Μυτιλήνη – Ενημέρωση από την απεργία πείνας των μεταναστ(ρι)ών

Από τις 18 Οκτώβρη βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς, οικογένειες προσφύγων (κυρίως από το Αφγανιστάν), πολλοί από τους οποίους/-ες προχώρησαν σε απεργία πείνας, ένας και σε απεργία δίψας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο λιποθυμίες, οπότε και οι απεργοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με καταγγελία, ένας οδηγός ασθενοφόρου κατηγορείται ότι δεν παραλάμβανε γυναίκα λιπόθυμη.

Επίσης, υπήρξε καταγγελία της Εργατικής Λέσχης Λέσβου εναντίον της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ότι η δεύτερη πέταξε στο δρόμο οικογένειες προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο της λόγω της βροχής.

Η κατάσταση στο νησί είναι πολύ δύσκολη, καθώς επισήμως βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο 7.968 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για να της φιλοξενία τους.

Σε εφημερίδα δημοσιεύτηκε η περίπτωση της Μαριάμ Ζαχρά, μιας γυναίκας 42 χρόνων που ήρθε στη Λέσβο από το Ιράν. Κάνει εφτά ημέρες απεργία πείνας, κοιμάται στην πλατεία Σαπφούς μέσα στο κρύο και εξηγεί ότι θέλει να πάει να βρει το παιδί της στη Γερμανία. Την περασμένη Κυριακή, λιποθύμησε στην πλατεία λόγω της αφαγίας και ο οδηγός του ασθενοφόρου αρνήθηκε να την παραλάβει. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, και καταγράφηκε το συμβάν προς διερεύνηση. Στη συνέχεια άμεσα έσπευσε άλλο ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί τής είπαν ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της.

«Μέχρι να φύγουμε από το νησί»

«Πόσο αντέχετε να κάτσετε στο κρύο, στην πλατεία Σαπφούς;» ρωτήσαμε τους πρόσφυγες. «Μέχρι να φύγουμε από το νησί» απάντησαν και επιμένουν να παραμείνουν στην πλατεία, ενώ οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι Αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν κάνουν τίποτα για να τους διευκολύνουν. Στο μεταξύ, απορούν, αν και σήμερα κατά την παρέλαση της επετείου απελευθέρωσης του νησιού, θα βρεθούν στον κλοιό των αστυνομικών, όπως συνέβη το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου…

Πηγή: athens.indymedia.org