Το Ειδικό Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ ετοιμάζεται να κλείσει το καμπ Oceti Sakowin #NoDAPL

Το Ειδικό Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ (U.S. Army Corps of EngineersUSACE)  ανακοινώνει την πρόθεσή του να κλείσει το καμπ Oceti Sakowin #NoDAPL

25 Νοεμβρίου, 2016

UPDATE: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 – Το USACE  εξέδωσε μια δημόσια ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζουν να κλείσουν επίσημα τις εκτάσεις στις  οποίες περιλαμβάνεται το καμπ Oceti Sakowin. Ωστόσο, το USACE δηλώνει επίσης ότι «δεν έχει σχέδια για βίαιη απομάκρυνση» των χιλιάδων προστατών του νερού που έχουν στρατοπεδεύσει έξω εδώ και μήνες και έχουν φτιάξει δομές για τον χειμώνα.

Oceti Sakowin, ND – Το USACE απέστειλε επιστολή, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου στον Πρόεδρο της Φυλής των Σιού του Standing Rock Dave Archambault II δηλώνοντας την πρόθεσή του στρατού «να αποκλείσει από τη δημόσια χρήση και την πρόσβαση την ομοσπονδιακή έκταση που είναι υπο τη διαχείριση του Σώματος στα βόρεια του ποταμού Cannonball, με ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου 2016.» Η αυτοσχέδια κατασκήνωση του Oceti Sakowin, που παλαιότερα αναφερόταν ως το καμπ  #NoDAPL, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ιδιοκτησία στην οποία αναφέρετε ο Στρατός, και μπορεί να τη δει κάποιος στο βίντεο της 25ης/11 που ακολουθεί.

Την τοποθεσία του στρατοπέδου μπορεί επίσης να τη δείτε στους Χάρτες Google:

Ο συνταγματάρχης John W. Henderson, Περιφερειακός Διοικητής του Σώματος Μηχανικών στην Omaha, στην επιστολή που απεστάλει στον Πρόεδρο της Φυλής δηλώνει ότι, σύμφωνα με το 36 C.F.R. § 327,12, «κανένα μέλος του ευρύ κοινού, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών κατά του DAPL, θα μπορεί να βρίσκεται σε εδάφη του Σώματος αυτού».  Αυτή η δήλωση αναιρεί ουσιαστικά την ειδική άδεια χρήσης που εκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία επιτρέπει στην Φυλή των Σιού του Standing Rock να συμμετάσχουν σε νόμιμες εκδηλώσεις ελευθερίας του λόγου σε εκείνα τα εδάφη.

Ο συνταγματάρχης Henderson επικαλείται τον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών (C.F.R.) Τίτλος 36 – Πάρκα, δάση, και δημόσια περιουσία. Μέρος 327 : «οι κανόνες και οι κανονισμοί που διέπουν τη δημόσια χρήση έργων ανάπτυξης των υδάτινων πόρων που διοικείται από τον Αρχηγό της Μηχανικών”. Το Τμήμα .12 αναφέρεται στο 327.12, στο οποίο είναι οι «περιορισμοί».

36 C.F.R. § 327.12 Οι περιορισμοί αναφέρουν:

 «Ο Περιφερειακός Διοικητής μπορεί να αποκλείσει ή να περιορίσει τη χρήση ενός έργου ή τμήματος του έργου, όταν αυτό επιβάλλεται από λόγους δημόσιας υγείας, δημόσιας ασφάλειας, συντήρησης, προστασίας των πόρων ή άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η είσοδος ή η χρήση του έργου κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με το ωράριο επισκεπτηρίου, το κλείσιμο ή άλλους περιορισμούς απαγορεύονται. “36 C.F.R. § 327,12

Στην πρώτη φράση της δεύτερης παραγράφου, ο στρατός αναφέρει ότι έχουν «δημιουργήσει μια ελεύθερη ζώνη ελευθερίας του λόγου στην περιοχή νότια του ποταμού Cannonball για όποιον επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά στο έργο του DAPL, και υπόκειται στους κανόνες της 36 C.F.R. Μέρος 327.» Στο πλαίσιο των κανόνων, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος και η τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας μεταξύ 10μμ έως 6πμ.

Η επιστολή αναφέρει ότι «κάθε πρόσωπο που θα βρεθεί να είναι στα εδάφη του Σώματος βόρεια του ποταμού Cannonball μετά τις 5 Δεκεμβρίου του 2016, θα πρέπει να θεωρείται καταπατητής και ενδέχεται να υπόκεινται σε ποινική δίωξη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή, πολιτειακή και τοπική νομοθεσία.»

Ένας χάρτης του συνόρων της περιοχής του Σώματος Στρατού και η νεοσυσταθείσα «Ζώνη Ελευθερίας του Λόγου” απεικονίζεται παρακάτω.

Στην επόμενη φράση, οι όροι “παράνομη” και “κατοχή” τίθενται υπό αμφισβήτηση  καθώς η εν λόγω έκταση είναι σε απαράδοτη περιοχή των Σιού σύμφωνα με τη Συνθήκη του Fort Laramie του 1851.

«Επιπλέον, κάθε πρόσωπο που επιλέγει να μείνει στα εδάφη των Σωμάτων βόρεια του ποταμού Cannonball το κάνει με δική τους ευθύνη, και αναλαμβάνει οποιαδήποτε και όλες τις αντίστοιχες ευθύνες για την παράνομη παρουσία και κατοχή των εν λόγω εδαφών.»Συνταγματάρχης Τζον Χέντερσον

Ο στρατός δήλωσε ότι «πολλές παραβιάσεις που αναφέρονται στον Τίτλο 36» συμβαίνουν ήδη στο καμπ Oceti Sakowin, όπως, «μη εγκεκριμένες δομές, φωτιές, ακατάλληλη διάθεση αποβλήτων, και κάμπινγκ.» Στη συνέχεια απευθύνονται στην φυλετική κυβέρνηση σχετικά με αυτήν την  “παράνομη δραστηριότητα” , δηλώνοντας:

«Επιπλέον, οποιαδήποτε φυλετική κυβέρνηση που στηρίζει μια τέτοια παράνομη δραστηριότητα αναλαμβάνει και τον κίνδυνο για τα πρόσωπα που παραμένουν σε αυτά τα εδάφη.» Συνταγματάρχης Τζον Χέντερσον

Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής, ο συνταγματάρχης Henderson λέει:

«Όπως έχω δημοσίως [sic] δηλώσει, σας ζητώ, ως ηγέτη της Φυλής, να ενθαρρύνετε τα μέλη της Φυλής σας, καθώς και τυχόν μη-μέλη που σας υποστηρίζουν τα οποία βρίσκονται στους καταυλισμούς βόρεια του ποταμού Cannonball σε εδάφη του Σώματος να μεταφερθούν άμεσα και ειρηνικά προς τη ζώνη ελευθερίας του λόγου νότια του ποταμού Cannonball ή σε μια πιο βιώσιμη για το χειμώνα τοποθεσία. Πραγματικά ανησυχώ για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των μελών της Φυλής σας όσο και του ευρύ κοινού που βρίσκεται σε αυτά τα καμπς.» Συνταγματάρχης Τζον Χέντερσον

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Δελτίο τύπου της Φυλής των Σιού του Standing Rock για την πρόθεση του Ειδικού Σώματος Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ να κλείσει το καμπ

srst

Εκτός από τις διαμάχες σχετικά με τις παραβιασμένες συνθήκες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπάρχουν επίσης διαφωνίες δεκαετιών γύρω από το USACE και τον ποταμό Μισούρι. Ο νόμος Pick-Sloan του 1944 «ενέκρινε το USACE για την κατασκευή και τη λειτουργία πέντε μαζικών χωμάτινων φραγμάτων στο κεντρικό στέλεχος του ποταμού Μισούρι για τον έλεγχο των πλημμυρών, την πλοήγηση και υδροηλεκτρική ενέργεια.» Στη συνέχεια, το USACE πλημμύρισε τα εδάφη των Ινδιάνικων Φυλών, μόλις ενεργοποιήθηκε η «ομοσπονδιακή νομοθεσία που επιτρέπει την απόκτηση της γης των Φυλών για την τοποθεσία των δεξαμενών“.

Η Samantha L. Varsalona, έγραψε σε ένα άρθρο με τίτλο «Αγωγοί, Διαμαρτυρίες και Γενικές Άδειες», ότι «το Φράγμα Oahe δεν κατέστρεψε μόνο μια περιοχή της ιερής σημασίας για τη φυλή των Σιού, αλλά πλημμύρισε σχεδόν πενήντα έξι χιλιάδες στρέμματα του καταυλισμού του Standing Rock και πάνω από εκατόν τέσσερις χιλιάδες στρέμματα του καταυλισμού των Σεγιέν στον ποταμό». Στη δημοσίευση της 7ης Νοεμβρίου – μέρος Επιθεώρησης της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας  υπάρχουν δηλώσεις σχετικά με την ιστορική διαμάχη και τη σημασία των έργων κατασκευής φραγμάτων από το USACE:

«Συνολικά, η κατασκευή του φράγματος Oahe κατέστρεψε περισσότερα εδάφη Ινδιάνων από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην Αμερική»Samantha L. Varsalona, μέλος του προσωπικού της Επιθεώρησης Περιβαλλοντικών Νόμων, στη Georgetown

Η πολιτιστική και πνευματική σημασία της κατασκευής φραγμάτων στον ποταμό Μισούρι αναφέρεται επίσης από τον Jon Eagle Sr, Υπεύθυνο για την Ιστορική Διατήρηση της Φυλής των Σιου του Standing Rock, στο άρθρο «Όταν ο άνθρωπος Αλλάζει τη Γη, (την) Αλλάζει για πάντα»:

«Πριν από πολύ καιρό οι πρόγονοί μας γνώριζαν τον ποταμό Cannon Ball ως Inyan Wakan Kagapi Wakpa,”Ποτάμι όπου γίνονται οι ιερές πέτρες” και ήξεραν τον ποταμό Μισούρι ως MNI Sose, “Ταραγμένο νερό”. Στη συμβολή τους, εκεί που συναντήθηκαν οι δύο ποταμοί, υπήρχε μια μεγάλη δίνη που δημιουργούσε ολοστρόγγυλες πέτρες οι οποίες θεωρήθηκαν ότι είναι ιερές. Όταν το USACE έσκαψε τον ποταμό Cannon Ball και έγινε η εκτροπή της πορεία του, τα ποτάμια έπαψαν τη δημιουργία αυτών των λίθων. Αυτή η ομοσπονδιακή επιχείρηση είχε αρνητικές επιπτώσεις σε μια περιοχή θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας για τους ανθρώπους μας. Εμείς δεν θα το δούμε αυτό ποτέ ξανά. Όταν ο άνθρωπος αλλάζει τη γη την έχει αλλάξει για πάντα.» Jon Eagle Sr,

Δεδομένου ότι το USACE δεν έχει δικό του προσωπικό επιβολής του νόμου, δεν είναι σαφές ποιος θα ασκήσει ενδεχομένως τις διώξεις για καταπάτηση. Κάθε δράση για τη διάλυση του καμπ Oceti Sakowin θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή αστυνομία του Γραφείου των Ινδιάνικων Υποθέσεων που δραστηριοποιείται στην περιοχή, την Εθνοφρουρά της Βόρειας Ντακότα ή, ενδεχομένως, τον Σερίφη της Κομητείας Morton και τις υπηρεσίες βοήθειας που έχουν μέχρι τώρα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε ορισμένα εδάφη του USACE προκειμένου να προχωρήσουν σε πράξεις βίας εναντίον των προστατών του νερού.

Η Unicorn Rion έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει συνεχή ενημέρωση από την Βόρεια Ντακότα. Θα είμαστε εκεί στις 5 Δεκεμβρίου για να καλύψουμε τα γεγονότα όπως διαδραματιστούν.

Πηγή: Unicorn Rion

Mετάφραση baktirio