Ενημέρωση σχετικά με την κατάσχεση του σκάφους διάσωσης μεταναστών Luventa από το ιταλικό κράτος

Ανακοίνωση της γερμανικής ομάδας Αυτοκίνητα της ελπίδας Wuppertal (Cars of Hope Wuppertal)

Αλληλεγγύη στους Διασώστες στη Θάλασσα, άλλους Υποστηρικτές και Πρόσφυγες!

­­­Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, το σκάφος διάσωσης Iuventa του οργανισμού Jugend Rettet e.V. κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές. Διάφορα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικαζόμενες αποδείξεις για συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του σκάφους της Iuventa  και λίβυων διακινητών. Αλλά τα ηχητικά αρχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις ιταλικές αρχές δεν αποδεικνύουν, στην ουσία, τίποτα.

Η κατάσχεση του Iuventa είναι ακόμα μια προσπάθεια που εντάσσεται στην εκστρατεία ποινικοποίησης των διασωστών η οποία συνεχίζεται εδώ και μήνες. Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών Thomas de Mazière συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία. Ξανά και ξανά, αναφέρεται ότι οι διασώστες συνεργάζονται με τους διακινητές. Ωστόσο αυτές οι εικασίες δεν αποδεικνύονται. Εντούτοις, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ακτοφυλακή της λιβύης, η οποία υποστηρίζεται από την ΕΕ, συνεργάζεται με τους διακινητές.

Η κατάσχεση του σκάφους της Iuventa έγινε λίγο μετά από την άρνηση διάφορων οργανώσεων  διάσωσης, να υπογράψουν τον λεγόμενο “Κώδικα Δεοντολογίας” (σημείωση bakt: μια συμφωνία που περιορίζει τις δυνατότητες διάσωσης των εθελοντών και ακτιβιστών διασωστών). Συγκεκριμένα η  ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τις οργανώσεις να υπογράψουν μια σύμβαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τεκμηριώνεται σε έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής. Εάν οι οργανώσεις είχαν υπογράψει αυτή τη σύμβαση, θα είχαν καταφέρει να διασώσουν σημαντικά λιγότερες ζωές.

Οι υποστηρικτές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν κάτι κατά των μαζικών πνιγμών στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι αναγκασμένοι να το κάνουν καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανοίγουν ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων, οι αποστολές διάσωσης στη θάλασσα είναι μια δυνατότητα να υποστηριχτούν απελπισμένοι άνθρωποι που έχουν αφεθεί  μόνοι τους. Αποτέλεσμα της ποινικοποίησης αυτών των οργανώσεων και της κατάσχεσης των πλοίων τους θα είναι ακόμη περισσότεροι θάνατοι προσφύγων! Αυτή η ποινικοποίηση αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να μειωθεί η διάθεση του κόσμου για οικονομική ενίσχυση αυτών των οργανώσεων και οι αρχές γνωρίζουν ότι οι αποστολές διάσωσης στη θάλασσα χρηματοδοτούνται μόνο από δωρεές.

Η καταστολή κατά των προσφύγων και των υποστηρικτών εντείνεται παντού στην Ευρώπη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο φυλακίζονται, υπόκεινται σε αστυνομική βία και απελαύνονται. Εν μέρει, οι άνθρωποι εκτοπίζονται παράνομα από τις λεγόμενες “απωθήσεις”. Μας απείλησαν ακόμα και με συλλήψεις  επειδή τολμήσαμε να διανέμουμε φαγητό στους πρόσφυγες. Μια από τις συνέπιες αυτών των απειλών ήταν να κάνουμε διανομή τροφίμων στην σερβία  αργά την νύχτα. Φυσικά στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμα κι όταν αυτό δεν αρέσει στις αρχές.

Απαιτούμε: Άμεση αποδέσμευση του Iuventa! Κανένα εμπόδιο στους διασώστες! Στηρίξτε την ενεργώ δράση των διασωστών ακτιβιστών σε ξηρά και θάλασσα! Σταματήστε την καταστολή εναντίον των προσφύγων και των  υποστηρικτών! Ασφαλή  περάσματα για όλους τους ανθρώπους!

Αυτοκίνητα της ελπίδας Wuppertal, 04 Αυγούστου 2017

 

Μετάφραση baktirio

Πηγή: enoughisenough14.org