Ενημέρωση για τα κέντρα προσφύγων στην βόρεια ελλάδα μετά την εκκένωση της Ειδομένης

Μετάφραση baktirio, πηγή: meltingpot.org

Η κατάσταση στα στρατιωτικά κέντρα κοντά στη Θεσσαλονίκη

Αυτή η αναφορά συντάχθηκε από ανεξάρτητους εθελοντ@ς, μετά την εκκένωση της Ειδομένης με στόχο να συλλέξει πληροφορίες για την κατάσταση στα κυβερνητικά στρατόπεδα κοντά στη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά είναι «νέα», τα άλλα προϋπήρχαν της εκκένωσης της Ειδομένης.

Είναι δύσκολο να δοθεί μια γενική περίληψη για τις συνθήκες σε αυτά τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων (ΚΦΠ). Οπότε αποφασίσαμε να γράψουμε ένα κομμάτι για το καθένα. Η κατάσταση στα νέα ΚΦΠ αλλάζε ι συνεχώς κι ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί. Αυτές οι πληροφορίες συλλέχθηκαν κατά την τελευταία βδομάδα και γνωρίζουμε ότι πιθανότατα κάτι έχει ήδη αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα χάρη στην βοήθεια που έχουμε από επαφές μας μέσα από τα ΚΦΠ.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μέσα στα ΚΦΠ υπάρχουν πολλές ανάγκες και ιδιαίτερα σε: φαγητό, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης καθώς και σε πληροφόρηση. Με ενδιαφέρον προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πώς θα προχωρήσει η νομική βοήθεια σε σχέση με τη διεθνή προστασία των προσφύγων.

Καλούμε αυτ@ς που έχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν με όλ@ς

Ευχαριστούμε

Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Περίπου 340 πρόσφυγες ζουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι είναι από το ιράκ και τη συρία. Δεν ήταν στην Ειδομένη αλλά ζουν εδώ και δύο μήνες περίπου στο λιμάνι μετά από την παραμονή τους στη Καβάλα.

Όπως και σε άλλα ΚΦΠ, κάποιοι άνθρωποι ζουν μέσα στην αποθήκη ενώ άλλοι σε σκηνές. Η αστυνομία δεν μας επέτρεψε να εισέλθουμε στο κέντρο αλλά μπορέσαμε να μιλήσουμε με κάποιους πρόσφυγες έξω.  Οι πληροφορίες που συλλέξαμε περιγράφουν μια αισιόδοξη κατάσταση σε σύγκριση με άλλα ΚΦΠ. Η ιατρική βοήθεια είναι παρούσα για κάποιες ώρες την ημέρα, υπάρχει επαρκές νερό για όλους καθώς και ζεστό νερό, ίντερνετ και ηλεκτρικό ρεύμα. Μια ελληνική οργάνωση μοιράζει φαγητό δύο φορές τη μέρα. Μας πληροφόρησαν ότι είναι κακής ποιότητας και όχι αρκετό. Κάποιοι πρόσφυγες στάθηκαν «τυχεροί»  και μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε Skype* σε ένα γραφείο στο Θεσσαλονίκη. Περιμένουν πληροφόρηση για τις αρχές Ιουνίου.

*σημ Baktirio: μέσω Skype γίνεται η επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασύλου για τις αιτήσεις για διεθνή προστασία

Σίνδος (πρώην εγκαταστάσεις FRAKAPOR LOGISTICS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.)

Δεν μας επιτράπηκε η είσοδος στο ΚΦΠ. Επομένως συλλέξαμε πληροφορίες από κάποιους πρόσφυγες έξω από το ΚΦΠ. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μια βιομηχανική ζώνη κοντά στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια έρημος εγκαταλελειμμένων αποθηκών. Μέσα σε ένα από αυτά έχουν εγκαταστήσει 800 ανθρώπους κουρδικής καταγωγής. Σκηνές στήθηκαν και μέσα και έξω από τον στεγασμένο χώρο. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν σπίρτα, εστίες ή γκάζι. Η μοναδική εθελοντική οργάνωση που λειτουργεί μέσα στο ΚΦΠ είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι και προσπαθούν να εγκαταστήσουν ηλεκτρικές εστίες και βραστήρες για να ζεσταίνεται το γάλα των παιδιών. Για κάποιες ημέρες δεν υπήρχε επάρκεια νερού καθώς  οι δεξαμενές δεν επαρκούσαν για τον αριθμό των ανθρώπων που μένουν εκεί. Η κατάσταση της υγιεινής περιγράφεται ως πλήρης παραμέληση. Στους νιπτήρες το νερό δεν αποστραγγίζεται και τα σκουπίδια παραμένουν στον χώρο για μέρες δημιουργώντας το καλύτερο περιβάλλον για τα κουνούπια και άλλα έντομα. Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να παίζουν (με το τίποτα) γύρω από τα σκουπίδια. Υπάρχουν 20 χημικές τουαλέτες για 800 άτομα. Το φαγητό είναι ελάχιστο και κακό. Το πόσιμο νερό μοιράζεται ως εξής: 3 λίτρα την ημέρα για μια οικογένεια των 7 ατόμων. Υπάρχουν πολύ λίγες πρίζες και δεν υπάρχει σύνδεση με ίντερνετ. Παρά τα συνεχόμενα παράπονα των προσφύγων η αστυνομία διαρκώς δίνει κενές υποσχέσεις.

Σίνδος (παλιό Βυρσοδεψείο Καραμανλή)

Επίσης το ΚΦΠ «Καραμανλή» στη Σίνδο βρίσκεται μέσα στην βιομηχανική ζώνη κοντά στη Θεσσαλονίκη. Οι στρατιώτες μας άφησαν να μπούμε στο ΚΦΠ. Οι σκηνές στήθηκαν όλες μέσα στον στεγασμένο χώρο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μαγειρέψει κάποιος, να ανάψει φωτιά ή να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικές εστίες. Στο συγκεκριμένο ΚΦΠ ζούνε 600 άνθρωποι Σύριοι και Ιρακινοί. Οι υπηρεσίες καθαριότητας γίνονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά εκφράζονται παράπονα για την ελάχιστη δυνατότητα χρήσης νερού. Όλοι οι πρόσφυγες με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι το φαγητό ήταν κακό και ανεπαρκές. Δεν υπάρχει γάλα για τα νεογέννητα. Την περίοδο που ήμασταν εκεί γινόταν οι εγκατάσταση του Wi-Fi.

Ωραιόκαστρο

Δεν μας επέτρεψαν την είσοδο στο κυβερνητικό ΚΦΠ στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες που συναντήσαμε απ’ έξω, το ΚΦΠ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 1500 ατόμων. Ωστόσο, οι άνθρωποι που μένουν εκεί είναι 1580. Και αυτοί οι 80 άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία. Επειδή όμως δεν καταγράφηκαν δεν λαμβάνουν φαγητό, νερό ή κουβέρτες. Ο κάθε ένας από αυτούς παίρνει μόνο ένα μπουκάλι νερό την ημέρα. Και αυτό το ΚΦΠ χωρίζεται στην προστατευόμενη περιοχή και την εξωτερική. Ιατρική βοήθεια υπάρχει για μερικές ώρες την ημέρα και μόνο από έναν γιατρό. Το νερό το φέρνουν στο ΚΦΠ μέσα σε μεγάλα μπιτόνια και δεν φτάνει για όλους. Υπάρχουν μόνο λίγες ντουζιέρες και δεν υπάρχει διαχωρισμός ανδρών και γυναικών. Υπάρχει Wi-Fi αλλά η σύνδεση είναι αδύναμη. Η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν επαρκεί. Ανεπαρκής είναι και η καθαριότητα του χώρου και υπάρχουν πολλά κουνούπια και φίδια.

 

Καβαλάρι – παλιό κτίριο της Sinatex

Δε μπορέσαμε να μπούμε στο ΚΦΠ. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες κανένας εθελοντής δεν έχει μπει, μόνο στρατός και αστυνομία. Το ΚΦΠ βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή  20χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Οι σκηνές είναι στημένες και μέσα και έξω από το στεγασμένο χώρο και δεν είναι αρκετές και για αυτό οι οικογένειες χωρίζονται προκειμένου να βρεθεί χώρος για όλες/ους. Από τις φωτογραφίες που είδαμε η κατάσταση είναι παρόμοια με τα άλλα ΚΦΠ: καμία πρόνοια για τις συνθήκες υγιεινής. Ζουν εκει΄250 άνθρωποι, οι περισσότεροι Κούρδοι. Υπάρχουν 10 τουαλέτες και 4 ντουζιέρες οι οποίες καθαρίζονται επιφανειακά κάθε δύο μέρες. Σύμφωνα με τον στρατό που παρακολουθεί το ΚΦΠ οι πρόσφυγες οφείλουν να καθαρίζουν τις τουαλέτες και το ΚΦΠ.

Όλοι οι πρόσφυγες είπαν ότι το φαγητό είναι κακό και ανεπαρκές. Δύο φορές τη μέρα παραλαμβάνουν ένα συσκευασμένο σάντουιτς και για γεύμα μια μερίδα «μακαρόνια» τα οποία έχουν δυσάρεστη γεύση. Η παροχή τρεχούμενου νερού δεν λειτουργεί πάντα ενώ το πόσιμο νερό διανέμεται 1 φορά την ημέρα: ένα λίτρο ανά άτομο.

Η ιατρική βοήθεια παρέχεται μόνο από έναν στρατιωτικό ιατρό ο οποίος επισκέπτεται το ΚΦΠ κάθε δύο μέρες. Τα καθήκοντά του περιορίζονται στο να διανέμει παρακεταμόλη σε όποια/ον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ακόμα και σε παιδάκια ενός έτους. Οι πρόσφυγες αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, υπόταση, έγκυες. Παράλληλα με την έλλειψη φαγητού και την απουσία υγειονομικού προσωπικού τα ασθενοφόρα κάνουν ώρες για να φτάσουν στο ΚΦΠ.

Δεν υπάρχει σύνδεση με το ίντερνετ και οι πρίζες είναι λίγες.

Όταν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να ζητήσουν πληροφορίες από τους στρατιώτες η απάντηση που πήραν ήταν η εξής: «Δε μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι αλλά ίσως μεταφερθείτε σε άλλο ΚΦΠ σε τρεις μήνες»

 

Καλοχώρι

Το ΚΦΠ στο Καλοχώρι βρίσκεται στην ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης κοντά στα άλλα δύο ΚΦΠ στη Σίνδο. Επίσης κάποιες σκηνές βρίσκονται σε στεγασμένο χώρο και κάποιες σε ανοιχτό. Κάποιες δεν έχουν δάπεδο και δεν είναι κατάλληλες για πιθανή κακοκαιρία. Το ΚΦΠ είναι καθαρό και φιλοξενεί περίπου 400 Κούρδους. Οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι το νερό διανέμεται από το πρωί μέχρι τη 1μμ. Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπήρχε νερό τα απογεύματα. Και σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε ζεστό νερό. Ήμασταν παρόντες στη διανομή του βραδινού φαγητού το οποίο περιλάμβανε ένα συσκευασμένο σάντουιτς και μια σακούλα φρούτα. Όλοι οι πρόσφυγες μας είπαν ότι το φαγητό δεν ήταν αρκετό. Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» είχε άδεια να στηρίξει τα παιδιά δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ζεστό γάλα και άλλου είδους τροφή. Υπήρχαν κάποιες πρίζες αλλά όχι σύνδεση με το ίντερνετ. Ο στρατός μας έδωσε άδεια για να βοηθήσουμε.

Softex

Επίσης αυτό το ΚΦΠ βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μπορέσαμε να μπούμε μέσα αλλά μόνο για περιορισμένο χρόνο και οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από τους πρόσφυγες. Μέσα σε αυτό το ΚΦΠ βρίσκονται 1100 άνθρωποι, οι περισσότεροι αραβικής καταγωγής και περίπου 40 Κούρδοι. Μερικές σκηνές είναι ακόμα άδειες. Υπάρχουν 58 χημικές τουαλέτες και όσο ήμασταν εκεί γίνονταν η εγκατάσταση ντουζιέρων. Πόσιμο νερό υπάρχει μόνο σε μπουκάλια. Κατά την επίσκεψή μας ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ήταν στο ΚΦΠ αλλά σύμφωνα με τους πρόσφυγες η παρουσία του εκεί περιορίζεται σε μερικές ώρες την ημέρα. Επίσης η «Σώστε τα Παιδιά» ενεργοποιείται εκεί μαζί με την InteVolve και άλλους εθελοντές που διανέμουν το φαγητό. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ίντερνετ και δεν έχουν καμία πληροφόρηση αναφορικά με το αίτημά τους για διεθνή προστασία (σημ. Baktirio: από το αγγλικό κείμενο δεν είναι σαφές γι αυτό και ανατρέξαμε στο ιταλικό κείμενο)

 

Πέτρα Ολύμπου

Το ΚΦΠ αυτό βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη σε μια ορεινή περιοχή, απομονωμένη κι όχι ιδιαίτερα κατοικημένη. Φιλοξενεί 1100 Γιαζίντι, κάποιοι από τους οποίους ήρθαν από την Ειδομένη. ‘Όλες οι σκηνές βρίσκονται έξω. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και το φαγητό δεν επαρκεί – η κατάσταση είναι η ίδια με αυτή στα άλλα ΚΦΠ. Υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας αλλά είναι απόλυτα ανεπαρκής. Μέσα στο ΚΦΠ υπάρχουν 100 περιπτώσεις ψώρας πράγμα το οποίο φανερώνει τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Η πρόσβαση στο ΚΦΠ απαγορεύεται στους ανεξάρτητους εθελοντές (εμείς μπήκαμε από μια δευτερεύουσα είσοδο). Οι μόνες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται μέσα στο ΚΦΠ είναι η CYCI (The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq) και η Adra (Adventist Development and Relief Agency) που παρέχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχει Wi-Fi

Πιερία (κάμπινγκ)

Το ΚΦΠ βρίσκεται μέσα σε χώρο κάμπινγκ στη θάλασσα 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί διαμένουν περίπου 30 Ιρακινοί και Σύριοι εκ των οποίων 150 είναι παιδιά. Κάποιοι από αυτούς ήταν προηγουμένως στην Ειδομένη. Το ΚΦΠ είναι καθαρό, υπάρχει πάντα νερό και το φαγητό είναι αρκετό. Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε εθελοντές εδώ και περίπου 1 μήνα. Γι αυτό υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα, το χαρτί υγείας, είδη υγιεινής και παιδικά είδη. Οι πρόσφυγες έχουν διαμαρτυρηθεί 3 φορές κατά τον τελευταίο μήνα αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ανησυχούν διότι θα ξεκινούσε σύντομα το Ραμαζάνι. Η αστυνομία, ωστόσο, λέει στους ανθρώπους ότι θα τους μετακινήσουν σύντομα (ξεκίνησε κατά τη συγγραφή του κειμένου αυτού στις 6/6/2016). Η ιατρική βοήθεια είναι ανεπαρκής: μόνο ένας γιατρός επισκέπτεται το ΚΦΠ τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχει Wi-Fi.

Πιερία (ξενοδοχείο)

Το camp βρίσκεται μέσα σε ένα ξενοδοχείο 50χιλιομετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στη θάλασσα. Φιλοξενεί 200 αφγανούς – κάποιοι από αυτούς ήρθαν από την Ειδομένη. Οι συνθήκες μέσα στο camp είναι καλύτερες απ’ ό,τι στα άλλα. Το camp διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου και κάποιοι εθελοντές από την Praxis και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο camp υπάρχει επίσης σχολείο που το διαχειρίζονται εθελοντές και γυναίκες πρόσφυγες. Μερικοί εθελοντές μας είπαν ότι πιθανότατα οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε άλλο camp. Η ασφάλεια είναι ευθύνη του προσωπικού του ξενοδοχείου. Δεν υπάρχει αστυνομία ή στρατός. Υπάρχει WI-Fi.

Γιαννιτσά

Δεν μας επιτράπηκε η είσοδος στο ΚΦΠ καθώς είναι υπό την εποπτεία του στρατού. Πρόσφυγες έξω από το ΚΦΠ μας είπαν ότι η είσοδος απαγορεύεται σε εθελοντές και δημοσιογράφους. Το ΚΦΠ βρίσκεται 40χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί κατοικούν 500 Σύριοι και Ιρακινοί. Κανείς δεν ήταν πριν στην Ειδομένη. Μέσα στο ΚΦΠ υπάρχουν 20 τουαλέτες. Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι τον προηγούμενο μήνα βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό τους. Αφού ζήτησαν εξηγήσεις, η κατάσταση άλλαξε και βελτιώθηκε και η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού. Το νερό είναι επαρκές

Η ιατρική βοήθεια παρέχεται από έναν γιατρό που βρίσκεται εκεί μόνο τα πρωινά. Υπάρχει σύνδεση με το ίντερνετ και κοινωνικές δραστηριότητες είναι καλύτερες χάρη στο σχολείο που διαχειρίζονται κάποιοι εθελοντές.

Διαβατά

Στο ΚΦΠ βρίσκονται 2000 άνθρωποι από συρία και Παλαιστίνη. Η πρόσβαση απαγορεύεται στους εθελοντές χωρίς έγκριση. Ωστόσο, μπορέσαμε να μπούμε από άλλη είσοδο. Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από δυο οικογένειες από την συρία και μια από την παλαιστίνη. Οι σκηνές είναι ευρύχωρες και κάθε οικογένεια έχει από μία. Η ιατρική βοήθεια παρέχεται από δύο γιατρούς που βρίσκονται στο ΚΦΠ για κάποιες ώρες την ημέρα. Το φαγητό, όπως και στα άλλα ΚΦΠ, διανέμεται 3 φορές την ημέρα και είναι κάκιστο και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς ποσότητας. Υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες αλλά δεν λειτουργούν πάντα. Υπάρχει δυνατότητα μαγειρικής με εστίες γκαζιού αλλά δεν παρέχονται κατσαρόλες και μαχαιροπήρουνα.

Δερβένι

Το ΚΦΠ στο Δερβένι βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή στα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Φιλοξενεί 800 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Η πρόσβαση στο ΚΦΠ απαγορεύεται από το στρατό που βρίσκεται στην είσοδο. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε προέρχονται από πρόσφυγες που συναντήσαμε. Κατά τις πρώτες μέρες το φαγητό ήταν κακό και λίγο. Τώρα υπάρχει μια σχετική βελτίωση χάρη στη βοήθεια από οργάνωση εθελοντών που διανέμει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Οι πρόσφυγες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν φωτιά και ηλεκτρικές εστίες αλλά δεν υπάρχει ξυλεία ή γκάζι.

Το πόσιμο νερό παρέχεται από τον στρατό σε ικανοποιητικές ποσότητες. Η υγιεινή και οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται περιστασιακά.

Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι οι σκηνές δεν είναι αρκετές για όλους και κάποιες οικογένειες αναγκάστηκαν να μοιραστούν τη σκηνή τους. Για το λόγο αυτό κάποιοι πατεράδες κοιμούνται έξω.

Δεν υπάρχει σύνδεση με ίντερνετ αλλά οι πρίζες είναι αρκετές

Ιατρική βοήθεια παρέχεται μόνο μερικές ώρες την ημέρα από μια υπηρεσία παραϊατρικού προσωπικού

Βαγιοχώρι

Το ΚΦΠ βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης σε αγροτική περιοχή. Για την ώρα φιλοξενεί 40 άτομα: δύο οικογένειες από τη συρία κουρδικής καταγωγής και άλλους που προέρχονται από το αφγανιστάν. Η χωρητικότητα του ΚΦΠ είναι 500 ατόμων. Ο στρατός στην είσοδο μας επέτρεψε να μπούμε και σύμφωνα με τα λεγόμενα των Σύριων προσφύγων είναι εξυπηρετικοί.

Παρατηρήσαμε μια διαφορά απόψεων μεταξύ των ανθρώπων των δύο εθνικοτήτων: οι Σύριοι λέγανε ότι είναι καλά ενώ οι αφγανοί θα επιθυμούσαν να αλλάξουν ΚΦΠ (όπως έχουν κάνει ήδη κάποιοι). Δυστυχώς μιλήσαμε κυρίως με τους Σύριους. Είπαν ότι λαμβάνουν φαγητό όπως και στα άλλα ΚΦΠ, τρεις φορές την ημέρα, κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν χρησιμοποιώντας εστίες γκαζιού μέσα στις ενδεδειγμένες σκηνές.

Το πόσιμο νερό είναι επαρκές.

Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι μερικοί κάτοικοι τους χωριού κοντά στο ΚΦΠ έφεραν φαγητό και νερό. Υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες και οι συνθήκες υγιεινής είναι κάτι περισσότερο από καλές. Το ΚΦΠ φαίνεται καθαρό

Δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ και σε μια σκηνή υπάρχουν πολλές πρίζες.

Οι Σύριοι πρόσφυγες μας είπαν ότι σε συζήτηση που είχαν με έναν στρατιωτικό τους είπε ότι θα είναι οι πρώτοι που θα καταγραφούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

 

Αλεξάνδρεια

Το ΚΦΠ βρίσκεται 50χιλιόμετρα μακριά, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης σε ένα πρώην στρατόπεδο. Υφίσταται ήδη εδώ και 3 μήνες οπότε μοιάζει περισσότερο οργανωμένο από άλλα στη Θεσσαλονίκη. Η πλειονότητα των φιλοξενουμένων δεν προέρχονται από την Ειδομένη. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα έφτασαν 150 άτομα από εκεί.

Η χωρητικότητα του ΚΦΠ είναι 800 ατόμων, και όλοι οι πρόσφυγες προέρχονται από τη συρία. Οι μισοί από αυτούς είναι αραβικής καταγωγής και οι άλλοι μισοί κουρδικής. Ο στρατός δε μας επέτρεψε να μπούμε μέσα οπότε συλλέξαμε πληροφορίες από κάποιους πρόσφυγες που συναντήσαμε έξω.

Το φαγητό είναι στα ίδια επίπεδα με τα άλλα ΚΦΠ: τρεις μερίδες την ημέρα κακής ποιότητας (πολύ συχνά δεν το τρώνε). Οι πρόσφυγες δεν έχουν δυνατότητα να μαγειρέψουν με εξαίρεση κάποιες ηλεκτρικές εστίες και βραστήρες όπου ζεσταίνουν το τσάι. Λαμβάνουν 1 λίτρο πόσιμου νερού την ημέρα. Υπάρχουν μόνο 20 ντουζιέρες και 30 χημικές τουαλέτες οι οποίες καθαρίζονται μια φορά την ημέρα. Μας ανέφεραν ότι εκείνες τις μέρες γινόταν εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού αλλά δεν λειτουργούσε ακόμα.

Από έξω μπορείς να δεις ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν σκιασμένα μέρη και όταν βρέχει ένα μεγάλο μέρος του ΚΦΠ πλημμυρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Η  ιατρική βοήθεια παρέχεται μόνο μερικές ώρες την ημέρα και όχι κάθε μέρα όπως σε άλλα ΚΦΠ. Κυρίως παρέχεται παρακεταμόλη. Σε έκτακτα περιστατικά το ασθενοφόρο κάνει πολλές ώρες να εμφανιστεί.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Κάποιος μας είπε ότι ίσως ήταν ο μοναδικός στο ΚΦΠ που πήρε απάντηση από την υπηρεσία «Skype». Στο πρώτο του ραντεβού είχε να επιλέξει μεταξύ 8 χωρών. Του είπαν ότι θα επικοινωνούσαν μαζί του σε μερικούς μήνες. Ακόμα περιμένει. Πέρα από αυτή τη μεμονωμένη περίπτωση κανείς δεν έχει πληροφόρηση για τα αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Μέσα στο ΚΦΠ υπάρχουν διάφορες οργανώσεις μεταξύ των οποίων η Intersos και η Foodkind. Πριν μερικές μέρες ξεκίνησε κι ένα σχολείο για την εκμάθηση Αγγλικών, Ελληνικών, Γερμανικών και Αραβικών.

Βέροια

Το ΚΦΠ βρίσκεται σε ένα πρώην στρατόπεδο κοντά στη Λίμνη. Ο στρατός απαγορεύει την πρόσβαση σε μη εγκεκριμένους εθελοντές. Φιλοξενεί περίπου 400 Σύριους και Ιρακινούς οι οποίοι διαμένουν μέσα στο πρώην στρατιωτικό κτίριο και η κάθε οικογένεια έχει το δικό της δωμάτιο. Υπάρχουν ντουζιέρες με ζεστό νερό κι αρκετές τουαλέτες. Το φαγητό όπως και στα άλλα ΚΦΠ απαρτίζεται από τρία γεύματα την ημέρα: ποιότητα κακή και ποσότητα λίγη. Υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ και αρκετές πρίζες. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες περιμένουν να καταθέσουν το αίτημα για διεθνή προστασία. Παρατηρήσαμε ότι η Intersos είναι παρούσα στο ΚΦΠ

Χέρσο

Το ΚΦΠ βρίσκεται κοντά στη πόλη του Πολύκαστρου (περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο) σε μια απομονωμένη περιοχή στα βουνά. Η πρόσβαση στο ΚΦΠ επιτρέπεται. Εκεί βρίσκονται περίπου 3000 άνθρωποι από τη συρία και το ιράκ εδώ και δύο μήνες. Η οργάνωση των σκηνών έχει βελτιωθεί με τον καιρό. Για παράδειγμα προστέθηκαν δάπεδα ένα μήνα πριν.

Η ιατρική βοήθεια παρέχεται από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φαγητό διανέμεται 3 φορές την ημέρα και είναι κακής ποιότητας. Το πόσιμο νερό διανέμεται μία φορά τη μέρα. Υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ρουχισμό.

Υπάρχει ένα σχολείο για παιδιά, ένα σημείο όπου μπορείς να φορτίσεις το τηλέφωνο αλλά και σύνδεση με το ίντερνετ.

Δεν έχουν καμία πληροφόρηση αναφορικά με τα αιτήματα για διεθνή προστασία.

Νέα Καβάλα

Το ΚΦΠ βρίσκεται κοντά στο Πολύκαστρο και φιλοξενεί 4000 Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες (ίσως και κάποιους αφγανούς) εδώ και περίπου δύο μήνες. Η είσοδος απαγορεύεται στους εθελοντές που δεν έχουν έγκριση. Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από συνεντεύξεις και συζητήσεις με πρόσφυγες έξω από τον ΚΦΠ. Υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες. Το φαγητό διανέμεται τρεις φορές τη μέρα και είναι κακής ποιότητας. Υπάρχει ένα σχολείο που διοργανώνει δραστηριότητες και ένα σημείο πού μπορείς να φορτίσεις τηλέφωνα.

Δεν υπήρξε τρόπος να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ

Η Ιατρική βοήθεια παρέχεται από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στην πόλη του Πολύκαστρου με ποδαρόδρομο μιας ώρας.