Απολογιστικό κείμενο για την αντιφασιστική/αντικρατική/αντικαπιταλιστική πορεία της 17/09

Στις 17/9 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική-αντικρατική-αντικαπιταλιστική πορεία, που ξεκίνησε απ’ την πλατεία Κάνιγγος και κινήθηκε προς το Α.Τ. Εξαρχείων. Στην πλ. Κάνιγγος, συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα, ενώ περίπου 120 πορεύτηκαν, αφού ορισμένοι απομακρύνθηκαν όταν αντιλήφθηκαν τις συκγρουσιακές διαθέσεις της πορείας. Το μπλοκ προχώρησε στην Ακαδημίας, όπου ήδη οι πρώτες δυνάμεις καταστολής είχαν κάνει την εμφάνισή τους, ανέβηκε από Εμμανουήλ Μπενάκη, έστριψε στην Ερεσσού και από εκεί, μέσω της Χαριλάου Τρικούπη, κατέληξε στην Καλλιδρομίου, όπου βρίσκεται το Α.Τ. Εκεί ξεκίνησε επίθεση προς το τμήμα και τους μπάτσους που το φύλαγαν, ενώ ξέσπασε σύγκρουση με τις κατασταλτικές δυνάμεις που κατευθύνθηκαν προς το μέρος μας. Για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω, το μπλοκ διαλύθηκε σε εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα κομμάτια διαδηλωτών και της περιφρούρησης να βρεθούν εκτεθειμένα σε ομάδες ΔΕΛΤΑ. Η περιφρούρηση προσπάθησε να κρατήσει μέχρι τέλους, αλλά οι συνθήκες περιόρισαν την αποτελεσματικότητά της. Πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή, που συνοδεύτηκαν από βασανισμούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Οι συλληφθέντες, οι 5 εκ των οποίων βαρύνονται με κακουργηματικού τύπου κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι, και στους πιο πολλούς επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Μετά και από τις συλλήψεις, η σύγκρουση συνεχίστηκε και σε άλλα σημεία των Εξαρχείων.

Η πορεία αυτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, τη στόχευση και την οργάνωσή της, αποτέλεσε προϊόν συνδιαμόρφωσης σε 2 ανοιχτές συνελεύσεις, εμπεριέχοντας έτσι μια κινηματική δυναμική. Ως συνέλευση ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, φασίστες, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των συγκεκριμένων γεγονότων.

Η επίθεση προς το Α.Τ. Εξαρχείων δεν ήταν η αρχική μας επιδίωξη, αλλά επιλέχτηκε ως εναλλακτική στόχευση κατά τις οργανωτικές διαδικασίες, διότι πληρούσε την επιθυμία μας για σύνδεση του αντιφασιστικού με το αντικρατικό πρόταγμα. Η βασική μας στόχευση ήταν μια κεντρική κρατική υποδομή, αλλά η έλλειψη δυναμικού, καθώς και τεχνικοί λόγοι την ώρα της συγκέντρωσης, καθόρισαν ως εφικτή επιλογή την επίθεση στο Α.Τ., που αποτελεί στόχο γειτονιάς.

Στον δρόμο για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, προέκυψαν ελλείψεις και λάθη σε επίπεδο οργανωτικό, υλικοτεχνικό, επιχειρησιακό και συνεννόησης, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν συλλογικό αντικείμενο εξέλιξης και αναβάθμισης στο πεδίο της σύγκρουσης. Στην αποδιοργάνωση του μπλοκ, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η πορεία, αντί να προσεγγίσει το Α.Τ. από τη Μαυρομιχάλη, δίνοντας τη σύγκρουση με την πίσω πλευρά της -όπως είχε σχεδιαστεί στις οργανωτικές συνελεύσεις- τελικά το προσέγγισε απ’ τη Χαριλάου Τρικούπη και κατέληξε να συγκρούεται στην Καλλιδρομίου με το μπροστά μέρος της, γεγονός που έφερε σύγχυση όταν πολλοί άρχισαν να οπισθοχωρούν πάνω στον ίδιο δρόμο και την ίδια στιγμή όπου συνεχιζόταν η σύγκρουση. Το συγκεκριμένο λάθος, επιπλέον, έδωσε χώρο σε αρκετά άτομα να πετούν υλικά από μεγάλη απόσταση, εμποδίζοντας την κοντινότερη προσέγγιση στον στόχο.

Στη γενικότερη αδυναμία του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου να δείξει ένα πιο δυναμικό πρόσωπο, η απάντηση δεν έρχεται με την ιδεολογικοποίησή της, αλλά με την αναβάθμιση της σύγκρουσης και την όξυνσή της σε κάθε πεδίο, με τη διάχυση της εξεγερτικότητας στο εδώ και στο τώρα.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 17/9

Πηγή: mpalothia