Γαλλία: Βρέθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, αποτυπώθηκε και καταστράφηκε (Παρίσι)

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι υποψίες που είχαμε σχετικά με την ύπαρξη ενός μηχανισμού παρακολούθησης που βιντεοσκοπούσε την αναρχική βιβλιοθήκη La Discordia, στο νοτιοανατολικό Παρίσι, έλαβαν τέλος. Ο μηχανισμός (που εξωτερικά είχε τη μορφή κουτιού από χαρτόνι) βρισκόταν στο σχολείο Montessori «Plaisir d’enfance», ακριβώς απέναντι απ’τη Discordia, τοποθετημένος στο παράθυρο μιας αποθήκης του πρώτου ορόφου ώστε να έχει θέα τη βιβλιοθήκη.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου αποφασίσαμε να μπούμε στο σχολείο για να έρθουμε σε επαφή με τη διεύθυνση. Με πολύ επιμονή καταφέραμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τη διευθύντρια του σχολείου. Αυτή αρχικά αρνούταν την παρουσία του μηχανισμού στο σχολείο της όμως αφού στριμώχθηκε, το παραδέχτηκε(με μισόλογα). Επομένως έμμεσως πλην σαφώς αποδέχτηκε τη συνεισφορά και τη συναίνεση της διεύθυνσης.

Μετά από “διαπραγματεύσεις” μαζί της και με τον ανώτερο της, παρά τις προσπάθειες τους να κατευνάσουν το κλίμα (για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με “τον σύνδεσμο τους”), αποκτήσαμε εν τέλει άδεια πρόσβασης στη συγκεκριμένη αποθήκη, στο τέλος των μαθημάτων.

Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, αποφασίσαμε επί τόπου να απομακρύνουμε το μηχανισμό με το ζόρι, αντιλαμβανόμενοι πως όλοι γνώριζαν την ύπαρξη του στο σχολείο. Καταφέραμε να φύγουμε γρήγορα, παρά τις κάποιες “αντιστάσεις”. Ένας εξυπνάκιας υπάλληλος βγήκε να δει προς τα που κατευθυνόμαστε ώστε να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη δουλειά των μπάτσων(για άλλη μια φορά). Εξάλλου μάθαμε ότι ο μηχανισμός ήταν σε εφαρμογή τουλάχιστον από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιούλιου του 2015.

Επίλογος

Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την παρακολούθηση όμως στοχεύουν επίσης στον εκφοβισμό μας και στο να μάθουμε να αυτοπεριοριζόμαστε.Αλλά δεν πιάνει. Δεν είναι ούτε ο φόβος ούτε η καταστολή που καθορίζουν τις πράξεις μας, παρά μονάχα οι ιδέες μας. Έτσι και αλλιώς είναι λογική η υποψία ότι αυτού του τύπου η “προσοχή” (αρκετά μπανάλ άλλωστε) θα άγγιζε τη Discordia, όπως και αλλους χώρους που θεωρούνται ανατρεπτικοί από το Κράτος.

Ξέρουμε, για παράδειγμα, και άλλες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μηχανισμοί παρακολούθησης, τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη της Γαλλίας (Montreuil, Cévennes, Lille, κα). Παρότι το γνωρίζουμε λόγω συντροφικών σχέσεων, για εμάς η δημόσια κοινοποίηση τους είναι πολύ σημαντική καθώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμεύσουν σε όλους, αντί να εγκλωβίζονται σε αντανακλαστικές, αντιπαραγωγικές, ανόητες κινήσεις πανικού.

Για την DGSI [1] και τους φίλους τους: αν ψάχνετε τον εξοπλισμό σας, θα τον βρείτε σε χίλια κομμάτια, στα βάθη του καναλιού Ourcq, στο ύψος της οδού Nantes. Καλό ψάρεμα! (πάντα ονειρευόμασταν να δούμε γουρούνια να επιπλέουν)

Des livres, pas des flics!

Κάποιοι/ες συμμετέχοντες στην Discordia
ladiscordia@riseup.net
http://ladiscordia.noblogs.org/

περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό εδώ

Υποσημειώσεις:

[1] Γαλλική μυστική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”γαλλια παρακολουθηση”]

Πηγή: interarma