Δήλωση σχετικά με την εξαφάνιση του συντρόφου Santiago Maldonado στην Αργεντινή

 

Ο Santiago Maldonado “el Lechu”, αναρχικός σύντροφος στην υπεράσπιση του λαού Mapuche, εξαφανίστηκε στα χέρια της Αργεντινής Χωροφυλακής.

Την 1η Αυγούστου 2017, οι δυνάμεις καταστολής του κράτους  της  Αργεντινής επέδραμαν  με σκληρή βιαιότητα στη Κοινοτητα Αντίστασης Mapuche Cushamen, στην επαρχία Chubut, στα νότια της  χώρας κοντά στα χιλιανά σύνορα. Αυτή η περιοχή που αρχικά ανήκε στον λαού Mapuche, πάρθηκε από την κυβέρνηση για να την διαθέσει στον καπιταλισμό και την καταστροφή.

Και συνεχίζεται η παρενόχληση και η λεηλασία που αντιμετωπίζει ο γηγενής πληθυσμός από το σχηματισμό των χωρών της Αργεντινής και της Χιλής (τα σύνορα δεν αντιστοιχούν με το προγονικό αυτόχθον έδαφος και εξαιτίας αυτού οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα). Οι λεηλασίες άρχισαν πολύ νωρίτερα, από αυτό που αποκαλούν “ανακάλυψη” της Αμερικής: η αρχή της αποικιοκρατικής σφαγής που δεν έχει τελειώσει ποτέ και που χωρίς κριτική ή υπεύθυνη στάση εξακολουθεί να διδάσκεται ως επίτευγμα στα σχολεία του ισπανικού κράτους. Όλα τα είδη καταστροφών  λειτουργούν ως επιχειρήσεις:  η υλοτομία, η εξόρυξη πετρελαίου, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, τα άπειρα εκτάρια διαγονιδιακών καλλιεργειών ή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η εκμετάλλευση των ζώων, καθώς αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην ιταλική εταιρεία Benetton (Land Company of South Argentina ) και πάνω σ αυτές εκμεταλλεύεται εκατό χιλιάδες πρόβατα για την παραγωγή μαλλιού.

Η Χωροφυλακή εισήλθε στην κοινότητα πυροβολώντας με κανονικές και πλαστικές σφαίρες,  βιαιοπραγώντας κατά των ανθρώπων και καίγοντας τα υπάρχοντά τους.

Μερικοί άνθρωποι διέσχισαν το ποτάμι για να ξεφύγουν και αρκετοί ισχυρίζονται ότι είδαν άλλους να τους χτυπούν και να τους απομακρύνουν με ένα βαν. Από εκείνη την ώρα τίποτα νέο δε μαθεύτηκε για τον Santiago Maldonado. Δεν είναι εγγεγραμμένος σε κανένα από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής και η  υπουργός ασφαλείας, Patricia Bullrich, πέντε ημέρες μετά είπε ότι η Χωροφυλακή δεν ασχολείται με το πού βρίσκεται.

Αυτή η επιδρομή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό: συνέβη ξανά στην ίδια κοινότητα τον περασμένο Ιανουάριο και αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής του λαού Mapuche και όλων των αυτοχθόνων κοινοτήτων που αντιστέκονται και έρχονται αντιμέτωπες με σωματική και ψυχολογική βία από τις κρατικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει: κανονικές σφαίρες, καταστροφή των σπιτιών και των περιουσιών τους, σωματική και λεκτική επιθέσεις, εκφοβισμός, παράνομη κατασκοπεία, πολιτικές και αστυνομικές συγκεντρώσεις για να δικαιολογήσουν την φυλάκιση των πιο ενεργών μελών τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Facundo Jones Huala, ενός πολεμιστή Mapuche που συνελήφθη τον Ιούνιο, φυλακίστηκε στο Esquel και τώρα βρίσκεται σε απεργία πείνας.

Λίγο μετά από τη διαδήλωση που απαιτούσε την ελευθερία του Facundo, κατά την οποία εννέα άτομα κρατήθηκαν στην πόλη Esquel, η Χωροφυλακή έκανε επιδρομή στην κοινότητα αντίστασης Mapuche στο Cushamen και απήγαγε τον Santiagο.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του κράτους, Pablo Nocetti, δηλώνει ότι το συμβούλιο αυτό συντονίζει τις κατασταλτικές ενέργειες εναντίον μελών της Mapuche Ancestral Resistance (RAM). Επίσης στηρίζει τις βίαιες και παράνομες επεμβάσεις και έρευνες στις κοινότητες.

Η RAM είναι μια ομάδα αντίστασης Mapuche που αγωνίζεται να ανακτήσει τη ζωή της στην περιοχή που εξαρχής κατοικούσε ο λαός της, προκειμένου να δώσει συνέχεια στην ύπαρξή της, ενώ τα κράτη θέλουν να την καταστρέψουν με κάθε τρόπο. Επειδή αυτή η ύπαρξη δεν διέπεται από τους συγκεκριμένους κανόνες και δεν δέχεται την υποταγή.

Την Παρασκευή στις 11/8 υπάρχει διαδήλωση (σημείωση bakt. Η δημοσίευση του άρθρου στο act for freedom now έγινε στις 15/8) στην Αργεντινή και κάθε ένδειξη αλληλεγγύης από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού είναι σημαντική. Παρακαλούμε να το διαδώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο και να είστε ενήμεροι για πιθανά καλέσματα

Φτάνει με την ατιμωρησία της αστυνομίας και την κρατική τρομοκρατία

Για τον τερματισμό της παρενόχλησης των αγώνων των Mapuche και των αυτοχθόνων κατοίκων

Για τη απελευθέρωση του Facundo Jones Huala

Μποϊκοτάζ στην Benetton

Απαιτούμε να παραδώσετε πίσω τον Santiago Maldonado

—————-

Από τα ΜΜΕ…

Τη Δευτέρα 7/8 η διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες που καλούσε για την ασφαλή επιστροφή του Santiago Maldonado έγινε βίαιη όταν διαδηλωτές με κουκούλες που φώναζαν συνθήματα «ζήτω η αναρχία, θάνατος στο κράτος» πέταξαν μολότοφ κατά της αστυνομίας, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο και σπάσανε τα τζάμια στα παράθυρα ενός βαν τηλεοπτικού σταθμού.

 

 

Πηγή: actforfree.nostate.net

Μετάφραση baktirio