Ανάληψη ευθύνης (Θεσσαλονική)

Την 1η Μαίου του 2015 στο Μιλάνο λαμβάνουν χώρα τα εγκαίνια της εξάμηνης διεθνούς έκθεσης Expo, με θέμα “feeding the planet, energy for life”. Με αφορμή την έκθεση, χιλιάδες αγωνιζόμενοι κατέβηκαν στο δρόμο με το σύνθημα “No expo”, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και επιτέθηκαν με διάφορα μέσα σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους. Την αμέσως επόμενη μέρα ξεκινά ένας κύκλος καταστολής με αρκετές προσαγωγές και υποχρεωτικές λήψεις DNA και αποτυπωμάτων, με κορύφωση, μετά το τέλος της Expo, την σύλληψη και προφυλάκιση 4 Ιταλών και την έκδοση ευρωπαικών ενταλμάτων σύλληψης για 5 αγωνιστές από τον ελλαδικό χώρο. Όσον αφορά στους τελευταίους, μετά από εισβολή μπάτσων στα σπίτια τους και τη σύλληψη τους, αφέθηκαν “ελεύθεροι” με βαρύτατους περιοριστικούς όρους, περιμένοντας την απόφαση για έκδοση τους ή μη στις ιταλικές αρχές. Η χρήση της έκδοσης ευρωπαικών ενταλμάτων ως κατασταλτική μέθοδος επαναλμβάνεται μετά την αντίστοιχη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας που είχε ως στόχο την έκδοση κατηγορούμενων για συμμετοχή στη Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς. Αυτό κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη μια προσπάθεια για ποινικοποίηση των αγώνων, θυμίζοντας μας πως για τις αρχές, σημασία έχει η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δομών της κοινωνίας ασχέτως ποινικής βαρύτητας κατηγοριών.

Από το Λονδίνο το 1851 και το Παρίσι το 1855 (έδρα Expo) ως τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο το 2015, ανέκαθεν οι διεθνείς εκθέσεις αποτελούσαν το πανηγύρι των καπιταλιστών. Άλλοτε με διαφορετικές θεματικές και άλλοτε με διαφορετικές διοργανώτριες χώρες, οι εκθέσεις αυτές επιτελούσαν από πάντα τους ίδιους σκοπούς, αυτούς των οικονομικών και πολιτικών συμφωνιών και συνεργασιών ανάμεσα σε κράτη και πολυεθνικές, παράλληλα με την παρουσίαση της βιομηχανικής προόδου (τότε) και των προιόντων της και πλέον της τεχνολογικής ανάπτυξης και των νέων επιτευγμάτων σε κάθε τομέα της παραγωγικής και καταναλωτικής διαδικασίας. Μια νέα θεματική της Expo, όπως κι αυτή στο Μιλάνο, επικεντρώνεται στην “βιώσιμη ανάπτυξη” μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας και διατροφής και στην υποτιθέμενη επίλυση διάφορων προβλημάτων (αδιαίρετα από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα) όπως η πείνα και η καταστροφή του περιβάλλοντος, με συμμετέχοντες διάφορους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, όπως η McDonalds, η Coca cola και εταιρίες που σχετίζονταιι με τον πράσινο καπιταλισμό και την καπιταλιστική πρόοδο.

Αν, λοιπόν, στις εκθέσεις τύπου Expo διαμορφώνεται το σύγχρονο σκηνικό της οικονομικής προόδου, δηλαδή νέοι τρόποι εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης από τα αφεντικά, αυτό δε θα μπορούσε να μην αποτυπώνεται και στην ίδια τη διοργάνωση τους. Όσον αφορά στο Μιλάνο, η καταστροφή μεγάλου κομματιού του φυσικού περιβάλλοντος αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκαν οι εγκαταστάσεις, ενώ το καθεστώς εργασίας σε αυτή καθορίστηκε με βάση τις προσταγές του σύγχρονου καπιταλισμού μιας και αποτέλεσε ένα καθεστώς (για πολλούς απλήρωτους ή ελάχιστα αμοιβώμενους) επινοικίασης από την μεσολαβήτρια Manpower η οποία πλουτίζει από την εκμετάλλευση περισσότερων από 500.000 σύγχρονων σκλάβων.Στον ελλαδικό χώρο καλύτερος πελάτης της έχει αναδειχθεί το κράτος, με την εθνική τράπεζα να κάνει την αρχή σε προσλήψεις υπό αντίστοιχο καθεστώς, το 2001, ενώ ακολουθούν τα ΕΛΤΑ, οι πρώην ΔΕΚΟ κλπ. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι συνένοχη στη διαχείριση και στην εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού που δινοπαθεί στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, που σε πολλές περιπτώσεις μένει απλήρωτο ή στην καλύτερη παίρνει ψίχουλα για την εργασία του. Πάντα, όμως, παραμένει αιχμάλωτο σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, αβεβαιότητας και φόβου για επιβίωση μέσα από την επιβολή των μορφών εκμετάλλεσης που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο τρόπο εργασίας που επιβάλλει ο καπιταλισμός (ευελιξία, απελευθερωμένα ωράρια).

Το πρωί της Παρασκευής 11/12 “επισκεφθήκαμε” τα γραφεία της εταιρείας Manpower στη Θεσσαλονίκη, οπού προκαλέσαμε φθορές στην είσοδο των γραφείων και πετάξαμε μπογιές.

Ας γίνει, λοιπόν, ξεκάθαρο για κράτος και αφεντικά:

Όσο θα υπάρχει η βία της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της απάθειας, θα υπάρχει και η εξεγερτική βία των καταπιεσμένων.

Όσο θα υπάρχει εξουσία, κράτος και καπιταλισμός, τόσο μέσα από πολύμορφους αγώνες και την συνάντηση των διάφορων μέσων (από αφισοκολλήσεις μέχρι δυναμικές πορείες και από καταλήψεις μέχρι συγκρούσεις και αιφνιδιαστικές επιθέσεις) θα αλληλοσυμπληρώνεται η επαναστατική προοπτική για την κατάλυση τους, για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης.

Στις συνεργασίες κρατών για την καταστολή απαντάμε με διεθνιστική αλληλεγγύη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ NO EXPO

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Αναρχικές/οί