Γαλλία, Λιλ – Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, 30/9

Κάλεσμα σε Διαμαρτυρία για το Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου, στη Λιλ – Βόρεια Γαλλία

Όταν η πραγματικότητα γίνεται χειρότερη από τη φαντασία.

Μετά το σοκ των επιθέσεων του Νοεμβρίου, 2015, η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι νομάρχες μπορούν να εκδίδουν εντάλματα έρευνας, να διατάσσουν συλλήψεις και περιορισμούς κατ’οίκον, καθώς και να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις όποτε το επιθυμούν. Αυτό το εργαλείο σύντομα αποκαλύφθηκε για τι προοριζόταν στην πραγματικότητα: να είναι ένα όπλο κατά της διαμαρτυρίας και των κοινωνικών κινημάτων. Από τότε, αμέτρητοι είναι οι ακτιβιστές που αποκλείστηκαν από διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις που απαγορεύτηκαν. Υπό το κάλυμμα της αντιτρομοκρατικής ρητορικής, το κράτος απέκτησε κάθε μέσο για την προληπτική σύνθλιψη οποιουδήποτε εναντιώνεται. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου αυτό το εργαλείο το οποίο υποτίθεται ήταν προσωρινό, θα μετατραπεί σε κανονικό νόμο με τη μορφή ενός ακόμα «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα γίνει μόνιμη ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση Μακρόν υιοθετεί μια από τις χειρότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ποτέ υπάρξει στην εργατική νομοθεσία.

Αφηγήματα – ειδικά αυτά της αστυνομίας – βρίσκονται παντού. Στο πρόσωπο των πραγματικών επιθέσεων που διεξάγονται από τον Καπιταλισμό και την αστυνομία τους, αυτά τα αφηγήματα στόχο έχουν να αφοπλίσουν πολιτικά όποιον/α αμφισβητεί την εγκαθιδρυμένη τάξη. Στη Λιλ, η κατάσταση είναι αποκαλυπτική. Η αστυνομία προστατεύει την ακρο-Δεξιά που πουλάει τα όπλα στους ίδιους τους Ισλαμιστές οι επιθέσεις των οποίων νομιμοποιούν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο με τη σειρά του υπηρετεί ως εργαλείο καταστολής αυτών που καταγγέλλουν αυτόν τον φαύλο κύκλο. Μια σειρά αδιαμφισβήτητων γεγονότων έριξαν φως στην ιδιαίτερα σοκαριστική συμμαχία μεταξύ της αστυνομίας, των κρατικών φορέων και της ακροδεξιάς. Τα αδιάσειστα γεγονότα έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα και είναι πλέον επιβεβαιωμένα και δημόσια. Η τεράστια βαρύτητα αυτών των αποκαλύψεων καθιστούν αναγκαία την μεγαλύτερη, συλλογικότερη αντίδραση που είναι δυνατή.

Τα Γεγονότα:

Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ο Hervé Rybarczyk, μουσικός της πανκ μπάντας Ashtones, βρέθηκε νεκρός στον ποταμό Deûle. Ήταν το τρίτο πτώμα μέσα σε 3 μήνες που βρέθηκε μέσα στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη Λιλ – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν συνέβη ξανά έκτοτε. Εκείνη την εποχή υπήρξαν συζητήσεις για κάποιον μυστηριώδη κατά συρροή «τιμωρό» που έριχνε τα θύματά του στο νερό, στην τύχη, μόλις έπεφτε η νύχτα.

Η έρευνα που διεξήγαγε η δικαστική αστυνομία απέδωσε τα γεγονότα σε σωρεία κακής τύχης και χαρακτήρισε τους θανάτους ως ατυχήματα, συνδέοντάς τους με κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Ως εκ τούτου οι έρευνες γι αυτές τις υποθέσεις έκλεισαν γρήγορα χωρίς να ερευνηθούν εκτενέστερα. Ωστόσο οι οικογένειες και άνθρωποι που ήταν κοντά στους πνιγέντες αρνήθηκαν να πιστέψουν αυτήν την ερμηνεία των γεγονότων όπως την έδωσε η αστυνομία και σε πολλές χρονικές στιγμές έθεσαν ως  πιθανότητα ένα ή περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα να είχαν κίνητρο την ομοφοβία. Η αστυνομία αρνήθηκε να πάρει καταθέσεις από αυτές τις καταγγελίες. Έχουν παραχώσει πολλούς φακέλους. Έχουν αποκρύψει αποτελέσματα από νεκροψίες τα οποία αποκάλυπταν την ξεκάθαρη παρουσία χτυπημάτων ή πληγών στο δέρμα των πτωμάτων προκειμένου να ανακηρύξουν τις υποθέσεις αυτές αυτοκτονίες ή ατυχήματα.

Αυτές οι υποθέσεις, πιο θολές κι από τα νερά του ποταμού Deûle οδήγησαν ένα δημοσιογράφο να ερευνήσει και να εκδώσει ένα βιβλίο σχετικά με τους ανεπίλυτους αυτούς θανάτους, το 2015. Αναφέρει ότι στην πορεία των ερευνών του η αστυνομία προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να ερευνήσει τον θάνατο του Hervé Rybarczyk και περισσότερο, το να τον συνδέσει με τους προηγούμενους πνιγμούς στον Deûle.

Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα γιατί η αστυνομία φέρθηκε κατ΄αυτόν τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση για τόσα χρόνια.

Στην πραγματικότητα ο Hervé ξυλοκοπήθηκε και ρίχθηκε στο νερό από Νέο-Ναζί.

Τον Μάρτιο του 2015, λιγότερο από ένα χρόνο μετά που έκλεισε ο φάκελος των πνιγμών χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, τους κάρφωσαν τους ενόχους άλλοι ναζί, στην πορεία μια έρευνας σχετικά με τη βία μιας ακροδεξιάς συμμορίας στο κοντινό Somme. Τον Ιούλιο που ακολούθησε, μια έρευνα που κάλυπτε όλες αυτές τις υποθέσεις άνοιξε ξανά και ανατέθηκε στη Χωροφυλακή. Αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε άλλα δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, ο Jean-Michel Gentil να προχωρήσει, τέλη Απρίλη, σε ακρόαση του κύριου ύποπτου και των δύο συνεργών του. Αλλά ακόμα και τότε δεν τους απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προ μελέτης αλλά για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Δύο από αυτούς ανήκαν σε ακροδεξιό πυρήνα που συμμετείχε σε επίθεση σε γκέι μπαρ στη Λιλ μετά από μια ομοφοβική διαδήλωση. Ο τρίτος, επικεφαλής του Nord-Pas-de-Calais τομέα της Troisième Voie, μιας επαναστατικής εθνικιστικής οργάνωσης, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στην Ισπανία τον Μάιο του 2016 για την ανάμιξή του στην πώληση Τσεχοσλοβακικών όπλων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Ισλαμιστές που διέπραξαν τις Σφαγές του Παρισιού, το 2015. Και οι τρεις είχαν στενή επαφή με ένα τοπικό μέλος της άκρας δεξιάς με το όνομα Claude Hermant, ενός πληροφοριοδότη της Χωροφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή για τη συμμετοχή του στην πώληση όπλων στον Amédy Coulibaly, εμπνευστή της επίθεσης στο Hyper Casher στο Porte of Vincennes

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Hermant έτρεχε το Vlaams Huis, μια Φλαμανδική εθνικιστική τοπική η οποία (όπως το μπαρ La Citadelle σήμερα) σχετίζεται με ξενοφοβικούς ρατσιστές, νεοναζί και πολλούς μπάτσους από τη μητροπολιτική περιοχή της Λιλ. Αυτή η στενή εγγύτητα εξηγεί την εντυπωσιακή ευκολία με την οποία το Vlaams Huis δημοσίευε τα ονόματα και τις διευθύνσεις από εργάτες, αντιφασίστες και ελευθεριακούς ακτιβιστές που συνελήφθησαν μέσα και γύρω από τη Λιλ και υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη συμμαχία μεταξύ της ακροδεξιάς και του κράτους.

Σε ένα τελευταίο πρόσφατο επεισόδιο, τον Μάιο του 2017, αντιφασίστες στη Λιλ κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να καταδικάσουν δημόσια τους φόνους που διαπράχθηκαν από αυτά τα ακροδεξιά καθάρματα και να καταγγείλουν τις στενές σχέσεις μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών της αστυνομίας στη Λιλ, των δικαστηρίων και αυτών των δολοφόνων. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κηρύχθηκε παράνομη με εντολή της Νομαρχίας με το πρόσχημα της μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια κατεστάλη από την αστυνομία με τη χρήση πρωτοφανών τακτικών όπως την περικύκλωση, εκφοβισμούς, συστηματική καταγραφή ατόμων και λήψη φωτογραφικού υλικού από όλους τους παριστάμενους. Ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη πολλών ακτιβιστών αντιφασιστών και την κατάσχεση του υλικού τους.

Συνοψίζοντας: οι Νέο-Ναζί οι οποίοι είναι και πληροφοριοδότες της αστυνομίας και της χωροφυλακής, σκοτώνουν όποιων θέλουν (γκέις, πάνκς ή οποιονδήποτε τους μοιάζει) με απόλυτη ατιμωρησία επειδή πουλάνε όπλα σε οποιονδήποτε – κυρίως Ισλαμιστές του ISIS – κάτω από το άγρυπνο μάτι των αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτούς τους φόνους των συγκεκριμένων Ισλαμιστών για να επιβάλλουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει πραγματικότητα τη γενικευμένη καταστολή της κοινωνικής ή πολιτικής αμφισβήτησης και ιδιαίτερα τη φίμωση όποιου/α και όλων που καταγγέλλουν αυτόν τον τρελό χαμό στο κακογραμμένο αστυνομικό δραματικό σενάριο.

Εδώ, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης εμφανίζεται με το πραγματικό του πρόσωπο: είναι ένα άδικο και ιδιαίτερα επικίνδυνο πολιτικό εργαλείο το οποίο πρέπει να καταγγελθεί και να πολεμηθεί. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να σκοτώνουν με ατιμωρησία ή να φιμώσουν με τη χρήση βίας κι εκφοβισμών τα κοινωνικά κινήματά μας. Αυτός είναι ο λόγος που καλούμε σε συγκέντρωση στη Λιλ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ακριβής τοποθεσία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας θα δοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να πάψουμε να αποδεχόμαστε το χείριστο.

Ενώσεις, οργανώσεις, συλλογικότητες: γράψτε μας στο plateformecontreletatdurgence@riseup.net για να ενωθείτε μαζί μας σε αυτή την πρωτοβουλία και το κάλεσμα για κινητοποίηση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η λίστα με τους συνυπογράφοντες καθώς και η ακριβής ώρα και τοποθεσία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας θα δοθούν τον Σεπτέμβριο

Platform Against the State of Emergency

Μετάφραση από τα αγγλικά baktirio.

To κείμενο στα γαλλικά

Πηγή: insurrectionnewsworldwide.com