Ηράκλειο – Ενημέρωση και έκκληση για αλληλεγγύη στ*ς μετανάστ(ρι)ες που διασώθηκαν

Εκατόν εβδομήντα μετανάστ(ρι)ες βρίσκονται τις τελευταίες 48 ώρες στη περιοχή του λιμανιού των Χανίων μετά την διάσωση τους στα ανοιχτά του Ηρακλείου. Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες  κάνει έκκληση για αλληλεγγύη. Χρειάζονται άμεσα σεντόνια και υπνόσακους καθως και κάποιον να τους βοηθήσει στην μετάφραση. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου

.5/9

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο ενημερωθήκαμε για την διάσωση 105 περιπου προσφύγων ανοιχτά του Ηρακλείου, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται σε χώρους του λιμεναρχείου για την πραγματοποίηση αρχικής καταγραφής τους και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο συντονισμός της «επιχείρησης» πραγματοποιείται ακόμα μία φορά κεκλεισμένων των θυρών σε περιορισμένο χώρο του λιμεναρχείου όπου, κατά το σύνηθες παράδοξο, δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλους.
Επιτρέπονται μονο συγκεκριμένοι φορείς (λιμενικό, αστυνομία, ΔΥΠΕ, Ερυθρος Σταυρός, κλπ οι οποίοι ως γνωστό λειτουργούν με «ωράριο»). Στο χώρο δεν μπορούν να κυκλοφορούν ακόμη και μέλη της ΠΡΟΤΕΚΤΑ ή και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (φορέα διαχείρισης του προγράμματος στέγασης προσφυγων της Υπάτης Αρμοστείας στο Ηράκλειο), παρά μόνο έπειτα απο συνεννοήσεις και έξτρα πιέσεις.
Παρατηρούμε οτι, σε γενικές γραμμές έχουν δοθεί τα αυτονόητα (τροφή, φαρμακα, ρουχισμός, κλπ), με προβλήματα να δημιουργούνται για αλλη μία φορά στην νομικη ενημέρωση για την παροχή ασύλου, στην παρουσία δικηγόρου κατά τη διάρκεια της καταγραφής, και η μετάφραση στις απαιτούμενες γλώσσες να πραγματοποιείται με την ύπαρξη εθελοντών μεταναστών που διαμένουν στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως, τους δόθηκε γραπτή ενημέρωση για τα δικαιώματα τους σε γλώσσα που δεν μπορούν να διαβάσουν και μονο μετα απο πίεση επιτράπηκε στο διερμηνέα να το μεταφράσει προφορικά απο τα αραβικά στα σουρανι.
Ο υπεύθυνος του γραφείου αλλοδαπών, ενημέρωσε οτι βάσει του νόμου, θα πρέπει οι ιδιοι οι εμπλεκόμενοι να προχωρήσουν αυτοβούλως σε αίτημα ασύλου και τότε θα ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία.
Γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί ή και να γίνει κατανοητό από ανθρώπους που έχουν βιώσει τόση ταλαιπωρία και που βρίσκονται απομονωμένοι σε μια «ξένη χώρα».
Ως αλληλέγγυοι απαιτούμε να ενημερωθούν αμεσα για τα δικαιώματα τους οι πρόσφυγες, να μεταφερθούν σε διαφορετικό χώρο διαμονής όπου δεν θα βρίσκονται στιβαγμένοι και περιορισμένοι, και να επικοινωνουν ελευθερα με τους Αλληλεγγυους.
Για ακόμα μία φορά απαιτούμε, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.
ΠΟΥΘΕΝΑ η προσφυγιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ποινικο αδίκημα.
– SOS –
Χρειάζεται κόσμος όλη μέρα κάθε μέρα για τις επόμενες δυο μέρες για ψυχολογικη κυρίως στηριξη
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

7/9

ΣΟΣ
Νέα καραβια (70 ατομα) στο λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ σεντόνια κ υπνοσακους.
Η προηγούμενη καραβια (100 ατομα) ειναι στο κτιριο του επιβατικού λιμανιού Ηρακλείου, εκεί που βγάζουμε τα εισητήρια των πλοίων για Αθήνα, και παλευουν χωρίς μεταφραστή να βγάλουν τα εισητήρια τους για Αθήνα,μαζί με μέλη της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες. Θα φιλοξενηθούν σε camps, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης (ελπίζουμε να ισχυει) στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έχουν χρήματα,απλα είναι δυσκολη η συνεννόηση.
Χρειαζόμαστε κοσμο να κατέβει στις μινωικές στο λιμανι να απασχοληθούν τα μικρά (λίγο ζωγραφικη,λίγο πλαστελινη) κ να βοηθηθούν οι άνθρωποι να βγάλουν τα εισητήρια τους με 50% έκπτωση.
Για ο,τι νεοτερο θα ενημερωσουμε.
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, συνορα ανοιχτα, κανένας άνθρωπος έρμαιο διακινητών και αστυνομικών αρχών χωρίς μεταφραστή, δικηγόρο, Αλληλεγγυους παρόντες