Ενημέρωση για το εφετείο της υπόθεσης Βελβεντού

Στις 16 Μαρτίου συνεχίστηκε με την εξέταση μαρτύρων το εφετείο για την υπόθεση διπλής απαλλοτρίωσης της Αγροτικής τράπεζας και των ΕΛΤΑ Βελβεντού.

Πρώτοι εξετάστηκαν οι αστυνομικοί Βατάλης και Μυλωνάς που συνέλαβαν τον σύντροφο Πολίτη μετά τον εγκλωβισμό του σε αδιέξοδο στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Τόσο απ τις καταθέσεις τους όσο κι απ την ακροαματική διαδικασία κατέστη σαφές ότι λόγω της μεγάλης απόστασης του σημείου που εντοπίστηκε ο σύντροφος Πολίτης, όπως και το ότι δεν προκύπτει από πουθενά πως είχε επικοινωνία κατά τη διάρκεια της ληστείας με τους υπόλοιπους συντρόφους, η συνδρομή του ήταν η ελάχιστη δυνατή.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο μάρτυρας πολιτικής υπεράσπισης του συντρόφου Μπουρζούκου, Κλέαρχος Σμυρναίος. Ξεκινώντας έκανε μία σύντομη αναδρομή στην εποχή που συνελήφθησαν οι σύντροφοι, μίλησε για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από κράτος και κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια και πως κάτω απ αυτές τις πολιτικές συνθήκες η σύλληψη τεσσάρων αναρχικών συνοδεύτηκε από τον βασανισμό τους. Στάθηκε στην δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με τα κακοποιημένα πρόσωπα των συντρόφων και το πώς το κράτος εκμεταλεύτηκε τον βασανισμό των συντρόφων παραδειγματικά απέναντι σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι κατέχει το μονοπώλιο της βίας. Χαρακτήρισε επίσης την διόγκωση των κατηγοριών με τον 187α ως απόπειρα εγκληματικοποίησης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να δικάζονται οι σύντροφοι σε ειδικά δικαστήρια με ειδικούς νόμους. Δήλωσε πως η δίωξη των συντρόφων είναι υποδειγματική προς όσους δεν σκύβουν το κεφάλι. Για την επιλογή της ληστείας είπε πως δεν πήγαν να κλέψουν μία γιαγιά αλλά μία τράπεζα και παρέθεσε την ρήση του Μπρέχτ «μεγαλύτερο αδίκημα και από τη ληστεία μιας τράπεζας, είναι η ίδρυσή της». Κλείνοντας είπε πως το μόνο που έχει να κάνει η έδρα του δικαστηρίου είναι να σταματήσει την φυλάκιση των συντρόφων. Ακολούθησε ερώτηση απ τον εισαγγελέα προς τον μάρτυρα σχετικά με την διόγκωση των κατηγοριών που ανέφερε όπου επί της ουσίας ο εισαγγελέας παραδέχτηκε πως “δυστυχώς συνηθίζεται” οι κατηγορίες να διογκώνονται. Ο μάρτυρας απάντησε πως αυτό είναι αποτέλεσμα του μετεμφυλιακού κράτους και δεν συμβαίνει τυχαία αλλά ως απορία του κοινωνικού ανταγωνισμού. Επόμενη ερώτηση του εισαγγελέα ήταν αν πιστεύει ο μάρτυρας ότι ο ξυλοδαρμός δεν έγινε κατά τη σύλληψη, ο Κλέαρχος του απάντησε πως δεν είναι ένα ζήτημα μεταφυσικό για να πει τι “πιστεύει”, ότι υπήρξε εμφανής παραμόρφωση του προσώπου των συντρόφων και πως κατά τη διάρκεια της σύλληψης ο στόχος των αστυνομικών δεν είναι το κεφάλι αλλά τα χέρια για να περάσουν χειροπέδες. Τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε βασανισμός μετέπειτα στο τμήμα. Σε ερωτήσεις του εισαγγελέα για το που βρήκαν τα όπλα και τι θα θέλαν τα λεφτά ο μάρτυρας απάντησε πως αυτά αφορούν τους ίδιους τους συντρόφους και αν θέλουν θα τοποθετηθούν μόνοι τους. Μετά τις ερωτήσεις του εισαγγελέα ο Κ. Σμυρναίος επανέλαβε πως πρόκειται για μία δική πολιτικής σκοπιμότητας και πως οι ποινές ήταν βαρύτατες στο πρωτόδικο λόγω της στάσης των συντρόφων όπως αντίστοιχα και ο βασανισμός τους στο τμήμα της Βέροιας.

Μετά τη κατάθεση του Κλέαρχου Σμυρναίου οι σύντροφοι Χαρίσης και Μπουρζούκος έκαναν ένα σύντομο σχολιασμό. Ο σύντροφος Χαρίσης ανέφερε πως μετά την αναφορά του εισαγγελέα πως πια η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τα κριτήρια που περιέγραψε ο Σμυρναίος θέλει να κάνει ένα σχόλιο. Ανέφερε 2 παραδείγματα που έχουν κάποια σχέση με τις ημερομηνίες που διεξήχθη το πρωτόδικο δικαστήριο του Βελβεντού καθώς και το εφετείο. Ο σύντροφος ανέφερε πως 1 Οκτωβρίου του 2014, τη μέρα που τελείωσε το πρωτόδικο δικαστήριο, στη Πάτρα δικάζονταν οι βασανιστές της Μανωλάδας που έχουν Μπαγκλαντεσιανούς στα χωράφια με όρους δουλεμπόριου. Η αστική δικαιοσύνη λοιπόν τη μέρα που καταδίκασε τους συντρόφους επεφύλαξε ποινές με αναστολή στους βασανιστές της Μανωλάδας με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης λίγες μέρες πριν την έναρξη του εφετείου τελείωσε η δίκη για την υπόθεση της Energa Power. Και εκεί η αστική δικαιοσύνη ανέφερε ο σύντροφος επεφύλαξε χαμηλές ποινές με αναστολή ενώ είχαν υπεξαιρέσει εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο σε αντίθεση με τα απαλλοτριωμένα χρήματα των τραπεζών. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως η “δικαιοσύνη” είναι ταξική και χτυπάει τους φτωχούς και τους πολιτικούς αντίπαλους του καθεστώτος όπως οι αναρχικοί ενώ στα “παιδιά” του συστήματος πάντα βρίσκει τον τρόπο να τους εξασφαλίζει μια ήπια αντιμετώπιση. Στη συνέχεια ο σύντροφος Μπουρζούκος σχολίασε τις καταθέσεις των αστυνομικών και το πώς φαίνεται ξεκάθαρα απ τους χρόνους σύλληψης, που σύμφωνα με τους μπάτσους ήταν πολύ σύντομοι, ότι η έκταση των χτυπημάτων που δέχτηκαν δεν θα γινόταν να είναι αποτέλεσμα συμπλοκής σε σύλληψη. Αντιθέτως η παραμόρφωση των προσώπων τους ήταν αποτέλεσμα πολύωρου βασανισμού στο τμήμα της Βέροιας.

Η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη 23 Μαρτίου όπου θα συνεχίσει με μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης.