους οποίους ήταν δημόσιοι υπάλληλοι καιήταν τόσο τρομοκρατημένοι που έπρεπε να εγγυηθούμε την εκκένωση των κτιρίων όπου βρίσκονταν”.
-Υπουργός Άμυνας

‘Occupy Brasília’: Ένα πανεθνικό κίνημα, ένα κάλεσμα από τους επικριτές της κυβέρνησης του Προέδρου Michel Temer, επικριτές των μεταρρυθμίσεων που αφορούν εργασιακά θέματα και θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονταν δημόσια. Είχε διοργανωθεί από κάθε είδους ρεφορμιστές και αριστερούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, στις ευρύτατες ταραχές στους δρόμους ενάντια σε κάθε είδους εξουσία και στα δεινά της, η αντίσταση των baderneirxs (κουκουλοφόροι) και οι επιθέσεις των βάνδαλων υπήρξε μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, ολοζώντανη και προετοιμασμένη. Για τους ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω τους τον ρόλο του πολίτη και έχουν μετατραπεί σε εχθρούς της εξουσίας, του κράτους, του κεφαλαίου και του αυτοκτονικού βηματισμού του προς την πρόοδο, τα σκηνικά και οι εμπειρίες περιφρόνησης της εξουσίας σε αυτές τις εφορμήσεις, τους γεμίζουν ενθουσιασμό, είναι συμβολικά, διαταράσσουν την τάξη, χαοτικά, απροσδόκητα και τόσο όμορφα… όπως το να βλέπεις το Υπουργείο Γεωργίας, αυτή τη σφιγγοφωλιά αγροτικής οικονομίας, αντιμέτωπο με τις φλόγες της εξέγερσης και τυλιγμένο στον μαύρο καπνό της φωτιάς.

Καθώς συνεχίζεται η διολίσθηση στη συνολική πολιτική κρίση, οι ρεφορμιστές επιμένουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς, την εξουσία, και την ίδια τη μορφή της κυριαρχίας της εποχής μας – τη δημοκρατία! Διασφαλισμένα προνόμια ή ψίχουλα, ο φόβος άγνωστου…

Προφανώς, οι προθέσεις της ογκώδους,ρεφορμιστικής,ειρηνικά σχεδιασμένης διαμαρτυρίας των αριστερών ήταν να αποφύγουν τις“αντιπαραθέσεις, ταραχές και λεηλασίες”. Όπως είναι φυσικό, οι επιθυμίες των ανθρώπων δεν ταιριάζουν με τα προγράμματα των κομμάτων και των συνδικάτων, και σύντομα οι αστυνομικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι υπήρχαν 500 ανεξέλεγκτοι”. “Baderneirxs” (κουκουλοφόροι), Μπλακ Μπλοκς και άλλεςομάδες βάνδαλων”!!!

Οι αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι είχαν κινητοποιήσει εκτάκτως 1500 αστυνομικούς, είχαν ήδη κλείσει περιοχές τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες, και έψαχναν για “δυνητικά επιθετικά αντικείμενακάνοντας κατασχέσεις. Λεωφορεία που είχαν μεταφέρει χιλιάδες κόσμο από όλη τη Βραζιλία συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Mane Garrincha και ξεκίνησε μια πορεία προς το Εθνικό Κογκρέσο, στην οποία υπήρχε κι ένα αυτοκίνητο εφοδιασμένο με ηχητικό σύστημα. Οι ταραχές άρχισαν περίπου στις 14:00, όταν ανεξέλεγκτοι” έσπασαν το κορδόνι των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που χώριζε το σταθμό των λεωφορείων από την περιοχή όπου βρίσκονται τα υπουργεία.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεσάλωσαν: Τρόμος στην Esplanade!” (στμ: η περιοχή με τα υπουργεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια), Κουκουλοφόροι διαδηλωτές, ταραχές, γκράφιτι, οδοφράγματα, διασάλευση δημόσιας τάξης, βία”.

Η εκτίμηση ενός από τους διοργανωτές ήταν: “Θα είναι μια μέρα με σφοδρές συγκρούσεις, που θα είναι δύσκολο να δράσεις πολιτικά ή να κάνεις κάποιον αποκλεισμό.

Από το ηχητικό σύστημα του αυτοκινήτου της διαδήλωσης γίνονταν εκκλήσεις για ειρηνική διαμαρτυρία, καταδικάζονταν οι κουκουλοφόροι, στοχοποιούνταν και γίνονταν προσπάθειες να τους επιβληθεί η τάξη, καλώντας ταυτόχρονα τα κοπάδια τους να τους κρατήσουν σε απόσταση.

Φωτιά, πέτρες και πυροβολισμοί

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κοντά στο Υπουργείο Γεωργίας, δύο αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων τράβηξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές που χρησιμοποιούσαν υαλοπίνακες των υπουργείων για ασπίδες.

Ένας διαδηλωτής νοσηλεύτηκε μετά από πυροβολισμό στο πρόσωπο (διάτρηση σιαγόνος), η σφαίρα τον χτύπησε κοντά στην καρωτίδα. Άλλοι νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση, ναρκωμένοι και με αναπνευστική υποστήριξη μέχρι το απόγευμα της 25ης Μαΐου.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες διερευνούν εάν η υπόθεση σχετίζεται με το προηγούμενο περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν αστυνομικές δυνάμεις”.

Μες το σαδισμό τους να εκτελέσουν τις εντολές που τους δόθηκαν, οι κατασταλτικές δυνάμεις είναι ικανές για τα πάντα – να χτυπήσουν, να ακρωτηριάσουν, να σκοτώσουν. Και όπως έχει ξανασυμβεί πολλές φορές, ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε στο μάτι με μια σφαίρα από καουτσούκ.

Λυπούμαστε που η μολότοφ ενός κουκουλοφόρου έσκασε στο χέρι του κοστίζοντάς του τρία δάχτυλα, και δεν έσκασε στο αυτί ενός ασφαλίτη. Δύναμη συναγωνιστή!!!

Η καταστροφή απλώθηκε στα ισόγεια των υπουργείων με λιθοβολισμούς, καταστροφή επίπλων και γραφειοκρατικών υλικών, εικονοκλαστικές παρεμβάσεις, φωτιές… εναντίον υπουργείων που έχουν κάνει την εκδίκηση αυτήφαρμάκι… Γεωργίας, Πολιτισμού, Εργασίας, Τουρισμού, Εθνικής Ένταξης, Υγείας, Οικονομικών, Σχεδιασμού, και Ορυχείων και Ενέργειας. Στόχο, επίσης, αποτέλεσαν οΚαθεδρικός Ναός και το Μουσείο της Δημοκρατίας. Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν παντού.

Στις 15:30, η Globo News μεταδίδει ζωντανές εικόνες από την Esplanade, την καρδιά περιοχής των υπουργείων, με χάιλάιτ τη στήλη μαύρου καπνού και τη φωτιά από το ισόγειο του Υπουργείου Γεωργίας.

Ο υπουργός Γεωργίας Blairo Maggi βρισκόταν σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου του όταν βάνδαλοι πυρπόλησαν το κτίριο, κάνοντας αναγκαία την απομάκρυνσή τους από την περιοχή”.

Όσα αποφασίζονται σε αυτό το κτίριο, καταστρέφουν τη ζωή γενικά σε όλη την επικράτεια του βραζιλιάνικου κράτους και πέρα από αυτό. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι βαθιά χωμένο στην ολοκληρωτική κυριαρχία εδαφών, καλλιεργειών, πατρονάροντας τη λεηλασία τουςκαι κουκουλώνοντάς την ως βιώσιμη ανάπτυξη μεμέριμνα για το περιβάλλον. Οι αποφάσεις τους καταστρέφουντα βιοσυστήματα των περιοχών, εξαφανίζουν τιςτοπικές κουλτούρες, και οι περιπτώσεις είναι πολλές όπου -από το Mato Grosso μέχρι τοPará, από το Rio Grande do Sul μέχρι το Acre, και από τη μια άκρη ως την άλλη- το Υπουργείο Γεωργίας είναι επιβλαβές για ό,τι είναι ζωντανό!

Οι ζώνες των συγκρούσεων εξαπλώνονταν ασταμάτητα κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης. Η βεβήλωση των σφιγγοφωλιών, όπου σχεδιάζουν και γιορτάζουν τις δραστηριότητές τους, προκάλεσε την εκκένωση των κτιρίων των υπουργείων. Φοβισμένοικοινοβουλευτικοί,ριζωμένοι στις σφιγγοφωλιές τους, καλούσαν να ‘ρθουν ακόμη περισσότερες δυνάμεις καταστολής.

Στο μέσον αυτής της “βαρβαρότητας”τηςκατάλυσης του νόμου”,και με “κίνδυνο να γίνει εισβολή στο κογκρέσο”θέτοντας σε κίνδυνο ζωές”, και τις “τοπικές αρχές να μην μπορούν να διατηρήσουν την τάξη”, ο Πρόεδρος Michel Temer -ανταποκρινόμενος σε εκκλήσεις να “αποκατασταθεί ο σεβασμός για τη ζωή”, να “διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη”, να προστατευτούν οι θεσμοί από τη βία, το χάος και τη διασάλευση της τάξης”, γιατίστο κάτω κάτω, δεν υπάρχει δικαιολογία για την άσκηση βίαςστη δημοκρατία”– καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις.

17.10 – Το διάταγμα του Temer για τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιεύεται σε ειδική έκδοση του Diário Oficial (στμ: εφημερίδα της κυβέρνησης).

Λίγο πριν τις 18:00, ο στρατός βρισκόταν στους δρόμους. Οι μάχες κράτησαν μέχρι το σούρουπο, με το κόκκινο ηλιοβασίλεμα να φωτίζει τα καιόμενα οδοφράγματα.

Το κόστος του 1,4 εκατομμυρίουτων ζημιών στα κτίρια στην Esplanade -κι όχι αυτές καθαυτές οι υλικές ζημιές-έχει πλέον ενσωματωθείστις αυθόρμητες δράσεις από εκείνες τις μέρες της αντιπαράθεση με την εξουσία. Οι κοινοβουλευτικοί θρηνούν ότι “οι ζημίες πρέπει να συνυπολογίζονται”, οι εγκληματίες πρέπει να τιμωρούνται”, το κράτος πρέπει να αποζημιωθεί”. Ο Υπουργός Άμυνας διατάζει να γίνουν έρευνες σε όλα τα μέρη όπου έγιναν πράξεις ασύμβατες με τη δημοκρατία”. Υπολογίζουν στην αναγνώριση, στην εξατομίκευση των ενεργειών για να συνθλίψουν με το σφυρί τους. Η μάσκα είναι πάντα φίλος μας! Να φοράτε μάσκα, να αλλάζετε ρούχα, να επιτίθεστε και να φεύγετε.

Και ο πρόεδρος φωνάζει: “Όλα έγιναν σύμφωνα με το σύνταγμα!”Ένας στρατηγός εν υπηρεσία δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι όλα είναι σύμφωνα με το σύνταγμα, κι αυτό το κόλπο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, των απεργιών των μπάτσων στο Recife και στο Espírito Santo, στις διαδηλώσεις ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Κάνουν σαφές ότι προσπαθούν να διευρύνουν και να κανονικοποιήσουν τη δυνατότητα χρήσης των ενόπλων δυνάμεων για να συγκρατήσουν αυτό που απειλεί το κράτος και την τωρινή κυβέρνηση.

Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος ανακαλεί την έκτακτη χρήση των ενόπλων δυνάμεων. Στις 11 το πρωί, η ομάδα αντιμετώπισης βομβιστικών επιθέσεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ενεργοποιείται για να απαντήσει σε μια κλήση του Υπουργείου Εργασίας, επειδή έλαβαναπειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στον 9ο όροφο. Το κτίριο εκκενώνεται, όπως και το κτίριο του Υπουργείου Γεωργίας. Όλα κανονικοποιούνται και ο μηχανισμός ξαναπαίρνει εμπρός. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Για τη διάχυση των πρωτοβουλιών απέναντι στην εξουσία και την οικοδόμηση της αυτονομίας.

Κάποιες ατομικότητες

(*) Τα αποσπάσματα σε εισαγωγικά γράφτηκαν χρησιμοποιώντας λόγια υπουργών, γερουσιαστών, βουλευτών, τίτλους εφημερίδων και διάφορες άλλες αρχές, που εμείς δεν αναγνωρίζουμε.

To άρθρο στα αγγλικά

Πηγή: athens.indymedia.org