Ενημέρωση από την πρώτη συνεδρίαση της δίκης του συντρόφου Θοδωρή Σίψα, κατηγορούμενου για την υπόθεση Marfin.

Στις 19 Σεπτέμβρη 2016 ξεκίνησε, τελικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η δίκη του συντρόφου Θοδωρή Σίψα, που κατηγορείται για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων της, κατά τη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης της 5ης Μάη του 2010, ενάντια στην ψήφιση του πρώτου μνημονίου. Στο ίδιο δικαστήριο δικάζεται και ο Π.Α., που κατηγορείται για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός την ίδια μέρα, καθώς η Ασφάλεια από το 2011 προσπαθεί να τους συνδέσει ως ομάδα.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 αλληλέγγυοι/-ες στον χώρο του δικαστηρίου, μέσα και έξω από την αίθουσα. Διαβάστηκε το κατηγορητήριο και αμέσως καλέστηκαν στην έδρα διαδοχικά οι δύο κατηγορούμενοι. Ο σύντροφος, για μία ακόμα φορά, αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι έχει καταδικάσει εξαρχής και δημόσια τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Εξετάστηκαν πάνω από 20 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους ήταν κάποιοι υπάλληλοι σε κτίρια (ξενοδοχεία, τράπεζες) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και όχι μόνο στην οδό Σταδίου, ενώ οι υπόλοιποι ήταν υπάλληλοι της τράπεζας Marfin που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη συγκεκριμένη μέρα.  Οι καταθέσεις των υπαλλήλων της τράπεζας ήταν ιδιαιτέρως συναισθηματικά φορτισμένες, αλλά κανένας δεν αναγνώρισε, φυσικά, τον δράστη στο πρόσωπο του κατηγορούμενου συντρόφου.

Σε κάποιο σημείο της διαδικασίας η εισαγγελέας ρώτησε μία μάρτυρα για το αν ο σωματότυπος του συντρόφου θα μπορούσε να μοιάζει με το σωματότυπο των δραστών. Η ερώτηση αντικρούστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης, που τόνισε πως με τέτοιες ερωτήσεις δημιουργούνται εντυπώσεις στους ενόρκους και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία με μόνο κριτήριο τυχόν ομοιότητες ως προς το σωματότυπο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου 2016, στο Πρωτοδικείο Αθηνών (οδός Δέγλερη), στις 9 π.μ.

Να είμαστε όλοι/όλες εκεί!

Συνέλευση αλληλεγγύης στον σύντροφο Θοδωρή Σίψα.

* Καλούμε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη), προκειμένου να συναποφασίσουμε επόμενες δράσεις αλληλεγγύης προς τον σύντροφο, καθώς και την παρουσία μας στο δικαστήριο κατά τη δεύτερη συνεδρίασή του.

Αναδημοσίευση από ts-solidarity.espivblogs.net/