Λευτεριά στους τρείς αναρχικούς της Βαρσοβίας

Πολωνία, 23 Μαΐου – Τρείς αναρχικοί συνελήφθησαν από την αστυνομία στην Βαρσοβία.  Οι κατηγορίες είναι: κατοχή εκρηκτικών με πρόθεση να προκληθεί φωτιά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Η αστυνομία και τα μμε τους αποκαλούν τρομοκράτες παρόλο που δεν υπήρξε εμπρησμός. Αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές γιατί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 8 χρόνια. Το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε για πρώτη φορά στο επαρχιακό γραφείο του εισαγγελέα στις 24 Μαΐου. Τα σημάδια από βασανισμούς ήταν ορατά στα σώματα τους.  Στις 25 Μαΐου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την δίωξη στο περιφερειακό δικαστήριο, ο εισαγγελέας αποφάσισε να προφυλακιστούν για τρείς μήνες (αυτή η απόφαση μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα). Από τότε ο καθένας από τους τρείς βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης, στερώντας τους το  δικαίωμα για επικοινωνία με τους συγγενείς τους και κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας προφυλάκισης τους κανένας δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο.

Τα μμε σε εντεταλμένη υπηρεσία, αναπαράγουν την προπαγάνδα των αρχών.  Έχει αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών στηριζόμενο στην εικόνα της  χώρας που απειλείται από τρομοκράτες δημιουργώντας μαζική υστερία.  Με αυτό τον τρόπο  οι αρχές και οι δωσίλογοι τους προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εφαρμογή του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν την έναρξη του νόμου στις 10 Μαΐου, στις 23 Μαΐου και στις 30 Μαΐου, σε αρκετές πόλεις της πολωνίας, έλαβε χώρα σειρά από ψεύτικους συναγερμούς, που οδήγησε στην εκκένωση χώρων όπως το εκδοτικό γραφείο του τύπου και της τηλεόρασης, εμπορικά κέντρα και τράπεζες.

Το κύμα καταστολής ενάντια στον αναρχικό χώρο αυξάνεται. Επίσης στις 23 Μαΐου η αστυνομία έκανε έφοδο σε μια από τις συλλογικότητες της Βαρσοβίας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του αγώνα του κινήματος food sovereignty (bakt. πληροφορίες εδώ ) Από τότε η συλλογικότητα συνεχώς παρενοχλείται από ένστολους επισκέπτες. Στην Κρακοβία,  έψαξαν ανέκριναν και έκαναν έρευνα σε διαμέρισμα  ατόμου που είχε στήσει ιστοσελίδα social media και γελοιοποιούσε τις υπερβολικές κατηγορίες των αστυνομικών. Στην Βαρσοβία υπάρχουν πολλαπλές πληροφορίες για την παρενόχληση της αστυνομίας σε κόσμο που συμμετέχει στο κίνημα και παρακολουθεί στενά περιοχές σημαντικές για το περιβάλλον.

Σχεδόν την ίδια στιγμή γίνεται η δολοφονία του Igor από την βρότσλαβ (bakt. πληροφορίες εδώ) από την αστυνομία. Δεν υπήρξε μία άμεση αντίδραση, καμία κατακραυγή από πολιτικούς, δημοσιογράφους, αξιωματούχους της αστυνομίας ή ειδικούς για θέματα τρομοκρατίας. Ούτε ένας δημοσιογράφος δεν ξεφυσά καν όταν οι μπάτσοι σκοτώνουν έναν άνθρωπο. Όμως οι δολοφονίες από την αστυνομία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, παράνομη προστασία των συμφερόντων ατόμων που ασκούν επιρροή – κάθε χρόνο από τις περίπου 16000 καταγγελίες κατά της αστυνομίας, οι αρχές αναγνωρίζουν μόνο το 5%. Τα ΜΜΕ επιλεκτικά παρουσιάζουν ή αγνοούν εντελώς αυτές τις υποθέσεις κι ως αποτέλεσμα η αστυνομία θεωρεί ότι μπορεί να δρα στην ατιμωρησία.

Αυτή η ατμόσφαιρα που θυμίζει κυνήγι μαγισσών ενάντια στο ευρύτερο αναρχικό κίνημα αυξάνει τη συναίνεση για καταστολή και παρακολούθηση κατά χώρων που αντιστέκονται στα μεγάλα συμφέροντα που κινούν τη χώρα. Το αναρχικό κίνημα δρα, μεταξύ άλλων, μέσα στους εργάτες, τους ενοικιαστές, τους οικολόγους, αντιρατσιστικές ομάδες αλλά και στους αγώνες κατά της αρπαγής γης. Δρα χωρίς συμβιβασμούς με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στην καταπίεση που ασκούν οι επιχειρήσεις και οι πολιτικές ελίτ. Η έλλειψη κοινωνικού ελέγχου για χρόνια έχει επιτρέψει στην αστυνομία τη χρήση ανεξέλεγκτης βίας ενάντια σε ανθρώπους που παλεύουν κατά του συστήματος της βίας σε πολλούς τομείς.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ακλόνητη αλληλεγγύη στην περίπτωση αυτών των συλλήψεων αλλά και ενάντια στις επερχόμενες επιθέσεις από το κράτος. Ήδη έχει διοργανωθεί για τις 2 Ιουλίου πικετοφορία αλληλεγγύης στη Βαρσοβία. Υπολογίζουμε σε δράσεις αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις. Μπορείτε, επίσης, να βοηθήσετε συγκεντρώνοντας χρήματα για να πληρωθούν οι δικηγόροι αλλά και για την οικονομική στήριξη των κρατουμένων.

Δεν θα μας φοβίσουν. Ελευθερία στους Τρεις της Βαρσοβίας και σε όλους τους αιχμάλωτους του κράτους.

Μετάφραση baktirio

Πηγή: 325.nostate.net