Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε επικυρωτικά μηχανήματα και ατμ στο μετρό Κεραμεικού

Η μετακίνηση στην πόλη αναδιαρθρώνεται. Ήδη, σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ έχουν τοποθετηθεί μπάρες εισόδου και εξόδου, στα λεωφορεία έχουν προστεθεί καινούργια μηχανήματα, εκδοτήρια του περιβόητου ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν εγκατασταθεί σε σταθμούς και διάφορα σημεία της Αθήνας.

Σε ένα περιβάλλον συνολικής επίθεσης κράτους και αφεντικών με την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, το πετσόκομμα των μισθών, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, έρχεται να προστεθεί και η αναδιάρθρωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο ΟΑΣΑ ισχυρίζεται ότι δε βγαίνει – την ίδια στιγμή που στελέχη του λεηλατούν τα ταμεία του- και δίνει εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αυτών των μέτρων (πολλές χιλιάδες ευρώ θα δοθούν μόνο για τη διαφημιστική καμπάνια της εν λόγω αναδιάρθρωσης, ώστε να πείσουν για την αναγκαιότητά της).

Ενώ το κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να είχε τα αντίστοιχα κέρδη χωρίς ένα δίκτυο γρήγορων μετακινήσεων, για μας τους από τα κάτω τα μέτρα αυτά συνεπάγονται τον αποκλεισμό μας από μια βασική μας ανάγκη, τη μετακίνησή μας στη μητρόπολη, αφού χωρίς τα ΜΜΜ δεν μπορούμε να πάμε στην εργασία, την εκπαίδευση, τη διασκέδασή μας. Ιδιαίτερα στο Μετρό, ο αποκλεισμός αυτός συμβαίνει με τρόπο άμεσο, σωματικό: Γυάλινες μπάρες ορθώνονται μπροστά μας κατά την είσοδο και την έξοδό μας, στερώντας μας την επιλογή να μην πληρώνουμε εισιτήριο.

Παράλληλα, η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση θα ήταν λειψή αν δεν συμπεριελάμβανε τη διαινώνιση του ελέγχου και της επιτήρησης σε όσους/ες χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ: από το φακέλωμα με ηλεκτρονικά εισιτήρια και κάρτε που δείχουν τη συνολική διαδρομή της μετακίνησης μέσα στην πόλη, τους τραμπουκισμούς από τους ελεγκτές, τα πρόστιμα, τους security/μπάτσους μέσα σε σταθμούς, μέχρι την εγκατάσταση καμερών σε λεωφορεία και συρμούς.

Για τους παραπάνω λόγους κατά την πρώτη πρωινή ώρα της Κυριακής 11 Ιούνη επιλέξαμε να επιτεθούμε στο σταθμό του Μετρό στον Κεραμεικό σπάζοντας τις μπάρες εισόδου/εξόδου, τα επικυρωτικά μηχανήματα (παλιού και νέου τύπου), τα ηλεκτρονικά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και τα ΑΤΜ.

Θα μετακινούμαστε ελεύθερα όπου, όποτε και με όποιον τρόπο θέλουμε. Αρνούμαστε τον έλεγχο στις μετακινήσεις (κάμερες, μπάρες, security, ελεγκτές) και δίνουμε τον δικό μας “τόνο” στην εναλλακτική νυχτερινή Αθήνα σπάζοντας εμπράκτως τα εμπόδια και δείχνοντας τον βασικό ωφελημένο από τη λειτουργία τους: το Κεφάλαιο και τη διατήρηση της κερδοφορίας του.

Το στοίχημα για τις ελεύθερες μετακινήσεις είναι διαρκές και ανοιχτό. Ο αγώνας για αυτές δεν σταματά το καλοκαίρι και συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Δε θα περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων για να αντιδράσουμε. Δείχνουμε από τώρα τις προθέσεις μας και λέμε πως εμείς θα επιλέγουμε πάντα το χρόνο και το τόπο για να εξαπολύσουμε τις αρνήσεις μας στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθωση στα ΜΜΜ.

Θα τα ξαναπούμε.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΜΜ

ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

Αναρχικοί/Αναρχικές

Πηγή: athens.indymedia.org