Γαλλία – Υπόθεση Μηχανισμός Απελάσεων

Υπόθεση Μηχανισμός Απελάσεων: Η δίκη των τεσσάρων συντρόφων ορίστηκε στις 23 Ιουνίου, 2017, στο Παρίσι

Μετά από επτάμιση χρόνια ακροαματικών διαδικασιών και χιλιάδων σελίδων αποκαλύψεων, κι αφού δεκαπέντε άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να ερευνώνται, συνελήφθησαν, τους παρακολουθούσαν, έγιναν θύματα υποκλοπών, βιντεοσκοπήθηκαν, ανακρίθηκαν, φυλακίστηκαν, μπήκαν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, και κρατήθηκαν με βαριές προϋποθέσεις εγγυήσεων για την αποφυλάκισή τους για επτά χρόνια, το κράτος και το σύστημα δικαιοσύνης θα οδηγήσει τελικά μόνο τέσσερα άτομα σε δίκη στις 23 Ιουνίου 2017 στο Παρίσι. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες οι οποίες χρησίμευσαν μόνο στο  να δικαιολογήσουν την ένταση της καταστολής κατέπεσαν, αφήνοντας μόνο τις πιο ελαφρές (γκράφιτι, μικρής έκτασης καταστροφή περιουσίας, άρνηση παράδοσης DNA και προσωπικών πληροφοριών κλπ). Ας αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στα σύνορα και σε όλες τις μορφές της φυλάκισης, την ίδια ώρα που αρνούμαστε την κατάταξη σε «ένοχος» και «αθώος» που επιβάλλεται από την εξουσία και απορρίπτουμε το σύστημα δικαιοσύνης.

Τον Ιούνιο του 2008, απεργίες πείνας, συγκρούσεις με τους μπάτσους, και επεισόδια μέσα στο πλαίσιο αγώνα μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης είχαν ήδη ξεσπάσει στο Vincennes -Κέντρο Κράτησης Μεταναστών (IDC) για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ο Salem Souli πέθανε από καρδιακή προσβολή. Στις 22 Ιούνη 2008, την επόμενη μέρα, ξέσπασε γενική εξέγερση στο IDC, το οποίο κάηκε ολοσχερώς, και οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά απομακρύνθηκαν. Σε δέκα αποδόθηκαν κατηγορίες σε μια δίκη που είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων, όπου τους καταδίκασαν σε από οκτώ μήνες έως τρία έτη φυλάκισης, πριν γίνουν προσφυγές. Σε αλληλεγγύη με τους κατηγορουμένους, ένας πολύ μεγάλος αριθμός από επιθετικές ενέργειες έγιναν σε όλη τη Γαλλία (και αλλού), στις οποίες περιλαμβανόταν πολλές δολιοφθορές σε ΑΤΜ τραπεζών που παραδίδουν τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά στα γουρούνια. Δύο κύματα ερευνών έγιναν τον Φεβρουάριο του ‘15 και στις 8 Ιούνη του 2010 σε δέκα περίπου συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων των Dan, Olivier και Camille που τους κράτησαν τον Ιανουάριο του 2011 από μια εβδομάδα μέχρι και τρεις μήνες, και στη συνέχεια του François για μια εβδομάδα.

Η βαρύτητα αυτής της υπόθεσης, που συνήθως αποκαλείται «Μηχανισμός Απελάσεων», η οποία έχει δημιουργηθεί εν μέρει από το τμήμα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του Εγκληματολογικού, αναφέρεται  κυρίως στην κλίμακα των δικαστικών και αστυνομικών πόρων που τίθενται εν ενεργεία με βάση αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθεί το  κατασκεύασμα της πολιτείας του «αναρχο-αυτόνομου κινήματος του Παρισιού» (το περίφημο ΜΑΑF) [1]. Επίσης, τους επέτρεψε να κρατήσουν αρκετούς συντρόφους υπό την απειλή των συνεχόμενων προδικαστικών ακροάσεων και να τους έχουν υπό αυξημένη παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια να τεθεί τέρμα στις αυτόνομες μορφές πάλης που αναπτύσσονταν στους αγώνες εντός και εκτός των ΙDCs, ειδικά στο Vincennes, όπου μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η μεγαλύτερη φυλακή για αλλοδαπούς στην Ευρώπη. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γαλλία (μία  γνωστή ως «κακές προθέσεις», άλλη γνωστή ως «Chambery», τρίτη γνωστή ως «Tarnac») [2], επέτρεψε επίσης στο κράτος να κατατάξει τους αγώνες μας, τις επιθέσεις και τις επιδιώξεις μας μέσα στον χρήσιμο όρο «τρομοκρατία», προκειμένου να συστήσει έναν εσωτερικό εχθρό απομονωμένο από άλλες μορφές κοινωνικών συγκρούσεων και, από τη στιγμή αυτής της κατηγοριοποίησης, να βρεθούν στο έλεος των μηχανισμών ελέγχου, παρακολούθησης και καταστολής που το συνοδεύουν.

Καλούμε τώρα να έχουμε τουλάχιστον μια παρουσία σε ένδειξη αλληλεγγύης στη δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί 23 Ιούνη 2017 στις 13:30 στην αίθουσα 12 του Ανώτατου Δικαστηρίου του Παρισιού [3] (στο μετρό Cité – προγραμματίστε να φτάσετε νωρίς ), και καλούμε όλους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με το δικό τους τρόπο, συλλογικά ή ατομικά.

Ας μην δικαστούν μεσ’ τη σιωπή. Ελευθερία για όλους, με ή χωρίς χαρτιά φωτιά στα κέντρα κρατήσεις!

θα ανακοινωθεί σύντομα δημόσια συνάντηση και θα δημοσιευθεί ένα αρχείο στο οποίο θα συνοψίζεται η υπόθεση. Όλοι οι πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες, ιδιαιτέρως η συλλογή χρημάτων για τη δίκη.

Επικοινωνία: pafledab@distruzione.org

[γαλλοαγγλική  μετάφραση από Bordered by Silence.]

ΥΓ – ‘Όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί άνθρωποι που επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από αυτή την υπόθεση – έστω και αν δεν έχουν δικαστεί, ανακριθεί, ή εάν απελευθερώθηκαν χωρίς απαγγελία κατηγορίας, ή κλήθηκαν να καταθέσουν, αν συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες ή ήταν απλά αλληλέγγυοι – σκόρπισαν γεωγραφικά, πολιτικά, κλπ Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για αυτή την απόσταση, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να έρθουμε ξανά σε επαφή και η δ/νση pafledab@distruzione.org έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Όλοι εκείνοι που θέλουν να συμβάλουν στην κινητοποίηση γύρω από η δίκη μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή. Δεν πρόκειται τόσο για μια προσπάθεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης, όσο προσπάθεια να βρεθεί ένας πρακτικός τρόπος για να επανεκκίνηση της κινητοποίησης, μέσα στα χαρακτηριστικά του κατεπείγοντος  χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο εχθρός.

υποσημειώσεις

[1]το ακρωνύμιο «Mouvance Anarcho -Autonome Francilien», -με τη λέξη Francilien να είναι η σημαντική- χρησιμοποιείται συνήθως για την περιοχή του Παρισιού. Αν και, πιο πρόσφατα, μερικοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τον εαυτό τους, έχει την προέλευσή του ως εφεύρεση της αστυνομίας, που εξυπηρετεί για τη σύνδεση διάφορων επιθέσεων με σκοπό την αναβάθμιση των κατηγοριών που μπορεί να επισείσουν.

[2] Ως «Mauvaises Intentions» (κακές προθέσεις) αναφέρεται η υπόθεση της σύλληψης πολλών ατόμων το 2008 για χρήση εμπρηστικών μηχανισμών εναντίον διαφόρων στόχων˙ ως υπόθεση «Chambery» αναφέρονται οι  αστυνομικές ενέργειες ενάντια σε ανθρώπους που ήταν κοντά σε ένα σύντροφο ο οποίος σκοτώθηκε σε έκρηξη το 2009˙ ως «Tarnac» αναφέρεται η υπόθεση της σύλληψης ατόμων το 2008 τα οποία κατηγορήθηκαν για σαμποτάζ σε γραμμές του τρένου.

[3] Ανώτατο Δικαστήριο του Παρισιού – και πραγματικά, μπορεί να σας πάρει πάνω από μισή ώρα για να φτάσετε στην πόρτα, έτσι εξασφαλίστε έξτρα χρόνο.

via:www.non-fides.fr/

Μετάφραση στα ελληνικά, baktirio

Πηγή: actforfree.nostate.net