Κείμενο της AKKU για την παραμονή πρωτοχρονιάς στην Κολωνία (γερμανία)

Με το ρατσισμό ενάντια στο σεξισμό;
2016/01/04

Ενάντια στη σεξουαλική βία και τη ρατσιστική της εκμετάλλευση

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της παραμονής της πρωτοχρονιάς πολλές γυναίκες εκτέθηκαν σε σεξουαλικές επιθέσεις στην περιοχή του κεντρικού σταθμού της Κολωνίας. Οι επιθέσεις εμφανίστηκαν να συμβαίνουν από μια μεγάλη ομάδα αντρών. Τουλάχιστον 121 θύματα έχουν εμφανιστεί ως τώρα.

Οι (υποτιθέμενοι) δράστες  περιγράφηκαν να έχουν “βορειοαφρικάνικη εμφάνιση”. Το ότι πήγε προς τα εκεί, δηλαδή να θεωρηθούν ως δράστες έγχρωμοι άνθρωποι, δείχνει να μεγέθυνε το δημόσιο αποτροπιασμό για τις επιθέσεις. Συνήθως δεν υπάρχει τόσο τεράστια δημόσια κατακραυγή μετά από παρόμοιες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμού σε αυτή τη χώρα. Αντίθετα, το θύμα κατηγορείται για την επίθεση ή τουλάχιστον κατηγορείται ότι φέρει μέρος της ευθύνης για το τι συνέβη.

Νομίζουμε ότι η οργή απέναντι στη σεξουαλική βία είναι καλή! Το να τη συνδέεις με το ρατσισμό δεν είναι.

Δεν είναι ζήτημα παρουσίας της αστυνομίας

Τα γεγονότα συζητήθηκαν με μανία στον τοπικό τύπο. Αλλά οι σεξουαλικές επιθέσεις συχνά υποβαθμίζονταν σε ένα τυχαίο συμβάν. Η (υποτιθέμενη) καταγωγή των επιτιθέμενων και ερωτήματα για την ασφάλεια ήταν το κύριο θέμα. Έτσι, οι τοπικές εφημερίδες συνέβαλαν στο να μετακινηθεί το πρόβλημα σε κάτι άλλο: μακριά από το σεξισμό και την κουλτούρα του βιασμού,
κατευθείαν σε μια συζήτηση γεμάτη ρατσισμό.

Η “Kölner Stadtanzeiger” (στμ: μεγάλη τοπική εφημερίδα της Κολωνίας) έβαλε τίτλο σε ένα από τα άρθρα της “η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης”: κατά τη διάρκεια της νύχτας της παραμονής της πρωτοχρονιάς υποστήριξαν ότι ήταν υποστελεχωμένοι. Τουλάχιστον το άρθρο διασαφηνίζει ότι οι υποτιθέμενοι επιτιθέμενοι δεν ήταν πρόσφυγες. “Δεν έχουν καμία σχέση με πρόσφυγες που κατέφυγαν εδώ από περιοχές που βρίσκονται σε κρίση”, αναφέρει ένας ανακριτής σύμφωνα με την KStA. Το άρθρο μετά συνεχίζει ότι εξαιτίας της άφιξης προσφύγων πολλές μονάδες της αστυνομίας δουλεύουν στα σύνορα ή στην καταγραφή τους. Συνεπώς, λείπουν από άλλα μέρη -επίσης από τον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας. Κάπως έτσι εξακολουθεί να είναι σφάλμα των προσφύγων…

Η σεξουαλική βία δεν απασχολεί καθόλου. Απασχολεί μόνο το ζήτημα παραβατικότητας των συμμοριών και η έλλειψη αστυνομίας.

Δεν είναι εξαιτίας της έλλειψης αστυνομίας που συμβαίνουν σεξουαλικές επιθέσεις. Ο λόγος που συμβαίνουν πρέπει να βρεθεί στις σεξιστικές και ετεροκανονικές δομές της κοινωνίας μας. Των οποίων η αστυνομία είναι μέρος. Υπάρχουν λόγοι γιατί πολλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης δεν αναφέρονται στην αστυνομία. Τα θύματα συχνά φοβούνται την αντίδραση του περιβάλλοντός τους: του επιτιθέμενου, του ανακριτή, ή την αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας. Όταν τα θύματα ανέφεραν τις επιθέσεις της παραμονής της πρωτοχρονιάς στους αστυνομικούς τουλάχιστον κάποιες από αυτές δε λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, οι εμπειρίες τους υποβαθμίστηκαν.

Αν και είναι σπάνιο οι σεξουαλικές επιθέσεις να συμβαίνουν με έναν οργανωμένο τρόπο από μια μεγάλη ομάδα, η σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών είναι συνηθισμένη και συμβαίνει σε καθημερινή βάση στη γερμανία και αλλού. Μία στις δύο γυναίκες έχει βιώσει (σεξουαλική) βία ή παρενόχληση. Συνήθως, ο δράστης είναι κομμάτι του κοινωνικού της δικτύου. Τα πάρτι και τα κλαμπ είναι επίσης μέρη που συμβαίνουν σεξουαλικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, του Oktoberfest, τοπικών ενοριακών γιορτών ή στο σπίτι, αμέτρητες σεξουαλικές επιθέσεις συμβαίνουν. Πολύ συχνά αποκρύπτονται, αγνοούνται ή υποβαθμίζονται.

Ρατσιστική οχλαγωγία στο facebook

Τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς συζητήθηκαν με ζωντάνια στα social media. Ρατσιστικά επιχειρήματα εξαπλώθηκαν θορυβωδώς. Το περιβάλλον των μπράβων δημιούργησε ένα διαδικτυακό group που θέλει να “καθαρίσει την πόλη” από αυτούς που αναγνωρίστηκαν ως επιτιθέμενοι. Μέσα σε λίγες ώρες αυτό το group είχε περισσότερα από 1.000 μέλη. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα στη μπραβοφάση -περιβάλλον πολεμικών τεχνών και χουλιγκάνων*- ενώ σαφής ναζιστικός συμβολισμός μπορεί να βρεθεί εν μέρει. Θέλουν να προστατέψουν “τις γυναίκες μας”, και τα σχόλια είναι γεμάτα ρατσισμό. Πέρα από αυτό, οι γυναίκες παρουσιάζονται ως αβοήθητα θύματα που εξαρτώνται από την προστασία αυτών των “σκληρών αντρών”.

Το Pro NRW (στμ: ακροδεξιό κόμμα της περιοχής) απορρόφησε με ευγνωμοσύνη το θέμα: ανακοίνωσαν μια δράση για την Τετάρτη. Γι’ αυτούς, θα είναι επίσης για την υποτιθέμενη καταγωγή των επιτιθέμενων και όχι για τις γυναίκες που εκτέθηκαν στις σεξουαλικές επιθέσεις.

Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες το ζήτημα της σεξουαλικής βίας σχεδόν παύει να υπάρχει. Υπάρχει μια τουλάχιστον μεροληπτική εθνικοποίηση των δραστών, για την εξυπηρέτηση της οποίας υπόκειται σε κατάχρηση η εμπειρία των γυναικών που επηρεάστηκαν. Υπόκειται σε κατάχρηση για τη ζήτηση περισσότερης αστυνομίας, για να μετατοπιστεί η ευθύνη του σεξισμού στους (υποτιθέμενους) μη-γερμανούς ή ακόμα για (να μπορεί να φτιαχτεί) μια πλατφόρμα για ένα ηλίθιο μείγμα από το περιβάλλον μπράβων, χουλιγκάνων*, πολεμικών τεχνών και ναζήδων. Άνθρωποι που συνήθως δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστοί ως φίλοι των γυναικείων δικαιωμάτων και δίνουν παραπάνω αξία στους εαυτούς τους μέσα από τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών, μπορούν τώρα να παρουσιάζονται ως υπερασπιστής των γυναικείων δικαιωμάτων.

Η βία στην οποία εκτέθηκαν γυναίκες κατά τη διάρκεια της παραμονής της πρωτοχρονιάς γίνεται όλο και πιο πολύ αντικείμενο κατάχρησης για να εκφράσουν κάποιοι ρατσιστικές ιδέες με έναν υποτιθέμενο νομιμοποιημένο τρόπο και για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο σεξισμός δεν έχει συγκεκριμένο χρώμα δέρματος ή καταγωγή. Ενάντια στην πατριαρχία, ενάντια στο ρατσισμό!

Αντιφασιστική συνεργασία κολωνίας και περιχώρων (AKKU)

*(στμ) Όταν αναφέρονται σε χουλιγκάνους μάλλον αναφέρονται στη HOGESA (χούλιγκανς εναντίον των  σαλαφιστών) και σε όσους επηρεάζει. Η HOGESA είναι μια ακροδεξιά ισλαμοφοβική οργάνωση οπαδών στη γερμανία

Πηγή: anatopia.wordpress.com