Σχετικά με την απεργία πείνας στον Κορυδαλλό

Το Σάββατο 18/3/2017 ξεκίνησαν στην Α πτέρυγα Κορυδαλλού 4 κρατούμενοι απεργία πείνας. Αιτία ότι την προηγούμενη μέρα είχαν αποκλειστεί απ’ τις εκπαιδευτικές διαδικασίες του ΙΕΚ από την εισαγγελέα Σταματίνα Περιμένη, ενώ πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Την Τρίτη πέρασε και τους υπόλοιπους κρατούμενους που είχαν απομείνει και δεν είχε δει, ανάμεσά τους και εμένα, όπου και με απέκλεισε με αποτέλεσμα να ξεκινήσω απεργία πείνας από την επόμενη μέρα Τετάρτη 22 Μάρτη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε πρόγραμμα για τη λειτουργία νέου τμήματος ΙΕΚ μέσα στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μία πολυδιαφημιζόμενη διαδικασία που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια και προβάλλεται πολύ έτονα από την κυβέρνηση Σύριζα και τους ανθρώπους της στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να δείξουν ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους κρατούμενους των φυλακών ιδίως για τα εκπαιδευτικά ζητήματα που ήταν και στην πολιτική τους ατζέντα ως προτεραιότητα. Έτσι ανακοίνωσαν τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων των 15 ατόμων και ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έβαλαν περιθώριο, βρέθηκαν στον Κορυδαλλό 21 άτομα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και ήθελαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Και ενώ το αυτονόητο ήταν ότι θα μας έπαιρναν όλους καθώς οι θέσεις ήταν 30 και εμείς μόνο 21, και είχαμε προεπιλεγεί από το ΙΕΚ, η εισαγγελέας πέρασε μόνο τους 9 (με κίνδυνο να μην μπορεί να ξεκινήσει το ΙΕΚ με τόσο μικρό αριθμό σπουδαστών) και απέκλεισε τους υπόλοιπους 12 με διάφορες δικαιολογίες.
Σε κάποιους προέβαλε ως λόγο το ότι είναι καταδικασμένοι με μεγάλες ποινές τη στιγμή που το ΙΕΚ δίνει προτεραιότητα σε κρατούμενους που θα κάτσουν τουλάχιστον άλλα δύο έτη στη φυλακή για να μπορούν να το τελειώσουν.
Η βασική δικαιολογία όμως που προέβαλε, ήταν ότι “δεν είστε χρεωμένοι στον Κορυδαλλό”, ακόμα και αν κάποιοι βρίσκονται εδώ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι που δεν ήταν όρος για το ΙΕΚ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσε αυτό ανασταλτικό παράγοντα για να σπουδάσει κάποιος.
Το διάστημα των 17 μηνών που είμαι στη φυλακή, εγώ μόνο έχω κάνει 4 αιτήσεις για μεταγωγή, επικαλούμενος οικογενειακούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Στην τρίτη αίτηση που μου απέρριψαν μετά από 10 μήνες καθυστέρηση και συγκεκριμένα τον Νοέμβρη του 2016, μου απάντησαν ότι τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει απ’ το Σεπτέμβρη και έχει περάσει η προθεσμία. Λες και ευθυνόμουν εγώ για την καθυστέρησή τους τόσους μήνες. Η τέταρτη, για την οποία πήγαινε συνεχώς ο δικηγόρος μου και ενοχλούσε για να εξεταστεί πριν περάσει η προθεσμία, όπως είχαν ξανακάνει την προηγούμενη φορά, ανακάλυψα ότι μέσα από τον φάκελό μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν “χαθεί” τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το χαρτί που αποδεικνύει ότι το ΙΕΚ με προεπιλέγει. Παρ’ όλο που είχαν παραληφθεί υπηρεσιακά και πρωτοκολληθεί, κάποιος από το υπουργείο τα είχε αφαιρέσει μέσα από το φάκελό μου. Έτσι κατατέθηκαν για δεύτερη φορά, πέρασε από το συμβούλιο της ΚΕΜ (Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) και αντί να αποφασίσουν θετικά ή αρνητικά αν θα χρεωθώ στον Κορυδαλλό, όπως γίνεται πάντα, εφ’ όσον δεν μπορούσαν να την απορρίψουν για εκπαιδευτικούς λόγους, γνωμοδότησαν ότι θα αποφασίσει η εισαγγελέας του συμβουλίου της φυλακής Κορυδαλλού.
Το αστείο είναι ότι οι δύο εισαγγελείς της ΚΕΜ που εναλάσσονται μεταξύ τους, είναι ταυτόχρονα και οι δύο εισαγγελείς των φυλακών Κορυδαλλού. Έκριναν δηλαδή, να αποφασίσει το ίδιο άτομο, αλλά από άλλη θέση-υπηρεσία. Παρόμοια προβλήματα είχαν και μερικοί από τους υπόλοιπους κρατούμενους που κόπηκαν από την εισαγγελέα, καθώς είτε απορρίπτονταν οι αιτήσεις είτε δεν εξετάζονταν καν.
Στη δική μου επιμονή όταν έγινε το συμβούλιο της φυλακής να μας περάσει όλους η εισαγγελέας και ας μην ήμασταν χρεωμένοι στον Κορυδαλλό, μου απάντησε μπροστά σε άλλους, ότι αυτή είναι ενάντια σε όλα αυτά τα ευεργετικά προγράμματα που υπάρχουν για τους κρατούμενους (σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ και άλλα) με το σκεπτκό ότι “ο Κορυδαλλός θα πρέπει να είναι μεταγωγών και κανείς δεν θα πρέπει να παραμένει σε αυτό το κατάστημα κράτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα” και πως το κάνει για το “καλό” των υπόλοιπων κρατουμένων που είναι σε περιφερειακές φυλακές κι έρχονται εδώ για δικονομικούς λόγους και δεν βρίσκουν κάποιες φορές κρεββάτι λόγω πληρότητας που έχει η φυλακή. Ο Κορυδαλλός πράγματι είναι υπερπλήρης, αλλά σε αναλογία με τις υπόλοιπες φυλακές έχει το μικρότερο ποσοστό πληρότητας.
Το ίδιο βράδυ τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών ήταν άμεσα, μου ανακοίνωσαν ότι φεύγω μεταγωγή. Εγώ αρνήθηκα προβάλλοντας το επιχείρημμα ότι στις 6/4 έχω το δικαστήριο για την απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής, τη δίωξη που μου έκανε η αντιτρομοκρατική για την άρνησή μου να δώσω DNA, στο μεταγωγών της Αθήνας στις 6/2/2016.
Επειδή λοιπόν η κοροϊδία του υπουργείου, του προέδρου της ΚΕΜ (και γενικού γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής) Ευτύχη Φυτράκη που συντονίζει όλες αυτές τις διαδικασίες, και της εισαγγελέως είναι τόσο μεγάλη που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας, αποφάσισα κι εγώ όπως και οι άλλοι συγκρατούμενοι (τους οποίους δεν γνωρίζω προσωπικά) να ξεκινήσω απεργία πείνας, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν η κάθε λογής καρεκλοκένταυροι που χτίζουν καριέρα και πολιτική, πάνω στις πλάτες των κρατουμένων.

Ασπιώτης Παναγιώτης

Πηγή: athens.indymedia.org