Ανάληψη ευθύνης για την παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Documenta

Την Πέμπτη 4 Μαΐου προβήκαμε σε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Documenta στην Ελλάδα τα οποία βρίσκονται στα Εξάρχεια (Μετσόβου 25 3ος όροφος). Γράφτηκαν συνθήματα και προκλήθηκαν φθορές. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την παρέμβαση είναι πως η συγκεκριμένη “Μ.Κ.Ε.” η οποία εδρεύει στο Κασσελ της Γερμανίας και διεξάγει εκθέσεις κάθε πέντε χρονιά ήρθε να “πουλήσει” πνεύμα και κουλτούρα στις πλάτες των εργαζομένων. Οι “σωτήρες” έρχονται να δώσουν μαθήματα τέχνης και ευκαιρίες εργασίας συμπράττοντας με εξολοκλήρου θεσμικούς και καπιταλιστικούς φορείς.
Πιο συγκεκριμένα ,η διοίκηση της documenta επέλεξε μια πολυεθνική εταιρία ενοικίασης εργατικού δυναμικού (man power εις βάρος της οποίας υπάρχει πλήθος καταγγελιών) ώστε η ίδια να αποποιείται της ευθύνης για τους εργαζομένους και τις συμβάσεις τους. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε καταγγελία και μη υπογραφή της σύμβασης, αφού η αμοιβή μειώθηκε από 9 ευρώ ανά ώρα σε 5,62 ευρώ απροειδοποίητα, όπως επίσης υπήρξαν αλλαγές στα ωράρια.
Είναι λοιπόν φανερό πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποιες συνθήκες προς όφελός τους και την “υποβάθμιση” -όπως την αναγνωρίζουν και οι ίδιοι- ως έκθεμα και πηγή ενδιαφέροντος για πάσης φύσεως “διανοούμενους” ή “ευαισθητοποιημένους”. Οι δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και θέλει να αξιοποιήσει καλλιτεχνικά, έρχονται σε αντίφαση με τα αστρονομικά ποσά που έχει καρπωθεί για την διεξαγωγή της. Αναπόφευκτα το προσωπείο της αντικουλτούρας και της underground τέχνης που πλασάρει δεν συνάγει με την με την πραγματικότητα ενώ το αντισυστημικό και πρωτοποριακό παρελθόν της δεν ξεπλένει την εκμετάλλευση κοινωνικών συνθηκών και υποκειμένων. Ας μάθουν έμπρακτα ότι η τέχνη δεν υπηρετεί συστημικούς σκοπούς και διαδικασίες.

ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΓΚΑΛΕΡΙ

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΚΡΟΥΣΗ
Πηγή: athens.indymedia.org