Ανακοίνωση Αυτο-οργανωμένης Δομής Πλατάνου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο διωκόμενο μέλος του Πλατάνου, αύριο Δευτέρα 28/3, ώρα 12.00, Δικαστήρια Μυτιλήνης.

Tomorrow, Monday, 28/3, at 12.00 we gather outside the court of Mytilene to stand in solidarity with the member of Platanos being prosecuted

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο κράτησης της Μόριας Λέσβου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Μέχρι πρότινος, εκεί λειτουργούσε κέντρο καταγραφής προσφύγων (Hot Spot), το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο κράτησης ως επακόλουθο της νέας αντιμεταναστευτικής συμφωνίας. Στο κέντρο κράτησης αυτή τη στιγμή βρίσκονται έγκλειστοι περίπου χίλιοι πρόσφυγες και μετάναστες διάφορων εθνικοτήτων, στους οποίους δεν επιτράπηκε καν η παρουσία τους κοντά στα σύρματα μη τυχόν και υπάρξει επικοινωνία με τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 250 άνθρωποι, ενώ υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία με 3 κλούβες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Με αφορμή το βάψιμο μιας αστυνομικής κλούβας, η συγκέντρωση δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ τα οποία απήγαγαν ένα μέλος της αυτο-οργανωμένης δομής του Πλατάνου μέσα από το πλήθος.

Το μέλος του Πλατάνου αφέθηκε χθες και θα δικαστεί αύριο Δευτέρα 28/3 για πρόκληση διακεκριμένης φθοράς, αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης (!) , αδικήματα πλημελληματικού χαρακτήρα. Ο αλληλέγγυος έχει αναλάβει την ευθύνη για το σύνθημα στην κλούβα, τα υπόλοιπα είναι φαντασιοπληξίες της αστυνομίας που φουσκώνουν κατηγορητήρια για να δικαιολογήσουν την επίθεση σε μια ειρηνική διαδήλωση. Παρόλ αυτά, η εξωφρενική μετατροπή μιας απλής προσαγωγής για grafitti σε δίωξη για βαριά σωματική βλάβη θα φαινόταν αφύσικα εκδικητική, αν δεν εντασσόταν στην προδιαγεγραμμένη σκλήρυση της στάσης του κράτους σε όλα τα πεδία που αφορούν τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους αλληλέγγυους.

Τις τελευταίες 7 μέρες η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει ριζικά. Από την επόμενη μέρα της συμφωνίας, το κέντρο καταγραφής έγινε κέντρο κράτησης, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι πλέον κρατούμενοι και σε καθεστώς άμεσης απέλασης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είτε εκδιώχτηκαν, είτε αποχώρησαν από το κέντρο κράτησης της Μόριας, με άμεση συνέπεια τη ραγδαία υποθάθμιση των συνθηκών διαβίωσης εντός του κέντρου.
Στην διαδήλωση της Πέμπτης 24/3 μας κατήγγειλαν ότι δεν είχαν ούτε γάλα να δώσουν στα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα, η αστυνομία επιχειρεί την εκκένωση όλων των χώρων που φιλοξενούν πρόσφυγες, είτε πρόκειται για χώρους ΜΚΟ, είτε για αυτοοργανωμένες δομές. Στις 21 Μαρτίου, με την παρουσία ισχυρής δύναμης ΜΑΤ κατάφεραν να πάρουν 120 Πακιστανούς μετανάστες που διέμεναν στο camp “Better Days For Moria”, δίνοντας διορία 1 ώρας πριν κάνουν επέμβαση.
Στις επόμενες μέρες πολλοί μετανάστες φοβούμενοι την άμεση επέμβαση, είτε παραδόθηκαν μόνοι τους, είτε κατέφυγαν σε άλλους χώρους. Το camp της ΜΚΟ “Better Days For Moria” φιλοξενούσε τότε 600 μετανάστες και πρόσφυγες, τώρα είναι έρημο και στα πρόθυρα κλεισίματος.
Στο στόχαστρο είναι και το “No Border Kitchen” camp στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης. Την Πέμπτη 24 Μάρτη, επαναλήφθησαν οι απειλές της αστυνομίας για άμεση εκκένωση λόγω “του μεγάλου πλήθους παράνομων μεταναστών” που φιλοξενούνται εκεί. Ταυτόχρονα, ο Δήμος αρνείται να δώσει άδεια για την εγκατάσταση χημικών τουαλετών που παραχωρήθηκαν δωρεάν απο τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”, επιτείνοντας έτσι την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.
Παρόμοιες βλέψεις εκκένωσης υπάρχουν και για την δομή του ΠΙΚΠΑ όπου δεκάδες πρόσφυγες έχουν βρει στέγη εδώ και μήνες.

Απέναντι σε μια πραγματικότητα κλειστών συνόρων, εγκλεισμού και αυξανόμενης καταστολής, μοναδικά μας όπλα παραμένουν η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση.

Ως Αυτο-οργανωμενη δομή του Πλατάνου δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όσων ανθρώπων επιλέγουν την επώδυνη επιλογή του ξεριζωμού, μακρυά από πλαστούς διαχωρισμούς κι ενάντια στους σχεδιασμούς μιας συμφωνίας που χτίζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενισχύει τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και ποινικοποιεί τις δομές αλληλεγγύης.

Καλούμε αύριο Δευτέρα 28/3 στη συγκέντρωση συμπαράστασης στο μέλος του Πλατάνου, ώρα 12.00, Δικαστήρια Μυτιλήνης.

Πηγή: Αυτο-οργανωμένη Δομή Πλατάνου