Δε δίνεται έγκριση στη διέλευση του DAPL – Παύση του έργου

Σήμερα το απόγευμα της Κυριακής 4/12/2016 ο ανακοινώθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ (U.S. Army Corps of Engineers – USACE) ότι δεν δίνεται έγκριση στην πρόταση διέλευσης του DAPL κάτω από τον ποταμό Μισούρι και συγκεκριμένα κάτω από τη Λίμνη Oahe, στη Βόρεια  Ντακότα.

Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από το πρόεδρο των Σιού του Standing Rock κι επιβεβαιώθηκε με σχετική δήλωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του USACE.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εξεταστούν εναλλακτικές δίοδοι για τον DAPL λαμβάνοντας υπόψη αναφορές περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης και τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από αξιωματούχους των Σιού για πιθανή ρήξη ή διαρροή του αγωγού που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή υδροδότησης του καταυλισμού της φυλής και την παραβίαση άλλων προστατευμένων δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα έληγε το τελεσίγραφο που είχε θέσει το USACE για την αποχώρηση των ακτιβιστών, ιθαγενών και μη, που βρισκόταν στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι σθεναρά για τα έργα του αγωγού. Οι διαδηλωτές που δέχτηκαν καταιγισμό καταστολής τις προηγούμενες μέρες, με πολλούς τραυματίες, απειλούνταν και με βίαιη εκκένωση από τον κυβερνήτη της Ντακότα.