Ιταλία – Κρατική καταστολή σε όσους αγωνίζονται ενάντια στον αγωγό TAP

Τον τελευταίο καιρό οι περιοχές της Λέτσε και του Μελεντούνο στην Ιταλία βιώνουν μια πρωτόγνωρη αστυνομική καταστολή. Ο λόγος φυσικά είναι η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, γνωστός και ως Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, και οι περιβαλλοντολογικές και πολιτιστικές καταστροφές που αφήνει στο πέρασμά του. Καταπατήσεις, απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, καταστροφές πολιτιστικού και φυσικού πλούτου αποτελούν καθημερινή εικόνα στους κατοίκους των περιοχών. Ενάντια σε όλα αυτά, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα που αντιδρά στην διέλευση του αγωγού, και μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Το κίνημα αυτό αποτελείτε από δεκάδες φορείς, δήμους αλλά και κόσμο του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δεν είναι απαραίτητο να δρουν όλοι μαζί, έχουν όμως τον ίδιο κοινό στόχο. Να σταματήσουν τον αγωγό ΤΑΡ.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, ως γνήσιο φερέφωνο του Ευρωπαϊκού Καπιταλισμού και μέρος της μαφιόζικης ελίτ των ενεργειακών επενδύσεων, υπερασπίζεται τις ανυπολόγιστες και ανεπίστροφες καταστροφές στο φυσικό και τουριστικό πλούτο της περιοχής που αφήνει πίσω του ο αγωγός. Η μεγαλύτερη καταστροφή είναι κοντά στην παραλία του Σαν Φόκα, όπου υπάρχουν εκτάσεις γης με διατηρητέους ελαιώνες γεμάτους με αιωνόβια δέντρα.

Έτσι, το κράτος της Ιταλίας σε συνεργασία με τις εταιρίες που κατασκευάζουν το έργο και την αστυνομία, προχώρησαν στην στρατιωτικοποίηση της περιοχής περιφράζοντας εκτάσεις γης, εμποδίζοντας τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί και να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στις περιοχές αυτές. Παράλληλα όμως εμποδίζονται ακόμα και κάτοικοι της περιοχής να προσεγγίσουν τα ίδια τους τα σπίτια.

Οι εξακριβώσεις, οι προσαγωγές, οι αστυνομικές επιχειρήσεις, οι παρακολουθήσεις και οι απειλές προς τον κόσμο του κινήματος είναι πλέον καθημερινότητα. Τόσο στις κόκκινες περιοχές, όσο και μέσα στις πόλεις. Όποιος εκφράζει ανοιχτά την αντίθεση του στο έργο του ΤΑΡ βαφτίζεται αυτομάτως εχθρός της δημοκρατίας και ύποπτος ταραχών.

Αντιθέτως με την Ελλάδα, που ο καθένας αντιδρά για τους δικούς του λόγους, οι Ιταλοί δείχνουν τον δρόμο της αλληλεγγύης μέσα από ένα πολύμορφο μαζικό κίνημα κατά του αγωγού που δεν πτοείτε από τις απειλές των καραμπινιέρι.

Αλληλεγγύη σε όσους αντιδρούν στα ενεργειακά σχέδια του ενεργειακού καπιταλισμού.

Κανένας αγωγός, ποτέ και πουθενά!

Πηγή: mpalothia.net