Στο αρχείο η υπόθεση των 300.000 θυμάτων εξαναγκαστικής στείρωσης στο Περού;

Περίπου 300.000 κυρίως φτωχές, αυτόχθονες, γυναίκες της υπαίθρου υπέστησαν εξαναγκαστικές στειρώσεις μεταξύ του 1995 και του 2000 κατά τη δικτατορία Φουχιμόρι.

Τα θύματα των εξαναγκαστικών στειρώσεων στο Περού κατά τη δικτατορία του Αλβέρτο  Φουχιμόρι είναι σε αναμονή μιας πολύ σημαντικής απόφασης, καθώς οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να καταλήξουν εάν θα επιτρέψουν σε αυτήν την υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προχωρήσει ή θα σταλεί στον κάλαθο της Ιστορίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα την Τρίτη.

Η ανακοίνωση αναμένεται πριν την Παρασκευή καθώς το γραφείο της Εισαγγελίας ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στα χέρια τους βρίσκεται έκθεση – κλειδί του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου (Institute of Legal Medicine)  σύμφωνα με την οποία θα καθοριστεί εάν περιπτώσεις θυμάτων που υπέστησαν σωματική βία εξακολουθούν να εκκρεμούν, αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα του Περού La Republica

Περίπου 300.000 κυρίως φτωχές, αυτόχθονες, γυναίκες της υπαίθρου υπέστησαν εξαναγκαστική στείρωση μεταξύ του 1995 και του 2000 υπό το καθεστώς του Αλβέρτο Φουχιμόρι, του οποίου οι 10ετή θητεία στα μισά εξελίχθηκε από προεδρεία σε δικτατορία.

Οι έρευνες στις καταγγελίες άρχισαν το 2003 αλλά ο αγώνας για τη δικαίωση των θυμάτων αυτής της συστηματικής κρατικής πολιτικής σταμάτησαν εξαιτίας των ισχυρισμών αξιωματούχων για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αυτής γεγονός που οδήγησε στο να ανοιχθεί ξανά η υπόθεση τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Φουχιμόρι ο οποίος εκτίει 20ετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες αυτές στειρώθηκαν με τη θέλησή τους. Η κόρη του, Κέικο επίσης, κατά την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρεία, υπαινίχθηκε ότι αυτή η κρατική εκστρατεία ουδέποτε έλαβε χώρα, ισχυριζόμενη ότι υπήρξαν μόνο «μερικές περιπτώσεις» κι ότι τα θύματα θα αποζημιωθούν «εάν υπήρξαν»

Θύματα των εξαναγκαστικών στειρώσεων βγήκαν σταδιακά μπροστά για να μοιραστούν τις οδυνηρές ιστορίες τους, καταδεικνύοντας ότι η πρακτική αυτή ήταν μια διαδεδομένη και συστηματική κρατική πολιτική κι όχι μεμονωμένα περιστατικά. Οι γυναίκες αυτές καταγγέλλουν ότι κατά εκατοντάδες εξαπατήθηκαν, τους είπαν ψέματα και σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν ότι τους έδεσαν επαγγελματίες του ιατρικού τομέα προκειμένου να τις στειρώσουν χωρίς τη θέλησή τους.

Η κρατική εκστρατεία που ενορχηστρώθηκε κατευθείαν από την πρωτεύουσα Λίμα στόχευε δυσανάλογα τις πολύτεκνες γυναίκες από φτωχές, αυτόχθονες κοινότητες

Μαζικές διαμαρτυρίες κατά της Κέικο Φουχιμόρι κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής της εκστρατείας τόνισαν τους δεσμούς της με την κτηνώδη δικτατορία του πατέρα της. Οι γυναίκες στις πρώτες γραμμές των αντι-Φουχιμόρι διαδηλώσεων επανειλημμένα επανάφεραν το θέμα των εξαναγκαστικών στειρώσεων απαιτώντας δικαιοσύνη υπό το σύνθημα «Ποτέ ξανά Φουχιμόρι»

Μετάφραση baktirio

Πηγή: telesurtv.net