Eνημέρωση για τα γεγονότα της 9/7 στην Λέρο

Βaktirio: Προσπαθήσαμε να βρούμε πληροφορίες για το τι συνέβη το Σάββατο 9/7 στην Λέρο και την επίθεση που δέχτηκαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί. Δεν κατορθώσαμε να βρούμε κάποια αναφορά στα γεγονότα από αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αλληλέγγυων ή από ιστοσελίδες αντιπληροφόρησης. Καταλήξαμε στην μετάφραση του  παρακάτω άρθρου καθώς  δίνει μια πρώτη εικόνα για το συνέβη στην Λέρο. Ωστόσο σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο η “ομάδα” ατόμων που αναφέρεται  στο κείμενο οτι επιτέθηκε στους πρόσφυγες, φέρεται να ειναι φασίστες.

Λέρος, Ελλάδα

Από πολεμική ζώνη σε πολεμική ζώνη

Ο απόηχος των γεγονότων της Πέμπτης έδειξε μόνο το τρομακτικό κι επικίνδυνο αδιέξοδο της κατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες κατά την Βαλκανική οδό. Καθώς οι δομές στήριξης τελματώνουν και η σκέψεις βελτίωσης λιμνάζουν, επικίνδυνες δομές απόκτησης εξουσίας κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Σε αντίποινα της έντασης και των ταραχών της Πέμπτης η αστυνομία απομόνωσε τους Σύριους πρόσφυγες του κάμπ, κλειδώνοντάς τους μέσα και απειλώντας τους, απαίτησαν να μάθουν ποιοι ευθύνονται για τα γεγονότα της Πέμπτης, παρά τις αναφορές από ανθρώπους που μένουν εκεί ότι οι Σύριοι δεν ευθύνονταν για τα δραματικά γεγονότα. Οι κινήσεις αυτές της αστυνομίας μόνο όξυναν την ένταση μέσα στο καμπ, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει φαγητό από την Πέμπτη. Ως αποτέλεσμα οι Γιαζίντι του καμπ οι οποίοι είναι συνήθως αυτοί που στοχοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Περισσότεροι από 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι στο Λακκί. Ωστόσο, η ημέρα τους  επεφύλασσε περισσότερο τρόμο.

1 4FwRNvivlXgGI0VG7HsALA

Κατά τη διαφυγή τους οι Γιαζίντι έγιναν στόχος μιας ομάδας που τους επιτέθηκε. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το ποιοι ήταν οι επιτιθέμενοι, εάν ήταν αστυνομία ή πολίτες. Ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι οι μελανιές και τραυματισμοί που προκλήθηκαν σε άνδρες, παιδιά, γυναίκες, ακόμα και εγκυμονούσες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα τραύματα που φέρουν αυτοί που ήταν στη σύγκρουση.

Τελικά η ομάδα επέστρεψε στο καμπ. Εδώ είναι τα βίντεο από τις ταραχές.

[dciframe]https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fariel314159%2Fvideos%2F10101881282426926%2F&show_text=0&width=560,520,280,1,no,border:1px solid blue;align:left;[/dciframe]

[dciframe]https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fariel314159%2Fvideos%2F10101881282421936%2F&show_text=0&width=560,520,280,1,no,border:1px solid blue;align:left;[/dciframe]

Εθελοντές που επιθυμούν να ξεκινήσουν προγράμματα που στόχο έχουν να στηρίξουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων πολύ συχνά αντιμετωπίζουν την κωλυσιεργία των αρχών.  Όταν μια απελπισμένη κοινότητα εκρήγνυται από απόγνωση, αντιμετωπίζεται με βια και περισσότερους περιορισμούς, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη απόγνωση. Αυτός το κύκλος του τρόμου δεν θα σπάσει χωρίς συντονισμένη προσπάθεια για την υπεράσπιση και τον πλήρη αντικατοπτρισμό του πώς οι εθελοντές θα βελτιώσουν τις μεθόδους μας με σκοπό την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αλλιώς κινδυνεύουμε να είμαστε συνένοχοι σε ένα τοξικό φαύλο κύκλο ενός απανθρωπιστικού συστήματος που στοχεύει τους ήδη κατατρεγμένους.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτήν την εξίσωση. Καθ’όλη τη διάρκεια των ταραχών των προηγούμενων ημερών η προπαγάνδα που παρουσίαζε αυτή την αναταραχή ως «μια επίθεση» των «μεταναστών» κατά των ελληνικών θεσμών διαχύθηκε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σκακιστική βία είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα αυτής της προπαγάνδας που αναπτύσσεται και παράγει τους πιο ανησυχητικούς καρπούς.

Η συνεργαζόμενη με εμάς οργάνωση Υπερασπιστές Εξωτερικού (Advocates Abroad) για την ώρα δεν έχουν κάποιο δικηγόρο στη Λέρο. Όποιος έχει μια σχετική εμπειρία ας επικοινωνήσει μαζί τους έτσι ώστε να δούμε πώς μπορεί να είναι χρήσιμοι στη Λέρο ή αλλού. Σκεφτείτε πολύ σοβαρά να υποστηρίξετε το έργο τους.

Μετάφραση baktirio

Πηγή: https://medium.com/@AreYouSyrious