Βενεζουέλα: Οι Αναρχικοί μιλούν ανοιχτά ενάντια στην Χάρτα του OAS

O Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) είναι μια διεθνής οργάνωση που φτιάχτηκε από τα κράτη των απoκαλούμενων ως Βόρεια και Νότια Αμερική. Ο OAS έχει έδρα στην Ουάσινκγτον και πρόσφατα πέρασε πρόταση να αναστείλει τη συμμετοχή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό παραθέτοντας ως λόγο ότι «η Βενεζουέλα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της, μεταξύ αυτών αγνοεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015 και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους. Αυτές οι πράξεις έρχονται σε σύγκρουση με τα πρότυπα της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας την οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει.» Πολιτικοί αντίπαλοι στη Βενεζουέλα έχουν δηλώσει ότι η Χάρτα του ΟΑS πρέπει να γίνει σεβαστή και επικαλούνται τον OAS ως δικαιολογία για τις διαμαρτυρίες τους. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επικρίνει τον ΟΑS και τους συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους της ως υποκινητές ξένων παρεμβάσεων στα εσωτερικά της χώρας.

 

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια δήλωση που υπογράφηκε από τους αρχισυντάκτες της Gargantes Libertarias (της Βενεζουέλας) η οποία στο πρωτότυπο τιτλοφορείται «Αναρχική Διακήρυξη ενάντια στην Διαμερικανική Δημοκρατική Χάρτα και το Κράτος» (Ν&Α)

 

Αυτό το δελτίο τύπου έχει αντιγραφεί και μεταφραστεί από αυτή την πηγή

https://noticiasyanarquia.blogspot.com.au/2017/04/venezuelaanarquistassepronuncian.html?m=1

*****

Αυτή την περίοδο η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση που έχει περάσει στην Ιστορία της, όπου όπως συνήθως οι άνθρωποι παραμένουν τα θύματα των μαριονοπαικτών που χειρίζονται τις περιστάσεις και τις συνθήκες της διαβίωσής μας, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολο την ίδια τη ζωή. Σε αυτό το σημείο, ως Βενεζουελάνοι  αναρχικοί οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εκφράσουμε δημόσια την άποψή μας.

  1. Απορρίπτουμε την εφαρμογή της Χάρτας του ΟΑS και υποστηρίζουμε ότι αυτός ο μηχανισμός με μια πράξη, τα ίδια αυταρχικά και διεφθαρμένα κράτη τα οποία παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζουν συνανθρώπους (στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μεξικανικό Κράτος που διοικείται από τον Peña Nieto, μια χώρα με μαζικούς τάφους, καταστολή διαδηλώσεων των Μαπούτσε, ή το Κράτος της Αργεντινής του Macri όπου παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, ας μη μιλήσουμε καν για της ΗΠΑ) και αποφασίζουν για μας με το να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους και διαιωνίζοντας περαιτέρω την παρούσα κρατική δομή.

Ως αναρχικοί βλέπουμε ότι ιστορικά αυτό ποτέ δεν οδήγησε σε ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική πέρα από την εναλλαγή δικτατόρων. Η Χάρτα δεν εξαλείφει τις δομές καταστολής ή το Κράτος του Κεφαλαίου, και δε λογαριάζει τα κοινωνικά προβλήματα. Μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράει ενάντια στην Orinoco Mining Arc (AMO) η οποία μας καταδικάζει σε δημιουργία ορυχείων το 12% της εθνικής επικράτειας, το οποίο είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα, γεμάτο ιστορία αγώνων και κατοικία αυτοχθόνων λαών. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι πέρα από τα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς ως πολίτες δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα νέα όρια τα οποία μπορεί να μας επιβληθούν κι ως εκ τούτου η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το στρατό για να παρέμβει στη χώρα, ως μετα-συνέπεια της εφαρμογής της Χάρτας.

Το Βενεζουελανό Κράτος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και πολύ καιρό και αυτό δεν έχει αποτρέψει τις πολυεθνικές εταιρίες από το να βγάζουν τεράστια κέρδη. Δεν τους ένοιαξε το Σύνταγμα όταν ανέπτυσσαν τα εξορυκτικά έργα τους ενώ παραβίαζαν και τους δικούς τους αστικούς νόμους. Βάσει όλων αυτών μπορούμε να πούμε ότι η δημοκρατία και η νομική ηθική είναι γι’ αυτούς μια πλάνη. Κι εδώ είναι που αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του κράτους και τους καπιταλισμού. Μετά την εφαρμογή της Χάρτας, ποιες θα είναι οι σχέσεις των πολυεθνικών εταιριών με τη νέα εθνική κυβέρνηση; Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν εταιρικές συμφωνίες όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι γίνεται στις μετα-δημοκρατικές σχέσεις, όπως έγινε με τις πολιτικές που ηγήθηκε ο Alejandro Toledo μετά τη δικτατορία του Φουτζιμόρι.  Ο Alejandro Toledo ως πρόεδρος διατήρησε την IIRSA ( σημ Baktirio: IIRSA = Initiative for the Integration of the Regional Infrastructure of South America) που υπέγραψε  ο Φουτζιμόρι, υπέγραψε και νέες συμφωνίες με τις πολυεθνικές εξόρυξης εξαιρώντας τους από τη φορολόγηση και καταπιέζοντας τις κοινωνίες των χωρικών που αντιτίθονταν.

  1. Η θέση μας ενάντια τη Χάρτα του OAS δε σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η κυβερνώσα αρχή, το MUD (σημ Baktirio MUD = Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ενιαίο μέτωπο Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, που ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας), και τα άλλα πολιτικά κόμματα είναι πολλά μορφώματα με το ίδιο υπόστρωμα · αν και στις ομιλίες τους είναι προοδευτικοί και υπέρ της ανάπτυξης, κανείς δεν προτάσσει πραγματική εναλλακτική ενάντια στον καπιταλισμό και συνεπώς κατά των εξορύξεων. Οι περισσότεροι φιλοξενούν ανάμεσά τους καταπιεστές την πελατειακή πολιτική, δικαιολογούν τον μιλιταρισμό και ως μεγαλύτερη προτεραιότητα έχουν τις πληρωμές των εξωτερικών χρεών μη λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που επιδείνωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της υποταγής του πλήθους. Η αναρχία ως ιδεολογία απορρίπτει το κράτος σε όλες του τις μορφές, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν παίρνει θέση για το ποιες δομές εξουσίας θα επιβληθούν στον λαό. Βλέπει τη δημοκρατία ως μια μορφή καπιταλισμού, το «πώς θα πουλήσουμε το καλύτερο προϊόν» το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο «καλύτερος» Δικτάτορας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το αγοράσουν πρόθυμα, δηλαδή να ψηφίσουν και να πληρώνουν του μισθό του/της.
  1. Ως αναρχικοί, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Αυτόνομων Κοινοτήτων με στόχο την οριζόντια κοινωνία, χωρίς καταναγκασμούς, αυτόνομη και αυτοδιαχειριζόμενη, στην οποία η καθημερινή ζωή θα πορεύεται παράλληλα με τα κοινωνικά κινήματα που θα συγκρούονται με τις δομές εξουσίας και με τις λαϊκές εκδηλώσεις που θα διεκδικούν τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων τάξεων.

Μετάφραση baktirio

Πηγή: insurrectionnewsworldwide.com

 

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.