Μεξικό – Μεγάλης κλίμακας κρατική καταστολή στην Οαχάκα

Μετάφραση baktirio  Πηγή:  itsgoingdown.org  (ενημέρωση μέχρι και τις 21/6)

signal-2016-06-19-171345-980x600

Η επαπειλούμενη επίθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας στους πολίτες – εκπαιδευτικούς ή όχι – που απεργούν στην Οαχάκα, στο Μεξικό, ξεκίνησε. Υπάρχουν αναφορές ότι 6 με 8 διαδηλωτές σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο οδόφραγμα που έστησαν σε αυτοκινητόδρομο στο Nochixtlán, βορειοδυτικά της πόλης της Οαχάκα. Οι οκτώ νεκροί που επιβεβαιώνει το κίνημα είναι οι: Oscar Aguilar Ramírez, 25, Andrés Sanabria García, 23, Anselmo Cruz Aquino, 33, Yalit Jiménez Santiago, 28, Oscar Nicolás Santiago, Omar González Santiago, 22, Antonio Perez García, και Jesús Cadena Sánchez, 19. Η αστυνομία άνοιξε πυρ και τους σκότωσε χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά κατά του οδοφράγματος. Τουλάχιστον 45 άλλοι νοσηλεύτηκαν με τραύματα, στην πλειονότητα από πυροβόλο όπλο και 22 άτομα έχουν εξαφανιστεί.

nochixtlan-police-barricade-1024x575

Μετά από τέσσερις ώρες συγκρούσεων η αστυνομία έσπασε το οδόφραγμα στο Nochixtlán το οποίο είχε στηθεί από τις 12 Ιουνίου και υπήρξε αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους εκατοντάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας να εισέλθουν στην πόλη της Οαχάκα. (στο λινκ ένα βίντεο που δείχνει το επικό μποτιλιάρισμα της αστυνομίας που δημιούργησε το οδόφραγμα)

Η αστυνομία της πολιτείας και η ομοσπονδιακή αστυνομία επιτέθηκαν και στο οδόφραγμα στη Hacienda Blanca. Υπήρξε μια απευθείας μετάδοση των εξελίξεων με τη χρήση Periscope. Η αστυνομία εξαπέλυσε επίθεση με δακρυγόνα από το έδαφος αλλά και από ελικόπτερα, ακόμη και μέσα σε σχολεία τα οποία είχαν μετατραπεί σε κέντρα υγείας. Οπλισμένοι αστυνομικοί με πολιτικά επίσης πήραν θέσεις.

Στη Hacienda Blanca ήταν έναν ακομα οδόφραγμα που εμπόδιζε τις ομοσπονδιακές δυνάμεις να μπούνε στην πόλη της Οαχάκα. Στις 15 Ιουνίου, ένα λεωφορείο γεμάτο με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών προσπάθησε να περάσει μέσα από το οδόφραγμα και τους ανθρώπους που το φρουρούσαν. Σταμάτησαν το λεωφορείο, απομάκρυναν τον εξοπλισμό και το πυρπόλησαν.

Μετά το σπάσιμο των οδοφραγμάτων γύρω από την πόλη της Οαχάκα, αναμένεται ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις θα εξαπολύσουν επίθεση στην πόλη τις επόμενες ώρες, δεδομένου ότι ήδη έχουν μπει σε σημεία των γύρω όμορων περιοχών. Αφού οι είσοδοι από ξηράς ήταν αποκλεισμένες, επί μέρες η ομοσπονδιακή αστυνομία γέμιζε αεροπλάνα με μπάτσους με προορισμό τα αεροδρόμια της Οαχάκα, Huatulco (στα παράλια) και Ciudad Ixtepec (στον ισθμό). Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αυτές τις περιοχές της πόλης καθώς και για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Διακόπηκαν και οι δημόσιες μεταφορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα στήθηκαν δεκάδες οδοφράγματα στην πολιτεία σε απάντηση των ανθρώπων στις τελευταίες επιθέσεις της αστυνομίας και γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την εξέγερση της 14ης Ιουνίου, 2006 η οποία οδήγησε στην 5μηνης διάρκειας Κομμούνα της Οαχάκα. Μόνο στον Ισθμό Tehuantepec η ένωση εκπαιδευτικών (CNTE) ανέφερε ότι ελέγχει 37 μεγάλες διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων εκ των οποίων 8 άνοιξαν από την αστυνομία. Την ώρα που η αστυνομία ρίχνει βροχή δακρυγόνων από τα ελικόπτερα, οι διαδηλωτές απαντούν πετώντας πυροτεχνήματα προς τους επιτιθέμενους.

https://twitter.com/oaxacalibre/status/742779873601540096?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Οαχάκα, εκατοντάδες διαδήλωσαν προς το Televista (ένα μεγάλο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι υπέρ της κυβέρνησης στο Μεξικό) και όλη τη βδομάδα, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί καταφθάνουν από την Chiapas, το Michoacán κι αλλού για να ενισχύσουν την πρωτεύουσα.

Η διαδήλωση της Παρασκευής, 17 Ιουνίου στην πόλη του Μεξικού βρέθηκε αντιμέτωπη με την εκτεταμένη χρήση βίας από της αστυνομία.

Ενημέρωση στις 21 Ιουνίου, 2πμ, ώρα Οαχάκας.

Η επαπειλούμενη επίθεση στο κέντρο της πόλης της Οαχάκα δεν έγινε ούτε την Κυριακή το βράδυ ούτε τη Δευτέρα. Αντιθέτως, τουλάχιστον 40χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη ενάντια στην αστυνομική βία της Κυριακής. Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο οδόφραγμα του Nochixtlán κηδεύτηκαν συνοδευόμενοι με συνθήματα «ο αγώνας συνεχίζεται» και «δεν πέθανες, σύντροφε. Θα πάρουμε εκδίκηση για τον θάνατό σου»

81 κοινωνικές ομάδες κήρυξαν «ανθρωπιστικό συναγερμό λόγω των επιθέσεων του οπλισμένου κράτους σε πολίτες» την ώρα που η CNTE υποστηρίζει ότι υπάρχουν 10 νεκροί από την αστυνομική βία της Κυριακής, 9 στο οδόφραγμα του Nochixtlán και 1 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Viguera. Ένας δημοσιογράφος επίσης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο οδόφραγμα στη Juchitán υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση της αστυνομίας στο Nochixtlán έχουν έρθει στο φως όπως το γεγονός ότι η αστυνομία κατέλαβε το περιφερειακό νοσοκομείο και επέτρεπαν μόνο στους δικούς τους να νοσηλευτούν, διώχνοντας όλους τους άλλους. Τραυματισμένοι διαδηλωτές κατέφυγαν για νοσηλεία σε μια εκκλησία και σε σχολείο, γεγονός που πιθανότατα οδήγησε σε περαιτέρω απώλεια ζωών.

https://twitter.com/LyamAceves/status/744767232174002180?ref_src=twsrc%5Etfw

Τη Δευτέρα το πρωί φοιτητές κατέλαβαν το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Benito Juárez της Οαχάκα, το κύριο πανεπιστήμιο της πολιτείας. Η κίνηση αυτή συμπεριλαμβάνει την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Universidad. Τα καλέσματα για την στήριξη της κατάληψης του σταθμού ενάντια σε μια πιθανή επίθεση από την αστυνομία συνεχίστηκαν μέχρι την Τρίτη το πρωί. Ο σταθμός έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέγερση του 2006 και ήταν εκεί απ όπου μεταδιδόταν ο φημισμένος Doctora Escopeta (Dr. Shotgun) καθώς και ο χώρος της νίκης στην Ημέρα των Νεκρών στις 2 Νοεμβρίου όπου οι άνθρωποι απώθησαν με επιτυχία την επίθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Στην Chiapas, κάτοικοι κι εκπαιδευτικοί έστησαν πολλά οδοφράγματα, μεταξύ των οποίων και αυτό στον παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, στην πρωτεύουσα της πολιτείας Tuxtla Gutiérrez. Την ίδια ώρα στην πόλη του Μεξικού, η αστυνομία συνέλαβε 9 άτομα μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δράσης αλληλεγγύης στην Οαχάκα. Απείλησαν τις γυναίκες με βιασμό και τις επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη σύλληψή τους. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της Δευτέρας.

https://youtu.be/-qhgpMNRcrk

Στο Santo Domingo στην πόλης της Οαχάκα διοργανώθηκε ένα «πολιτιστικό οδόφραγμα» από τοπικούς διακεκριμένους καλλιτέχνες οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της καταστολής. Ο υπουργός Ιθαγενικών Υποθέσεων της πολιτείας Οαχάκα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική βία. Το βράδυ της Δευτέρας 3000 άνθρωποι πήραν μέρος σε σιωπηλή διαδήλωση με αναμμένα κεριά για να τιμήσουν τους πεσόντες της Κυριακής

Οι Ζαπατίστας εξέδωσαν και δεύτερη ανακοίνωση για την απεργία των εκπαιδευτικών μέσα σε τέσσερις μέρες. Η πρώτη της 17ης Ιουνίου ρωτούσε προφητικά: «Θα τους δολοφονήσουν; Σοβαρά; Η μεταρύθμιση της παιδείας θα γεννηθεί στο αίμα και τα πτώματα των εκπαιδευτικών;». Στη δεύτερη η οποία βγήκε τη Δευτέρα με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, λέει: «Καλουμε τους λαούς μας και την κοινωνία γενικά να σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται αυτή τη στιγμή, να μας δει μέσα τους… Προσκαλούμε όλους τους λαούς από τα χωράφια και τις πόλεις να αποκτήσουν επίγνωση και να σταθούν αλληλέγγυοι με τον αγώνα των εκπαιδευτικών, να αυτοοργανωθούμε, να ενημερωθούμε και να είμαστε σε επαγρύπνηση μπροστά στην καταιγίδα που θα έρθει κατά πάνω σε όλους μας»

Ο κυβερνήτης Gabino Cué τόνισε ότι στους νεκρούς της Κυριακής «δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός» και ότι σε αυτούς που συμμετέχουν στα οδοφράγματα «οι εκπαιδευτικοί είναι μειονότητα». Στα μάτια του, αυτό πιθανότατα είχε σκοπό να απονομιμοποιήσει αυτό που συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, καταδεικνύει την συνεχώς αυξανόμενη και γενικευμένη αντίσταση στην Οαχάκα.

Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ενημερώσεις όπως μπορούμε αλλά και στο Twitter. Παρακαλούμε να διαδώσετε αυτό που συμβαίνει απ όπου κι αν βρίσκεστε – ενημερώστε για την αλληλεγγύη σας στον αγώνα των αντιστεκόμενων. Να ξέρουν οι καταπιεστές, κυρίως ο Πρόεδρος Enrique Peña Nieto και ο Κυβερνήτης της Οαχάκα Governor Gabino Cué ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί.

oaxaca-closed