Ναντ – Πορεία 20000 ανθρώπων ενάντια στην επερχόμενη εκκένωση της ZAD

zad3Tο Σάββατο 9 Ιανουαρίου 20000 άνθρωποi βγήκαν στους δρόμους της Ναντ, ενάντια στην εκκένωση της ZAD (ζώνη προς υπεράσπιση) από το γαλλικό κράτος και την έναρξη της κατασκευής μεγάλου αεροδρομίου στην Notre Dame des Landes. Διαδηλώσεις ενάντια στο έργο και την εκκένωση της ζώνης έγιναν σε Παρίσι, Μπορντό, Τουλούζ, Μασσαλία, Άλμπι, Στρασβούργο, Ρεν, Λιλ και Σαμπερί. Το μήνυμα του κινήματος αλληλεγγύης και της δυναμικής παρουσίας των αγροτών ήταν σαφές, το περιττό (υπάρχει ήδη ένα αεροδρόμιο στην Ναντ) και καταστροφικό για το περιβάλλον έργο, δεν πρόκειται να γίνει. Στο τέλος της πορείας ένα κομμάτι των διαδηλωτών, πολλοί αγρότες και αλληλέγγυοι/ες, αποφάσισαν να αποκλείσουν με τρακτέρ τον περιφερειακό δρόμο στα νότια της πόλης. Το αίτημα των αγροτών ήταν η δέσμευση του Ολαντ να σταματήσει κάθε προσπάθεια έξωσης των κατοίκων και των τοπικών αγροτών από την Notre Dame des Landes. Γύρω στα μεσάνυχτα o αποκλεισμός του δρόμου έληξε, μετά από την επίθεση των μπάτσων με αύρες και δεκάδες χημικά στο κόσμο που είχε αποκλείσει το σημείο. Παρά την καταστολή οι διαδηλωτές κατάφεραν να γυρίσουν συντεταγμένα με πομπή στην ZAD.

Ακολουθεί μετάφραση ενός μικρού χρονικού της πορείας της 9/1 και της μετέπειτα κατάληψης του περιφερειακού δρόμου, όπως καταγράφηκε από το zad.nadir.org:

19:00 Η σημερινή (σημ. baktirio: 9/1) διαδήλωση είναι απίστευτη και μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε. Μέσα σε δέκα δύσκολες μέρες καταφέραμε να κινητοποιήσουμε 20000 κόσμο στην Nantes, χιλιάδες ποδηλάτες και πάνω από 400 τρακτέρ. Τα 6 κομβόι έφτασαν στο περιφερειακό δρόμο από διαφορετικά σημεία και ενώθηκαν στην βάση της γέφυρας Cheviré, όπου υπήρχαν εκδηλώσεις σε εξέλιξη όπως ομιλίες, τραγούδια και χοροί. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της γαλλίας. Όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετές. Οι αγρότες απειλούνται ακόμα με έξωση, οι ημερήσιες απολαβές τους είναι εξωφρενικές, και συνεχίζονται οι κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και των ζώων τους. Στις 4μμ, οι αγρότες δεν πήραν απάντηση από τον Francois Hollande, σχετικά με την διαδικασία έξωσης 70 αγροτών της COPAIN (σημ. baktirio: Collectif des Organisations Professionnelles Agricoles INdignées par le projet d’aéroport – Kολεκτίβα αγροτικών οργανώσεων ενάντια στο έργο του αεροδρομίου στην Nantes) και αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στην γέφυρα με τα τρακτέρ τους. Στο ανακοινωθέν τους αναφέρουν: «Εμείς οι αγρότες της COPAIN δεν θα επιτρέψουμε την έξωση των συναδέλφων μας της Notre Dame des Landes. Απαιτούμε σταθερή δέσμευση και θα μείνουμε στην γέφυρα περιμένοντας την απάντηση σας κ. Hollande»
Παρόλο την βροχή βρισκόμαστε κοντά τους μερικές εκατοντάδες αντίπαλοι του αεροδρομίου και στηρίζουμε τον αγώνας τους. Στον ακόμη άδειο περιφερειακό δρόμο στήνονται οι σκηνές του τσίρκου, έχουν κρεμαστεί γιρλάντες με φώτα, υπάρχουν βαρέλια με φωτιές μέσα σε αυτά και ετοιμάζονται κοινωνικές κουζίνες. Τα 70 τρακτέρ έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε πιθανή απόπειρα απομάκρυνσης τους. Αν χρειαστεί θα παραμείνουμε και την νύχτα ή όσο χρειαστεί οδηγούμενοι από την αποφασιστικότητα των αγροτών και τις δυνάμεις μας την επόμενη μέρα. Αυτή την ώρα γίνεται συνέλευση για να συζητηθεί τι θα γίνει στην συνέχεια και καλέσματα που μπορούν να γίνουν στους αλληλέγγυους/ες και τις τοπικές επιτροπές. Πάντως υπάρχει ήδη η σκέψη για αποκέντρωση των δράσεων αλληλεγγύης σε περίπτωση που οι δυνάμεις μας τελειώσουν ή σε περίπτωση που στείλουν την αστυνομία να απομακρύνει τα τρακτέρ. Σας καλούμε να μείνετε σε επαγρύπνηση και να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις από τα κινηματικά websites και mailing lists απόψε και αύριο το πρωί , διαδίδοντας τις πληροφορίες στο δικό σας δίκτυο.

21:15 Κάλεσμα (σημ. baktirio: από τους αγρότες) για πικνίκ στην Γέφυρα Cheviré την Κυριακή το μεσημέρι-
« Σκοπός είναι να εμποδίσουμε τις προσπάθειες έξωσης 94 αγροτών από την COPAIN 44, το κάλεσμα στηρίζουν εκατοντάδες που αγωνίζονται εναντίον του αεροδρομίου και που αυτή την στιγμή έχουν αποκλείσει την γέφυρα Cheviré στον περιφερειακό δρόμο της Nantes. Καλούμε τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας. Επιμένουμε στο αίτημα μας προς τον Francois Hollande να σταματήσει αμέσως τις διαδικασίες εξώσεων για τους (μη-καταληψίες) αγρότες και κατοίκους. Θέλουμε να τηρήσει την υπόσχεση του με ξεκάθαρο τρόπο και να μην υπάρξει καμία έξωση μέχρι να τελειώσει η νόμιμη διαδικασία της προσφυγής. Με αυτό το σκεπτικό σας καλούμε να έρθετε για πικνίκ στην βάση της γέφυρας την Κυριακή»

22:55 Η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι μπάτσοι ανεβάζουν την πίεση: μας ενημέρωσαν ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν σε δέκα λεπτά ( εδώ και δέκα λεπτά…). Υπάρχουν 60 περίπου οχήματα (κανονικά σε κάθε όχημα επιβαίνουν 10 γουρούνια, αλλά εξαρτάται) τοποθετημένα μεταξύ της βόρειας και νότιας πλευράς των μπλόκων, μαζί με αύρες και καρότσες φορτηγών. Πλησιάζουν και από τις δυο πλευρές. Οι αγρότες έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν. Αν μας αναγκάσουν να εκκενώσουμε τον χώρο θα καλέσουμε  άμεσες δράσεις παντού. Θα συνεχίσουμε οργανωμένα να απαιτούμε δυναμικά την ανάκληση της διαδικασίας κάθε είδους έξωσης στην zad, μέχρι να ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία της προσφυγής.

23:30 Μετά τις 3 προειδοποιήσεις από τους μπάτσους στην νότια πλευρά του αποκλεισμού, οι αγρότες αποφάσισαν να φύγουν και εμείς μαζεύουμε τις σκηνές και το υλικό. Μολονότι αποχωρήσαμε, οι μπάτσοι μας επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και μεγάλες ποσότητες χημικών. Οι αγρότες προσπαθούν να ξεφύγουν.

23:45 Προσπαθούμε να φύγει ένα κομβόι από την γέφυρα Cheviré προς την Vacherit. Μας πνίγουν στα χημικά.

Μετάφραση – επιμέλεια baktirio

Φωτογραφίες από την εξέλιξη της πορείας

[Best_Wordpress_Gallery id=”45″ gal_title=”zad ekkenosi poria”]

Φωτογραφίες από την επίθεση των μπάτσων στο σημείο αποκλεισμού

[Best_Wordpress_Gallery id=”46″ gal_title=”zad2″]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NhfjKVfckzo[/youtube]

Πηγή φωτογραφιών: zad.nadir.org  @ori_no_co