Αντιφασιστική ενημέρωση απο βέροια

Ως αντιφασιστες/ριες – αναρχικές/οι – αντιεξουσιαστές/ριές αυτής της πόλης, είμαστε αντιθετοι σε καθε ειδους εκμεταλευση και επιβολη. Συνεπως θεωρουμε δεδομένο οτι θα έπρεπε να δράσουμε στην προκληση των χρυσαυγιτων να ανακοινωσουν το άνοιγμα γραφείων στην Βεροια. Τα ακροδεξια/ναζιστικα μορφωματα ειναι δεκανικια του συστηματος και τους δινετε δυναμη και χώρος δράσης σε δυσκολες χρονικες συγκυριες –οικονομικα, κοινωνικα- όπως η τελευταία δεκαετία.Με οπλο τους τον ακραίο  λαικισμο ποτιζουν τα μυαλά της κοινωνιας με το δηλητίριο του ρατσισμου, εθνικισμού, σεξισμού,της ομοφοβίας κ.α.

Η Βέροια ως πόλη είναι γνωστή για τον προοδευτικό κόσμο της και τον αντιφασιστικό της χαρακτήρα . Εδώ και χρόνια οργανωμένες και μη αντιφασίστριες/στες,  κρατάμε την πόλη καθαρή (όπως είναι και το μοτο του Δήμου <<Βέροια  πόλη καθαρή>>) από κάθε λογής φασιστικά σκουπίδια. Οι φασίστες προσπάθησαν πολλές φορές να σπείρουν το δηλητήριο τους στην πόλη μας και πάντα λάμβαναν την ανάλογη αντιμετώπιση από αντιφασίστες/ριες αλλά και απο το σύνολο της κοινωνίας.

Υπάρχουν πληθωρα παραδειγματων αντιφασιστικης δρασης στην βεροια, θα αναφέρουμε μονο κάποια απο αυτα: α) 2010 Αντισυγκέντρωση και  κατάληψη της πλατείας εληάς όπου είχαν κάλεσμα τα αυγα, β) 2011 Κατάληψη της πλατέιας Δημαρχείου και ακύρωση της ομιλίας του αρχηγού τους μιχαλολιάκου  γ) 2012 δυναμική παρέμβαση στο μοίρασμα φυλλαδίων από χρυσαυγίτες , με ξύλο και κυνηγητό στο κέντρο,  όπως και πολλές άλλες αντιφασιστικές δράσεις και πορείες τα τελευταία χρόνια.

Για αυτό λοιπόν το Σάββατο 14/01/17  και με τη στήριξη συντρόφων από άλλες πόλεις ,  προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τα εγκαίνια των γραφείων  των νεοναζί – χρυσαυγιτών.

Παρά τις προσπάθιες τους να αποτρέψουν τις αντιδράσεις (ανακοινώνοντας τα εγκαίνια 5 μέρες πρίν) , τα αντανακλαστικά όλων λειτούργησαν όπως έπρεπε και πραγματοποιήθηκε ίσως η πιο δυναμική αντιφασιστική δράση στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα στις 9 το πρωί του Σαββάτου 150 αντιφασίστες/τριες ξεκινήσαμε πορεία – έφοδο , για να φτάσουμε στην πλατεία ωρολογίου όπου θα γινόντουσαν τα εγκαίνια των γραφείων τους, με σκοπό να τους ΛΙΩΣΟΥΜΕ.

6 κλούβες ΜΑΤ είχαν δημιουργήσει προστατευτικό κλοιό πέριξ των σπασμένων γραφείων, αλλά και πάλι οι μπάτσοι πιάστηκαν αδιάβαστοι και το  μπλόκ μπόρεσε και  μπήκε στην πλατεία όπου ήταν και το σημείο του καλέσματος.

Ακολούθησαν προκλήσεις από τους 5 φασίστες –σχεδόν όλοι τους απο άλλες πόλεις- πάντα υπό την προστασία των μπάτσων. Δυστυχώς δε μπορέσαμε να φανούμε συνεπείς στο πλάνο που ήταν να επιτεθούμε στα αυγά , όταν θα εμφανίζονταν ο κλασιδιάρης και ο λαγός από το καπέλο του μάγου.

Δυο νεοναζί έκαναν την εμφάνισή τους από νωρίς και με την ευφυία που τους διακρίνει , πέρασαν  μέσα από το μπλόκ μας λαμβάνωντας την υποδοχή που τους άξιζε. Οι μπάτσοι τους φυγάδεψαν  και έτσι άρχισε η σύγκρουση.

ΥΣ Ευχαριστούμε τον εντολέα των μπάτσων που διέταξε χρήση χημικών την κατάλληλη στιγμή και με κόντρα αέρα για τους υφιστάμενους του.

Ουτε σε Βέροια, Κοζανη, Καβάλα, Θες/νίκη, Ξανθη, Βόλο, Λάρισα, Φλώρινα, Χανιά,Αγρίνιο,Αθήνα, ούτε σε άλλλο πλανήτη  ουτε πουθενά, λιώστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά.

Αντιφασίστριες-Αντιφασίστες

Πηγή: athens.indymedia.org