Γερμανία , Αμβούργο – Το κράτος παίρνει εκδίκηση για την G20

Tη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, σχεδόν δύο μήνες από το τέλος της G20, ξεκίνησαν οι δίκες εναντίον των κατηγορουμένων, οι οποίοι κρατούνται προφυλακισμένοι στο Αμβούργο.

Δύο δίκες έχουν ήδη τελειώσει και αναμένονται περαιτέρω δικαστικές παραστάσεις τις επόμενες ημέρες.

1η δίκη (28/08/2017): φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών για έναν φερόμενο “ταραξία”.

Άτομο από την ολλανδία, 21 ετών, κατηγορείται ότι έριξε δυο μπουκάλια σε έναν μπάτσο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης “Welcome to Hell” της 6ης Ιουλίου. Οι κατηγορίες είναι “σοβαρή επίθεση και ξυλοδαρμός αστυνομικού”, “βίαιη ταραχή” και “εξέγερση”. Ο δικαστής αποφάσισε με σκληρότατητα και επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 7 μηνών. Η καταδίκη αυτή υπερβαίνει κατά πολύ το αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει ένα έτος και εννέα μήνες. Ο δικαστής δικαιολόγησε την απόφασή του με τον νέο νόμο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας πρακτόρων του κράτους σε υπηρεσία *, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 30 Μαΐου 2017.

Πολλοί άνθρωποι (οικογένεια, άνθρωποι οικείοι του και αλληλέγγυοι/ες) ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου για να υποστηρίξουν τον κατηγορούμενο. Σε ότι αφορά τον κατηγορούμενο επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός κατά την διάρκεια της δίκης και να καλύψει εντελώς το πρόσωπό του, προκειμένου να αποφύγει τα σαρκοφάγα των μμε στο δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, κάποιες αντιδράσεις των αλληλέγγυων και υποστηρικτών, έσπασε την σιωπή της αίθουσας του δικαστηρίου. Ο πατέρας του κατηγορούμενου είπε: «θέλουν ο γιος μας να πληρώσει για το τι συνέβη αυτές τις τέσσερις ημέρες στο Αμβούργο».

Ο βαθμός της γελοιότητας ολοκληρώθηκε όταν ο “τραυματισμένος” ματατζής, ηλικίας 30 ετών από το Βερολίνο, που ήρθε να καταθέσει είπε πως, παρά το γεγονός ότι τα μπουκάλια άγγιξαν το πόδι και το κεφάλι του, και ένιωσε το τράνταγμα μέχρι το κράνος του, κατάφερε να προλάβει τον φερόμενο επιτιθέμενο και να τον συλλάβει. Και συνέχισε λέγοντας πως κατά την διάρκεια της σύλληψης, ο κατηγορούμενος επέλεξε την εμβρυϊκή θέση η οποία συνιστά πράξη αντίστασης.

Ο δικηγόρος της υπεράσπισης στην αγόρευση του ζήτησε να αθωωθεί ο πελάτης του, δηλώνοντας ότι υπήρχαν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου εκτοξευτή, ο οποίος βρήσκονταν σε μια ομάδα δεκαπέντε περίπου διαδηλωτών. Υποστήριξε επίσης ότι η εμβρυϊκή θέση ήταν προστατευτική αντίδραση στη βία της αστυνομίας.

Συνολικά, ο εισαγγελέας ξεκίνησε 109 διαδικασίες έρευνας εναντίον «γνωστών» προσώπων και 64 άλλων εναντίον «άγνωστων». Οι κατηγορίες γενικά αφορούν την “παραβίαση της ειρήνης”, τη “βία που προκαλεί τραυματισμό”, την “αντίσταση στην αστυνομία” και την “καταστροφή”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει η πιθανότητα οι κατηγορούμενοι να εκτίσουν ποινές φυλάκισης έως 10 ετών. Άλλες διαδικασίες θα μπορούσαν να προστεθούν σε εκείνες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη (οι οποίες αναφέρονται παραπάνω), καθώς συνεχίζονται οι έρευνες. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 189 “υποτιθέμενοι ένοχοι” σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής της G20 και έχουν εκδοθεί 51 εντάλματα σύλληψης. Τριαντά δύο άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένα για τις αντι-G20 ταραχές.

Τέλος, οι πολιτικοί εξακολουθούν να είναι σημαδεμένοι από αυτή την αντί-σύνοδο κορυφής στο Αμβούργο. Έτσι, διάφορα πολιτικά κόμματα (SPD, CDU, Πράσινοι και FDP) θα συναντιούνται κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες, πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι του 2018, σε μια επιτροπή για τη G20. Θα εξεταστούν διάφορα θέματα, όπως η προετοιμασία της G20, η εξέλιξη των ημερών της G20 και οι συνέπειές της.

Επιπλέον, ας θυμηθούμε ότι ένα πρωτοφανές κατασταλτικό πλήγμα έπληξε τα αυτόνομα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, σχεδόν δύο μήνες μετά την διαδήλωση ενάντια στην σύνοδο κορυφής. Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, η πλατφόρμα ελεύθερης δημοσίευσης Indymedia Linksunten έκλεισε από τον Υπουργό Εσωτερικών Thomas de Maiziere, δηλώνοντας ότι απαγορεύεται από τον νόμο για τους συλλόγους (1 ) . Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές έρευνες από το LKA (γερμανικές ειδικές δυνάμεις) σε άτομα που υποπτεύονται ότι διαχερίζονται το site, στο Freiburg. Εκτός από τα 4 διαμερίσματα, ερευνήθηκε και το αυτόνομο κέντρο KTS και κατασχέθηκε ολόκληρη η υποδομή πληροφορικής.

Είναι σαφές ότι η αυτονομία και η δυναμική αναρχική παρουσία τα τελευταία χρόνια στη γερμανία, με αμέτρητες άμεσες δράσεις και σαμποτάζ ενάντια στην υποδομή του κεφαλαίου και του κράτους, είναι ένας από τους λόγους για την απαγόρευση του Indymedia Linksunten, το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις αναταραχές, κατά τις ημέρες της G20 αλλά ιδιαίτερα πριν και μετά. Το Linksunten είναι ένας από τους λίγους γερμανόφωνους τόπους στους οποίους δημοσιεύονται πολλά δελτία τύπου για επιθέσεις και άμεσες δράσεις, οι οποίες προφανώς αποτελούν κίνδυνο για την εξουσία και τους ακόλουθούς της.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν αυτή η διάδηλωση ενάντια στην σύνοδο κορυφής ήταν τόσο καταστροφική, ήταν επειδή πολλά αναρχικά καλέσματα για σαμποτάζ της G20 είχαν μια πραγματική ηχώ σε ολόκληρη τη χώρα. Η απενεργοποίηση αυτής της πλατφόρμας είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η εξουσία προσπαθεί να θέσει τέρμα στην επιθετική και εξεγερσιακή δυναμική από την άλλη πλευρά του Ρήνου.

Περισσότερο από ποτέ, ενεργητική και επιθετική αλληλεγγύη στους συντρόφους στην γερμανία!

Μια μεγάλη διεθνή πορεία έχει προγραμματιστεί στο Freiburg στις 9 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ., αναχώρηση θα γίνει από το Bertoldsbrunnen.

 


(1) Η απαγόρευση του linksunten.indymedia.org αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία διασφαλίζεται από το άρθρο 5 του βασικού νόμου της Γερμανίας. Για να νομιμοποιήσει αυτή την απαγόρευση , ο De Maiziere χρησιμοποίησε μια αδιαφανής νομική δικλίδα. Δηλώνει ότι ο ιστότοπος είναι ένας “σύλλογος”, ώστε να είναι σε θέση να τον απαγορεύσει πλήρως σύμφωνα με το νόμο για τους συλλόγους.
Ο νόμος περί συλλόγων είναι ένα λείψανο από τη γερμανική αυτοκρατορία, ο οποίος ανανεώθηκε το 1964. Αποτελεί παρωδία του “κράτους δικαίου και του διαχωρισμού των εξουσιών”. Δίνει στους υπουργούς εσωτερικών σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο την εξουσία να απαγορεύουν ένα σύλλογο και να κατασχέζουν τη περιουσία του χωρίς να διεξαχθεί ακρόαση στο δικαστήριο ή να επιτραπεί στους θιγόμενους να καταθέσουν. Η προϋπόθεση για την απαγόρευση είναι ότι η δραστηριότητα αυτού του “συλλόγου” ένωσης να “αντιβαίνει στον ποινικό νόμο” ή κατευθύνεται “κατά της συνταγματικής τάξης και των ιδεών της διεθνούς κατανόησης”, μια αόριστη παράγραφο που ανοίγει την πόρτα σε πρακτικές χειραγώγησης

Μέχρι σήμερα, μόνο οι νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν απαγορευτεί βάσει του νόμου περί συλλόγων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια σε διαδικτυακές δημοσίευσεις στο διαδίκτυο και σε οποιαδήποτε ριζοσπατική ανατρεπτική πολιτική συλλογικότητα. Με αυτό το τρόπο εδραιώνεται ένα πλαίσιο όπου βάση αυτού θα λογοκρίνεται ή θα απαγορεύεται οποιασδήποτε ιστοσελίδας ή πλατφόρμας ,πόσο μάλλον όταν αυτή κινείται στον αντιεξουσιαστικό αναρχικό χώρο, που θα ασκεί κριτική στο status quo της γερμανικής κυριαρχίας. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο εσωτερικών μέσω του twitter, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε δικτυακός τόπος με μια “διαχειριστική ομάδα τουλάχιστον δύο ατόμων” είναι ένας “σύλλογος υπό την ευρείας έννοιας του νόμου περί συλλόγων , “οι οποίοι μπορούν να απαγορευθούν εάν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις”.

 

Πηγή: actforfree.nostate.net

Μετάφραση baktirio