Πολωνία: μαζικές διαδηλωσείς κατά του πατριαρχικού κρατούς – βίντεο

5 Οκτωβρίου, 2016

Αρχική δημοσίευση It’s Going Down 
από  International IGD Corespondent

Σημείωση του συντάκτη:  Διακόπτουμε προσωρινά την εστίασή μας στη Βόρεια Αμερική για να απευθύνουμε τον σεβασμό μας στις επαναστάτριες γυναίκες της πολωνίας για τον αγώνα τους κατά του πατριαρχικού κράτους

Στις 3 Οκτωβρίου, 2016 περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης για πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα, η οποία έχει ήδη μία από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες περί αμβλώσεων στην Ευρώπη. Ο νέος νόμος θα αναγκάσει τις γυναίκες να γεννήσουν παιδιά που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του βιασμού, να γεννήσουν παιδιά με ακραίες παραμορφώσεις και ο όποιοι (γιατροί και γυναίκες) είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε διακοπή της κύησης (η οποία περιλαμβάνει επίσης αποβολές) θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 5 χρόνων. Η 3η του Οκτώβρη κηρύχθηκε ως ημέρα Απεργίας Γυναικών σε εθνικό επίπεδο και όλες οι γυναίκες παροτρύνθηκαν να μην πάνε στις δουλειές τους εκείνη την ημέρα και να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Πολλές εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί στην ουσία ενθάρρυναν τις εργαζόμενες γυναίκες στο δυναμικό τους να πάρουν ρεπό και να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις.

Οι διαμαρτυρίες των γυναικών της Πολωνίας ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, όταν μία από τις φανατικές καθολικές οργανώσεις που συνδέονται με το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» και την καθολική εκκλησία, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο που θα προτείνει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Η οργάνωση συνέλεξε υπογραφές για το νομοσχέδιο και ψηφίστηκε για πρώτη φορά στην κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβούλιου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε ήταν που ανακοινώθηκε η απεργία των γυναικών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της καθολικής εκκλησίας έχουν εκφράσει εξωφρενικές απόψεις σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, μερικοί απ’ αυτούς πρότειναν ακόμη και τη θέσπιση απαγόρευσης της ορμονικής αντισύλληψης και το χαπιού της επόμενης ημέρας. Αυτό εξόργισε τις γυναίκες σε όλη την Πολωνία – έτοιμες να βγουν να διαμαρτυρηθούν.

Περίπου 30.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Βαρσοβία, 20.000 στο Βρότσλαβ, 10.000 στο Πόζναν και χιλιάδες άλλες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν σε μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις έγιναν υπό καταρρακτώδη βροχή η οποία δεν αποθάρρυνε τους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν.

Πολλές από τις νόμιμες διαμαρτυρίες μεταλλάχθηκαν σε αυθόρμητες συναθροίσεις, οδοφράγματα κτλ.

Στο Πόζναν, μετά από τετράωρη διαδήλωση στη βροχή, περίπου 1.500 άνθρωποι αποφάσισαν να διαδηλώσουν προς στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος έναν δρόμο κάτω από την πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη διαμαρτυρία. Όταν το πλήθος πήγε εκεί συνάντησε μια μικρή ομάδα των μπάτσων που προστάτευαν το κτίριο. Τους έριξαν πέτρες και χειροβομβίδες καπνού κι ακολούθησε η χαοτική επίθεσή των μπάτσων εναντίον των διαδηλωτών. Τρία άτομα συνελήφθησαν ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως “Αυτή είναι μια προειδοποιητική απεργία”, “Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”, “Ελευθερώστε τους συλληφθέντες”. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν το βαν της αστυνομίας, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες, αλλά μετά από περαιτέρω συμπλοκές το βαν έφυγε και οι υπόλοιποι διαδηλωτές μετακινήθηκαν προς στο αστυνομικό τμήμα για να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο αλληλεγγύης.

Οι τρεις σύντροφοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα. Σε όλους απαγγέλθηκε η κατηγορία της βιαιοπραγίας κατά ενός αστυνομικού.

Το πολωνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για άλλη μια φορά για το νομοσχέδιο απαγόρευσης της άμβλωσης στις 6 Οκτωβρίου.

Σημ. Baktirio 6/10/2016: τελικά η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από το πολωνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία. Κατά της πρότασης ψήφισαν 352 βουλευτές της πλειοψηφίας των συντηρητικών και της αντιπολίτευσης. Υπέρ τάχθηκαν οκτώ βουλευτές, ενώ απείχαν 18.

Βίντεο από την διαδήλωση στο πόζναν

 

Μετάφραση baktirio

Πηγή: itsgoingdown.org