Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Από σήμερα, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 10 το πρωί, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε Χώρο Στέγασης Προσφύγων. Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες, από διαφορετικές εθνικότητες μαζί με εκατοντάδες αλληλέγγυους/ες εργάζονται ήδη συλλογικά στην καθαριότητα, τις επισκευές και την οργάνωση του χώρου, ώστε να λειτουργήσει σύντομα κανονικά ως ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ως ένα κέντρο αγώνα.

Για πρακτικούς λόγους, για τις επόμενες ημέρες και όσο διαρκούν οι πρώτες εργασίες, δεν είναι δυνατή η φιλοξενία περισσότερων προσφύγων.

Για επικοινωνία: info@solidarity2refugees.gr

Από την Ομάδα Επικοινωνίας του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, ανακοινώνονται τα εξής:  

Από το Καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη και η Ελλάδα καλούνται να ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιτία αυτής της κίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό η κήρυξη και διεξαγωγή ενός πολύμορφου πολέμου, στρατιωτικού όσο και οικονομικού, από τη μεριά του παγκόσμιου Βορρά στις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς της στη φτώχεια, τον φόβο και τον κατατρεγμό.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, δύο αντιθετικές κινήσεις βρίσκονται σε αντιπαράταξη. Η μία είναι η ενεργοποίηση των πιο βαθέων ρατσιστικών αντανακλαστικών της Ευρώπης. Εκφράζεται με την ανόρθωση φρακτών, τειχών και συρματοπλεγμάτων, την επιστράτευση της FRONTEX και του ΝΑΤΟ για να «προστατευτούν» τα σύνορα, τις απελάσεις και την καταστολή των προσφύγων. Εκφράζεται πάνω απ’ ολα με τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταστρατηγεί τη Σύμβαση της Γενεύης και κάθε έννοια ανθρωπισμού, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως είδος προς ανταλλαγή και ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές απελάσεις σε χώρες στις οποίες απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους.

Η άλλη κίνηση είναι αυτή της ανάδειξης ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποίηθηκαν σε όλη την ήπειρο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πλευρό των προσφύγων, στο πλάι τους στη μάχη να περάσουν, ενάντια στα σύνορα και τα εμπόδια στον δρόμο τους. Από την άμεση δράση που ανέπτυξαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι στο Πεδίο του Άρεως τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τις χιλιάδες των ανθρώπων που ταξίδεψαν από όλες τις χώρες στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου για να ενισχύσουν τις προσπάθειες υποδοχής και βοήθειας των προσφύγων, η Ευρώπη γνωρίζει το μεγαλύτερο κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των τελευταίων δεκαετιών. Στην κινητοποίηση αυτή, σε αυτή τη μεγάλη έκρηξη της αλληλεγγύης, διαβλέπουμε την ελπίδα για μια συνολική αναγέννηση των κοινωνιών μας, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Ευρώπης ξανά σε «σκοτεινή ήπειρο».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, δραστηριοποιήθηκε εδώ και αρκετό καιρό μέσα σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης, με πεδίο δράσης την ευαίσθητη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ανέδειξε τον αγώνα των προσφύγων, εμπόδισε τις απόπειρες δημιουργίας «υγειονομικών ζωνών» που θα απέκλειαν τη φυσική παρουσία τους, στηλίτευσε τις βαθύτατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο δεν διασφάλισε από την πρώτη στιγμή την πλήρη φιλοξενία και προστασία των προσφύγων και την ελεύθερη διέλευσή τους, αλλά προχώρησε στην υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας και ανέλαβε αυτή ουσιαστικά να την εφαρμόσει.

Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με ποιοτικά διαφορετικές ανάγκες. Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Ευρώπη, αντικειμενικά μονιμοποιοεί την παρουσία στην Ελλάδα ενός μικρού αριθμού οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Χωρίς να απεμπολούμε ούτε ελάχιστα το αξιωματικό μας αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τη συνολική πάλη μας ενάντια σε αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι/ες, ως κίνημα αλληλεγγύης να δραστηριοποιηθούμε κατά προτεραιότητα στο ζήτημα της αξιοπρεπόύς διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το δεδομένο μας αίτημα να καλυφθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, όχι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, αλλά σε στεγασμένους χώρους με πλήρη υποδομή στους οποίους θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ελεύθερα, προχωρήσαμε στην κατάληψη του χώρου … με σκοπό, αφενός να απαντήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε αυτό το πρρόβλήμα και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και πληροφόρησης για τα ζητήματα των προσφύγων.

Η κίνησή μας αυτή δεν απαλλάσσει την ελληνική και καμία άλλη κυβέρνηση από την υποχρεώση να προβεί η ίδια άμεσα σε κινήσεις στέγασης και προστασίας όλων των προσφύγων. Αναδεικνύει ωστόσο την αλληλεγγύη ως την κινητήρια κοινωνική δύναμη που θα αποτρέψει τα ρατσιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών και θα απλώσει ένα δίκτυ προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών, στην κατεύθυνση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσμειξης τους με τους/τις ντόπιους/ες εργαζόμενους/ες, καταπιεσμένους/ες . Είναι η ίδια αυτή αλληλεγγύη που μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ως αυτή που παρασύρει τους κυνηγημένους πληθυσμούς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το καθεστώς εξαίρεσης που ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες, είναι προφανές, ότι αν επιτύχει δεν θα σταματήσει σε αυτούς, αλλά θα επεκταθεί ως μοντέλο σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, η οποία έχει βιώσει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές φτώχειας, καταστολής και αποκλεισμού.

Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μαζί με τους πρόσφυγες και τους/τις αλληλέγγυους/ες εργαζόμενους/ες που πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην φτώχεια, για την πλήρη ικανοποίηση αυτών των δικαιωμάτων. Για την παροχή όλων των εκπαιδευτικών, υγειονομικών υπηρεσιών, για τη στέγαση και σίτιση των πρσφύγων και ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στον θάνατο χιλιάδες ενήλικες και παιδιά. Ενάντια στη δημιουργία απομονωμένων γκέτο μακριά από τον αστικό ιστό που θα μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε «αόρατους ανθρώπους».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες καλεί κάθε αλληλέγγυο/α να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, στο πλάι του Κέντρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza και κάθε ανεξάρτητης δομής αλληλεγγύης. Για να σταματήσουμε τον ρατσισμό και την ανθρωποφαγία και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο αμοιβαιότητας, αλληλοβοήθειας και συνύπαρξης.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.

  • Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ανοιχτά σύνορα με ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες.
  • Πλήρης νομιμοποίηση όλων των προσφύγων. Καμία απέλαση στην Τουρκία ή αλλού.
  • Στέγαση όλων των προσφύγων σε πρπστατευμένους χώρους μέσα στον αστικό ιστό. Επίταξη ξενοδοχείων και άδειων σπιιτιών για τη διαμονή τους.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες. Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία.
  • Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, κανένας αποκλεισμός των προσφύγων από τις πόλεις.
  • Κάτω τα χέρια από το κίνημα αλληλεγγύης 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το κείμενο στα αγγλικά

Since the morning of 22/4/2016, the abandoned Hotel “City Plaza” in Athens has been turned into an Accommodation Centre for Refugees. Currently refugee families from different nationalities, together with hundreds of people of solidarity are working collectively for the cleaning, repairing and organization of space, so that it can open soon as a project of self-organization and solidarity, as a center of struggle against racism and exclusion, for the right to free movement, decent living conditions and equal rights.
The Solidarity
Itiniative to Economic and Political Refugees invites everyone to practical and material support of the Accommodation Centre “City Plaza”. For the next few days and as long as there are works in progress in the building, it will not be possible to accommodate more refugees.

REFUGEE ACCOMODATION CENTER CITY PLAZA
From the summer 2015 and on, Europe and Greece have been found unable to respond to the issues emerging from the largest refugees’ wave in their territory, since the World War II. In the source of this refugees’ movement there can be found the declaration and act of war, on a military as well as an economic level, from the countries of the North to the countries of the South, which has lead their populations to poverty, fear and oppression.
This fact has created two very distinctive and opposed tendencies: the first is expressed by the activation of racist reflexes, which can be found in the core of the European continent: fences and walls have been built; FRONTEX and NATO have been invited in order to “protect” the borders; deportations and brutal oppression of refugees. It is clearly expressed through the racist agreement between the E.U. and Turkey, which violates the Geneva Convention and every humanist value, as it copes with the refugee issue as if refugees were a merchandise that can be part of a transaction; it also leads to an unthinkable number of deportations towards countries in which their life and freedom is compromised.
The second tendency is the one expressed by the huge wave of solidarity in Greece, as well as in Europe. Millions of people were found side by side with the refugees in their battle to cross the borders and overcome all kinds of difficulties through their journey. People in solidarity in Athens, in August 2015, took immediate action in Pedion Areos, thousands of people from all over the world have come to Lesvos and other Aegean islands, in order to contribute to the efforts of the people there. Europe has known the largest wave of solidarity and mutual aid in the last decades. This mobilization is bearing the hope for a resurgence of the society, in order to erase the danger to see Europe becoming a “Dark Continent” again.
The Solidarity Initiative for Economic and Political Refugees has taken action, for quite some time now, within this movement of solidarity, in the centre of Athens. It has brought out the fight of the refugees; stopped the efforts to create “apartheid” areas, without the presence of refugees; pointed out the responsibilities of the Greek government, which not only did they fail to secure the accommodation, protection and free passing of the refugees, but also signed the racist agreement and took the responsibility to implement it.
From now on, our needs go to a different level. Europe’s political agenda of closed borders basically determines the conditions under which a number of political and economic refugees, who initially had the intention to move on towards northern countries, are now stuck in Greece. Without foregoing for a moment our basic demand for open borders and our fight against closed ones, we feel the need to gather our forces toward the creation of decent living conditions of refugees in Greece, in our neighborhoods, with full rights in all social services.
In this framework, all along with our constant demand for immediate accommodation of the refugees, not in camps, military or not, but in appropriate buildings with full infrastructure, where they will be able to move freely in and out, we decided to occupy this building: on the one hand, we wanted to contribute, within our grasp, with a solution to the problem; on the other hand, we felt the need to have a place where information and coordination for refugees’ issues would take place.
Our decision does not release the Greek or any other government from their responsibilities to immediately provide all refugees with accommodation and protection. However, it points out that solidarity can be the driving force which will stand up against any racist plans of the European countries and it will see to the protection of all refugees, in the direction of full integration, next to the local workers and oppressed people. There have been several attempts, right after the racist agreement between E.U.-Turkey, from the media and the government, to demonize and attack solidarity, which was considered to be responsible for the fact that the refugees stand up for their rights.
It is rather clear that if the status of exception, which has been planned for the refugees, proves to be successful, it will be used as a model to other parts of the society, which, during the last years, have experienced the brutal agenda of poverty, oppression and exclusion.
We declare that we will stand to the side of the refugees, people in solidarity and workers who, during all these years, have fought for the rights to education and health, accommodation and food for refugees, against the criminal politics of closed borders, which, up to now, has killed thousands of people, against ghettos far from the city centre, where refugees will be “invisible”.
The Solidarity Initiative for Economic and Political Refugees invites the workers in solidarity to participate in this effort, in the Refugee Accommodation Center City Plaza and every other independent solidarity structure.
Let’s create a world of mutual aid and co-existence.
Against racism, solidarity. We will all live together.
– Down with the shameful agreement between E.U.-Turkey. Open borders, safe passages for refugees.
– Full legalization of all refugees. No deportation to Turkey or elsewhere.
– Accommodation for all refugees in appropriate buildings, within the city core. Requisition of hotels and empty houses for refugees’ accommodation.
– Free access to health and education services for all refugees. Participation of the refugees’ children to programs of school insertion.
– Closing of all detention centers, no exclusion of refugees from the cities.
– No criminalization of the solidarity movement.
Solidarity Initiative
for Economic and Political Refugees
Αναδημοσίευση από http://solidarity2refugees.gr/