Καλαί – Η εκκένωση βήμα – βήμα

line-in-the-sandΣιγά-σιγά, βήμα βήμα, η κυβέρνηση προχωράει στην εκκένωση της ζούγκλας (καταυλισμός μεταναστών) του Καλαί.
Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκκενώνει περιοχή σε απόσταση 100 μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο.
Υπάλληλοι της Περιφέρειας, μερικοί εκ των οποίων έχουν εμπλακεί σε εκκενώσεις προηγούμενων ετών, έχουν οριοθετήσει την περιοχή με μπογιά-σπρέι ενώ σε πολλά σημεία τα σημάδια οριοθετούν περιοχές μεγαλύτερες των 100 μέτρων.
Οι επίσημες πληροφορίες ή είναι περίπλοκες και μπερδεμένες ή αντικρουόμενες, ή δεν δίνονται καθόλου αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι βρισκόμαστε απλά στο τελευταίο βήμα του τι συμβαίνει κατά τους τελευταίους μήνες.
Αυτά τα πράγματα εξελίσσονται σταδιακά και αν κοιτάμε το καθένα γεγονός μεμονωμένα, είναι εύκολο να ξεχαστούν. Ποια είναι η στρατηγική;
– Πρώτα οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από την πόλη του Καλαί και τους εγκατέστησαν σε ένα γκέτο, σε μια περιβαλλοντικά προβληματική περιοχή – Η γαλλική κυβέρνηση, είναι αυτή που πρώτη ξεκίνησε τη ζούγκλα, μέσω του εξαναγκασμού και της απειλής χρήσης βίας.
– Σε δεύτερο πλάνο, μια περιοχή της ζούγκλας εκκενώθηκε ήδη (μια «ανθρωπιστική» εκκένωση, με τους εργαζόμενους από τη La Vie Active να λένε στον κόσμο ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν με την υπόσχεση μιας καλύτερης εναλλακτικής λύσης).
Κάποιοι που μετακινήθηκαν μια φορά με τη βοήθεια γάλλων συνεργατών της κυβέρνησης, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και δεύτερη για τη διεύρυνση της κατασκευαστικής ζώνης.
-Το Γαλλικό Γραφείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (OFII) προσπαθεί με λεωφορεία να μετακινήσει πολλούς ανθρώπους έξω από τη ζούγκλα προς τα κέντρα υποδοχής τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη τη Γαλλία. Κάποιοι άλλοι απελαύνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο (αυτή τη στιγμή οι απελάσεις έχουν παγώσει μέχρι το Μάρτιο).
-Οι αστυνομικές περιπολίες στη ζούγκλα συνεχώς αυξάνονται. Παλιότερα, η παρουσία ακόμα και τριών αστυνομικών CRS (γαλλικά ΜΑΤ) ήταν αξιοπρόσεκτη και δημιουργούσε ανησυχία στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, ο αριθμός αυξήθηκε σε 10. Τώρα, οι άνθρωποι δεν θορυβούνται ούτε από τους 20 γάλλους CRS που κάνουν περιπολίες στη ζούγκλα δύο φορές την ημέρα – μπαίνοντας σε καταστήματα για να αποκτήσουν εξοικείωση με τη διάταξη της περιοχής. Τώρα, είναι πιθανό, η συγκέντρωση – με τη μία – μεγάλου αριθμού αστυνομικών, με τα CRS φορτηγά σταθμευμένα έξω από τη ζούγκλα, να περάσει απαρατήρητη.
– Η αστυνομία εξαπολύει επιθέσεις στην ζούγκλα με δακρυγόνα, συχνά κατά περιοχών στις οποίες μένουν οικογένειες. Πολλοί άνθρωποι, αποκαμωμένοι από αυτή τη βία και μη μπορώντας να ζήσουν μέσα στα δακρυγόνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάποιοι αφήνουν το Καλαί.
-Η αστυνομία επιτρέπει (και επιδοκιμάζει) φασιστικές επιθέσεις στην περίμετρο της ζούγκλας. Οι διαμαρτυρίες απαντώνται με δακρυγόνα, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι φασιστικές επιθέσεις όχι. Αυτή είναι μια άλλη μέθοδος με την οποία οι άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους. – Ο νέος καταυλισμός κοντέινερ ο οποίος προορίζεται να στεγάσει μόνο 1500 άτομα, ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου – εκεί θα γίνουν δεκτές πρώτα οικογένειες, στη συνέχεια όσοι εκδιώχθηκαν προκειμένου να κατασκευαστεί, τρίτον, οι άνθρωποι που θεωρούνται «ευάλωτοι», και στη συνέχεια οι υπόλοιποι «κατά σειρά προτεραιότητας».
– Στο Dunkerque οι ΓΧΣ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) είχαν προγραμματίσει να κάνουν έναν καλύτερο καταυλισμό. Τους σταμάτησε η γαλλική κυβέρνηση, που απαίτησε να είναι κλειστός κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι ΓΧΣ. Οι διαπραγματεύσεις εκκρεμούν, αλλά το μήνυμα είναι σαφές.
-Η κυβέρνηση λέει ότι μόνο 2000 μετανάστες θα παραμείνουν στο Καλαί (1500 στο νέο καταυλισμό και 500 στο Jules Ferry). Δεν αναγνωρίζουν τον υπόλοιπο πληθυσμού που βρίσκεται στη ζούγκλα.
– Σήμερα το πρωί Περιφέρεια και αστυνομία ήρθαν στη ζούγκλα για να συναντηθούν με συγκεκριμένους ανθρώπους από ορισμένες κοινότητες (επιλεγμένα άτομα επιλέχθηκαν να εκπροσωπούν χιλιάδες). Η Περιφέρεια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια λίστα με ερωτήσεις για τη διεξαγωγή διάλογου στις οποίες δεν απάντησε. Μεταξύ αυτών ήταν η αστυνομική βία και η συνεργασία με τους φασίστες, πιθανές απελάσεις, οι λόγοι για την ύπαρξη του ορίου των 100 μέτρων, η περιορισμένη χωρητικότητα του νέου καταυλισμού, και η περιορισμένη παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας και πυροσβεστικής υπηρεσίας στη ζούγκλα. Απλώς είπαν στους ανθρώπους ότι θα πρέπει ή να μετακινηθούν ή να υποστούν τη χρήση βίας εάν δεν υπακούσουν (ένα μήνυμα πολύ γνωστό στους ανθρώπους στη ζούγκλα – τα “Allez! Allez!” και “Go Jungle” («γρήγορα γρήγορα φύγετε» Και «φύγετε στη ζούγκλα» που ακούν από την αστυνομία).
Η επικείμενη εκκένωση ορισμένων περιοχών της ζούγκλας (η «διαίρει και βασίλευε» στρατηγική) – το γεγονός ότι στους ανθρώπους αυτούς δεν δίνεται καμία σαφής εναλλακτική λύση, περισσότερο εγείρουν ερωτήματα τα οποία και παραμένουν, παρά απαντήσεις.
Τι θα γίνει με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους;
Η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση βρίσκονται σε συνεργασία και δεν θέλουν οι άνθρωποι να περάσουν από το Καλαί. Ακόμα και τώρα, ακόμη και με όλες τις περιφράξεις και όλη τη βία που ασκείται, μικρές ομάδες ανθρώπων αψηφούν το καθεστώς του αποκλεισμού και διέρχονται από τα σύνορα.
Εάν οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στο Καλαί, θα πρέπει να είναι δική τους επιλογή κι όχι κάτι στο οποίο εξαναγκάζονται.
Εάν οι άνθρωποι δεν θέλουν να εκδιωχθούν από τη ζούγκλα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Μετάφραση – επιμέλεια baktirio

Πηγή: calaismigrantsolidarity.wordpress.com