Ενημέρωση για διαμαρτυρία κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού

Το Σάββατο  4/06  στις 7μμ.  36 κρατούμενες μετανάστριες στο στρατόπεδο του Ελληνικού αποφάσισαν να βγούνε στο προάυλιο με τα στρώματα και να μην ξαναμπούνε στα κελιά.

Προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια για να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους.

Εδώ και 2 μήνες τους λένε να περιμένουν την εφαρμογή του καινούριου νόμου περί της διαδικασίας ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου και ορίζει ως ανώτερο όριο για την κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά τους 12 μήνες. Η διάρκεια της κράτησης, η ασάφεια γύρω από το νόμο και την εφαρμογή του και προφανώς οι άθλιες συνθήκες οδήγησαν  σε αυτή την μορφή αντίδρασης. Ήδη στις 13 με 18 Απρίλη είχαν προχωρήσει σε πενθήμερη απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα.

Μέτα από τις άκαρπες προσπάθειες της βάρδιας και του διοικητή να τις πείσουν να ξαναμπούν στα κελιά, ειδοποιήθηκε ο ταξίαρχος από την Πέτρου Ράλλη, όπου υπάγεται το Κέντρο Κράτησης Ελληνικού. Αυτός αρχικά τους εξήγησε ότι θα εφαρμοσθεί ο καινούριος νόμος , απλά θα πάρει κάποιες μέρες, πράγμα που δεν κάλυψε τις κρατούμενες και συνέχισαν να μένουν έξω.
Στη συνέχεια προσπάθησε να συκοφαντήσει την στήριξη των αλληλέγγυων λέγοντας ότι μετά την απελευθέρωση της Σαναά Τάλεμπ εξαφανιστήκαν και ότι ‘’τα παίρνουν χοντρά’’.
Όταν ειπώθηκε από τις κρατούμενες ότι αυτά είναι ψέματα , τους απάντησε ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι ξένες. Επίσης τις απειλήσαν με αυτόφωρο.

Τελικά ο ταξίαρχος τους υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα το φάκελλό τους , αφού σημείωσε τα ονόματα τους. Τότε οι κρατούμενες αποφάσισαν  να μπουν στα κελιά τους, δηλώνοντάς τους ότι  θα περιμένουν μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα…

Σήμερα Κυριακή 5/06, ανθρωποφύλακας επιχείρησε, ως αντίποινα, να απαγορεύσει τον προαυλισμό, αλλά η αντίδραση των κρατουμένων της έκοψε το βήχα.


ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

 Αλληλέγυες-οι κρατουμένων στα νότια

Πηγή: athens.indymedia