Γαλλία, Μπούρ – Σφοδρή επίθεση των μπάτσων στην διαδήλωση (15/8) ενάντια στην ταφή ραδιενεργών αποβλήτων

Στο Bure στις 15 Αυγούστου 2017, περίπου 800 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση (αριθμός χωρίς προηγούμενο σε διαδήλωση στο Bure) ενάντια στην ταφή ραδιενεργών αποβλήτων σε βάθος 500μ από την επίφανεια της γής, από την εταιρεία Andra (σημείωση bakt γαλλική εταιρεία διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων) σε κοντινό χωριό της περιοχής. Η νομαρχιακή αρχή σκόπιμα επέλεξε μια στρατηγική επιθετικότητας και ασφυξίας που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό τραυματιών. Η αστυνομία που αναπτύχθηκε ήταν διπλάσια από τον αριθμό που αναπτύχθηκαν στην διαδήλωση 18ης Φεβρουαρίου 2017, μετρήθηκαν 15 βαν μπάτσων και μια αύρα.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Saudron και όχι στο «εργαστήριο»,αυτό επιλέχτηκε για να αποφύγει την οχυρωμένη κόκκινη ζώνη και όλη την μπλε ομάδα (μπάτσοι) . Στόχος ήταν να καταλήξουμε σε ένα μεγάλο πεδίο μεταξύ του χωριού Saudron και του “Espace Technologique” (κτίριο Andra) για να αναδείξουμε μια πολύ σημαντική περιοχή της Νεολιθικής που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους και αγνοήθηκε από την Andra.

Εν τω μεταξύ, η νομαρχιακή αρχή σκόπιμα προσπάθησε να προκαλέσει τους ανθρώπους στο κέντρο του Bure, 100 μέτρα μετά την έναρξη της πορείας. Πολλά βαν μπάτσων τοποθετήθηκαν στην άκρη του χωριού. Οι διαδηλωτές αντί να πέσουν σε αυτή την παγίδα την απέφυγαν με έξυπνο τρόπο αποφασίζοντας να μην πάνε σε σύγκρουση και πορεύτηκαν σε απόσταση 4 χλμ. από τα χωράφια για να φτάσουν στο σημείο που ήθελαν. Λίγο πριν φτάσουν σε αυτή την περιοχή, στην αρχή της Saudronm, αναπτύχθηκαν βαν και αύρες των μπάτσων και αμέσως μετά ακολούθησε ρήψη χημικών, κινήσεις που φυσικά είχαν σαν αποτέλεσμα τις συγκρούσεις στη μέση του χωριού ….

Η αστυνομική επιχείρηση

Εκτός από τα πολλά δακρυγόνα και τις αύρες, χρησιμοποιήθηκαν από τους μπάτσους εκτοξευτές de balle de dense (μικρές μπάλες από σκληρό καουτσούκ με βολές από αστυνομικά όπλα) και πυροβόλουσαν στοχεύοντας από τη μέση και πάνω τους διαδηλωτές (χωρίς να υπάρχει “νόμιμη” εξουσιοδότηση για αυτό) προκαλώντας τραυματισμούς. Χρησιμοποίησαν επίσης τις διαφορετικές χειροβομβίδες (αναισθητοποίησης και κρότου λάμψης ) οι οποίες ρίχνονταν με το χέρι αλλά και με χρήση εκτοξευτήρα, με στόχευση 10 μέτρα πίσω από τις συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς.

Λίστα των τραυματιών

Από μια μικρή περιοχή των συγκρούσεων στο τέλος της διαδήλωσης που ακολούθησε, βρέθηκαν αστυνομικά όπλα όπως: (τουλάχιστον) 15 χειροβομβίδες, 12 μικρές σκληρές μπάλες καουτσούκ που ρίχτηκαν από εκτοξευτήρες και 4 χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Αυτό δίνει μια γενική ιδέα της ημέρας.

Οι ιατρικές ομάδες αρίθμησαν περισσότερους από 30 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού με σοβαρούς τραυματισμούς και 3 άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν. Συγκεκριμένα μπορούμε να δούμε την περίπτωση ενός ατόμου που νοσηλεύτηκε με σοβαρό τραυματισμό.Το πόδι του ήταν σχισμένο μετά από την έκρηξη χειροβομβίδας κρότου λάμψης, προκαλώντας του τριπλό ανοιχτό κάταγμα στα οστά του ποδιού. Χειρουργοί που εξέτασαν το θύμα (μετά την πρώτη βοήθεια που του έδωσαν οι ιατρικές ομάδες) μιλούν τώρα για κίνδυνο ακρωτηριασμού των δακτύλων του λόγω της παρουσίας πλαστικού στο ιστό από το παπούτσι που έλιωσε από την έκρηξη.

Μια φωτογραφία είναι διαθέσιμη εδώ, αλλά είναι πολύ φρικτή για να την δούμε

Κατά την διάρκεια που απομακρύνονταν τα τραυμαστισμένα άτομα, οι μπάτσοι στόχευαν τον κόσμο που βοηθούσε τους τραυματίες, προκαλώντας πανικό και περισσότερους τραυματισμούς

Για τους σοβαρότερα τραυματίες, καλέσαμε κρατικά ασθενοφόρα / πυροσβεστικά συνεργεία ωστόσο διαπιστώσαμε τις δυσκολίες τους στην αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών για τους οποίους δεν φαινόταν να έχουν εκπαιδευτεί. Πρέπει τα πληρώματα αυτά να εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίζουν τραυματισμούς «πολέμου» ή θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση των λεγόμενων “μη θανατηφόρων όπλων” που ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν ανθρώπους;

Αυτά τα πολύ σοβαρά γεγονότα έρχονται να προστεθούν σε αυτά της διαδήλωσης της 18 Φεβρουαρίου 2017, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα και 2 νοσηλεύθηκαν.

Πιθανή καταστολή για τους νοσηλευόμενους

Οι μπάτσοι όχι μόνο προκάλεσαν τραυματισμούς, ακρωτηρίασαν και ίσως προκάλεσαν ακρωτηριασμούς, έφτασαν στο σημείο να ταλαιπωρούν τους τραυματίες στα νοσοκομεία, μερικές φορές ακόμη και πριν υποβληθούν σε θεραπεία, θέλοντας να τους πάρουν συνέντευξη ή και να τους κατάσχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα

Ένα άτομο νοσηλευόμενο στο Neufchateau είδε την αστυνομία να έρχεται στο θάλαμο του για να ελέγξει την ταυτότητα του, στο νοσοκομείο στην Nancy, η αστυνομία ανέκρινε το άτομο με σοβαρό τραυματισμό στα πόδια το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. Η μιάμισης ώρας κουραστική ανάκριση εγινε από μπάτσους που ήταν υπέυθυνοι για τον πιθανό ακρωτηριασμό του ποδιού του. Μία από τις δύο ερωτήσεις αφορούσε τους άλλους συμμετάσχοντες στην διαδήλωση “Θα δεχτώ την ανάκριση, αλλά δεν έχω τίποτα να πω, έχετε καταστρέψει τη ζωή μου”, η απάντηση του “καλού μπάτσου”: “είμαστε εδώ για σας, όχι εναντίον σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε “, 90 λεπτά αργότερα ήρθε η αστυνομία ξανά με εντολές για να ελέγξουν τα ρούχα του. “Είμαι κουρασμένος, με πιέζεται και είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στο θάλαμο μου! “, απάντηση: ” Ήμουν ευγενικός και δεν χρειάζονταν να είμαι”

Μια στρατηγική καταπίεσης που γίνεται ολοένα και πιο βάναυση

Είναι πολύ μακριά από τις εποχές που η Andra και η νομαρχία αποφάσιζαν να μην γίνει μια φασαρία, για να αποφευχθεί η αμφισβήτηση των ανθρώπων για το έργο . Εδώ και μερικούς μήνες η αστυνομική στρατηγική έχει αρχίσει να είναι όλο και περισσότερο επιθετική: καθημερινές προκλήσεις και εκφοβισμοί, μπλοκάρισμα διαδηλώσεων και σοβαροί τραυματισμοί. Από την προστασία του εργαστηρίου και των άλλων υποδομών όπως συνέβαινε στο παρελθόν, οι μπάτσοι έχουν εντολές πλέον να στοχεύουν διαδηλωτές στη μέση των χωριών, ευνοώντας τους διαχωρισμούς, τους τραυματισμούς, την εξαπάτηση … πόσο μακριά θα πάνε;

Ο στόχος αυτού του είδους δελτίου τύπου δεν είναι να συρθεί σε μια αντιπροπαγάνδα του θύματος, μια θλιβερή περίληψη ή γίνει η υπερβολή του πολεμιστή. Στόχος είναι η καλύτερη καταγραφή των επιθέσεων της αστυνομίας στους διαδηλωτές και η συνεισφορά στην περιγραφή της συνεχιζόμενης καταστολής στο Bure. Γίναμε δέκτες αυτής της στρατηγικής και εξετάζουμε τους μήνες και τα επόμενα χρόνια που έρχονται, την συνέχιση του αγώνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μαρτυρία από τον Robin, με τον σοβαρό τραυμαστισμό στο πόδι

Ο Robin έγραψε αυτή τη μαρτυρία στις 16 Αυγούστου, από το θάλαμο του στο νοσοκομείο
Μοιραστείτε το με όλους:

“Είμαι ο Ρόμπιν, ο άνθρωπος που υπέστη τραυματισμό στο πόδι από μια από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έριξαν οι κατασταλτικές δυνάμεις στους διαδηλωτές, κοντά στο Bure την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017.

Είμαι στο νοσοκομείο της Nancy. Το πόδι μου είναι σε μια τρομερή κατάσταση, η χειροβομβίδα έσκαψε το πόδι μου 3 εκατοστά με διάμετρο 13 cm. Τα περισσότερα από τα οστά είναι σπασμένα. Μερικά έχουν εξαφανιστεί και συντριβεί. Το παπούτσι μου εξερράγη και το πλαστικό έλιωσεπάνω στην πληγή, κάνοντας έτσι πιθανή μια μόλυνση, πράγμα που σημαίνει τον ακρωτηριασμό των 5 δαχτύλων του ποδιού μου. Προσθέστε σε αυτά τα 30 κομμάτια από θραύμαστα στο άλλο πόδι. Οι αστυνομικοί έριξαν περίπου 15 χειροβομβίδες, χωρις να κινδυνεύουν.

Λίγο πριν χτυπηθεί το πόδι μου, είδα μια χειροβομβίδα να εκρήγνυται στο ύψος του κεφαλιού μου. Για μένα, ο στόχος της αστυνομίας εκείνη την στιγμή ήταν σαφής: να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν, με στόχο την τρομοκράτηση εκείνων που αγωνίζονται και αυτών που δεν αγωνίζονται ακόμα. Στο φορείο της ιατρικής ομάδας, στους οποίους θέλω να τονίσω το θάρρος και την αποτελεσματικότητά τους, άκουσα περισσότερες χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Παρά τη βίαιη αλλαγή στη ζωή μου που προκάλεσε αυτός ο τραυματισμός, ως πατέρας 2 πολύ μικρών παιδιών, καλώ περισσότερο από ποτέ, να συνεχίσετε αυτόν τον αγώνα, να ενεργοποιηθείτε ή να επιστρέψετε σε αυτόν για κάποιους άλλους.”

Γράψτε στον Robin και στους άλλους τραυματίες

Για να γράψετε και να δείξετε την υποστήριξή σας στον Robin και σε άλλους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, μην διστάσετε να γράψετε στην διεύθυνση:
Maison de résistance à Bure, 2 rue de l’Église, 55290 BURE, Γαλλία.
Τα μηνύματα αλληλογραφίας και υποστήριξης θα τους μεταβιβάζονται.

Email: sauvonslaforet@riseup.net / ενάντια στην καταπίεση
arr@riseup.net

 

Πηγή: enoughisenough14.org  

Μετάφραση baktirio