Σήμερα, Πέμπτη 16/11/2017, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από τη “Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα” στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη μνήμη του καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη(αίθουσα τελετών του ΔΣΑ “Μιχ. Επ. Ζαφειρόπουλος”), με θέμα “Το ποινικό δίκαιο ως μέτρο προστασίας και μέτρο ελευθερίας”. Στα πλαίσια της παρέμβασης ανοίχτηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάχτηκαν συνθήματα, μοιράστηκε και διαβάστηκε το ακόλουθο κείμενο:
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Στις 16 Οκτωβρίου 2017 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στις 30/10, ξεκινούν οι διεργασίες στη βουλή με σκοπό την ψήφιση του σε άμεσο χρονικό ορίζοντα. Το νέο σωφρονιστικό έκτρωμα αποτελεί ένα σχέδιο ολοκληρωτισμού που βρίσκεται σε σύμπνοια με όσα διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τα συγκεκριμένα μέτρα στοχεύουν στην καθυπόταξη των αγώνων εντός και εκτός των φυλακών.
Ο “εκσυγχρονισμός” των ελληνικών φυλακών μέσω του νέου σωφρονιστικού κώδικα, βάσει των απαιτήσεων της “αντιτρομοκρατικής” πολιτικής με τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται καθώς και της αντίστοιχης νομοθεσίας, προβλέπει την επιστροφή των φυλακών τύπου Γ’, αυτή τη φορά μέσα σε κάθε κατάστημα κράτησης, από την πίσω πόρτα αφού ο εκάστοτε δικαστικός λειτουργός θα έχει πλέον τη διακριτική ευχέρεια να ορίσει τους όρους κράτησης. Η Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και η αστυνομία θα αποφασίζουν κατά το δοκούν την κράτηση των υποδίκων στη ΓΑΔΑ ή στο μεταγωγών κατά τη διεξαγωγή των δικών. Η εξέλιξη των ειδικών συνθηκών κράτησης που επιχειρείται, θα δημιουργήσει ένα “καθεστώς μοναδικής εξαίρεσης” μέσα στο ήδη υπάρχον και φωτογραφίζεται πρωτίστως συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων, αυτή των μελών ένοπλων οργανώσεων καθώς αφορά “λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή την δημόσια τάξη”. Μια φυλακή δηλαδή εντός της φυλακής που θα εξασφαλίζει τη διαρκή απομόνωση όσων έχουν κατηγορηθεί με τον 187 και 187Α καθώς και για άλλους που έχουν καταδικαστεί για την οργάνωση αποδράσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός των φυλακών, στερώντας τους τη επαφή ακόμα και με άλλους κρατούμενους.
Το εισαγγελικό βέτο για τη χορήγηση αδειών διατηρείται, με την παραλλαγή πως πλέον θα πρέπει να αιτιολογείται η χορήγηση αδείας και όχι η άρνησή της, ενώ όσον αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες και τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων θα εισαχθούν νέοι περιορισμοί δίνοντας νέα εργαλεία στους δικαστικούς λειτουργούς για προσβολή του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Η γενίκευση της επιβολής του ηλεκτρονικού βραχιολιού έρχεται να εντείνει την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των αδειών με ή χωρίς κατ’ οίκον περιορισμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης των κρατουμένων, αφού άπαξ και τοποθετηθεί αφαιρείται μετά την έκτιση της ποινής, καθώς θα επωμίζονται το κόστος χρήσης του (15ευρώ/μέρα). Έτσι λοιπόν δημιουργείται εντός των κρατουμένων ακόμα ένας διαχωρισμός, αυτή τη φορά ταξικός, μιας και η πλειοψηφία των κρατουμένων αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.
Όσον αφορά την επικοινωνία των κρατουμένων νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με την δημιουργία λίστας επαφών, σε λογισμικό, για κάθε κρατούμενο με τις οποίες και θα επικοινωνεί μετά τη χορήγηση κωδικών πρόσβασης από την υπηρεσία των φυλακών. Το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στη παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, μιας και αυτή ήδη υπάρχει, αλλά στον περιορισμό του αριθμού επαφών που θα επιτρέπεται να διατηρεί ένας κρατούμενος και φυσικά στην κοινωνική απομόνωση του ιδίου και κατ’ επέκταση στην τρομοκράτηση των οικείων του.
Επίσης με την τιμωριτική διάταξη του άρθρου 67 το συμβούλιο της φυλακής έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής, δηλαδή την ακύρωση μεροκάματων που ο κρατούμενος ήδη έχει κάνει στη φυλακή. Με νέο άρθρο (63 παρ.7)επίσης νομοθετείται η άσκηση βίας κατά κρατουμένων από τους δεσμοφύλακες σε “ενεργητική ή παθητική φυσική αντίσταση σε νόμιμη διαταγή” ή σε “περιπτώσεις νόμιμης άμυνας”. Με το συνδυασμό των δύο παραπάνω άρθρων δημιουργείται μια συνθήκη που θα “γεννήσει” μακροχρόνια φυλακισμένους και σκοπό έχει την εξάλειψη των αντιστάσεων εντός της φυλακής υπό το φόβο έκτισης ατελείωτων ποινών. Επίσης επανέρχεται το μέτρο της γύμνωσης των κρατουμένων με πρόφαση τον έλεγχό τους, φτάνοντας μέχρι τον κολπικό έλεγχο για τις κρατούμενες, μια διαδικασία ηθικού και φυσικού εξευτελισμού ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα στα πλαίσια του “σωφρονισμού” θα δοθεί στους εισαγγελείς των φυλακών,το δικαίωμα επιβολής της υποχρεωτικής σίτισης, αφαιρώντας ουσιαστικά από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην απεργία πείνας.
Η αύξηση των μέτρων ελέγχου έχει απώτερο σκοπό την επιβολή της κοινωνικής ειρήνης και την ποινικοποίηση των όποιων αντιστάσεων τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών. Η επιδίωξη της χρήσης ηλεκτρονικού βραχιολιού για τους κρατούμενους έχει ως στόχο την γενικότερη χρήση, από την μεριά της εξουσίας, των τεχνολογικών μεθόδων καταστολής και επιτήρησης, όπου ο καθένας εκτός των τειχών ανά πάσα στιγμή παρακολουθείται και καταγράφεται. Οι τεχνολογικές μέθοδοι επιτήρησης όπως είναι το ηλεκτρονικό βραχιόλι, έρχονται να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο του καθεστώτος, προς έλεγχο τόσο των μέσα όσο και των έξω (ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ, κάμερες κλπ), διευρύνοντας έτσι τον ορίζοντα ελέγχου της κοινωνίας συνολικά.
Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας επιδιώκει να αναβαθμίσει τις μεθόδους των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους που θα ”σφάζουν με το βαμβάκι όσους συναινούν και με τον πέλεκυ όσους αντιστέκονται” εντός και εκτός των τειχών της δημοκρατίας, δηλαδή όσων συνεχίζουν να αμφισβητούν την παντοδυναμία της κυριαρχίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το κράτος προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις διεθνείς επιταγές της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ακονίζοντας τα νομοθετικά και κατασταλτικά του εργαλεία, σε μια προσπάθεια καθολικής υπόταξης του εσωτερικού εχθρού και των πόλων αντίστασης, όπου αυτοί εκδηλώνονται. Μας έχει καταστεί σαφές πως τόσο το σωφρονιστικό όσο και το ποινικό καθεστώς που μας επιβάλλεται δεν μπορούν παρά να ερμηνευτούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Η ισχυροποίηση των μεταξύ μας δεσμών είναι αυτή που θα καθορίσει τη δυναμική του εκάστοτε αγώνα μας.
Ως αναρχικοί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, που θα τεθεί προς ψήφιση, καθώς αντιλαμβανόμαστε τη σύνδεση των αγώνων εντός και εκτός φυλακής ως απαραίτητη συνθήκη για την συνολική εναντίωση σε κράτος και κεφάλαιο. Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας καθώς και ο νέος ποινικός κώδικας που ακολουθήσει μας άφορα άμεσα καθώς αποτελούν μια ευθεία επίθεση στον κόσμο του αγώνα και κατ’ επέκταση στην ίδια την κοινωνία.
Από 26/9 και 30/10 στις γυναικείες και αντρικές φυλακές Κορυδαλλού αντίστοιχα, εντάθηκε η κινητοποίηση των κρατούμενων με την άρνηση κλειδώματος κελιών και κρατώντας ανοιχτά τα προαύλια, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του αγώνα. Στις 30/10 η Επιτροπή Αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ και Α΄ παράρτημα υπογείου καταστήματος) δημοσίευσε κείμενο με τα εξής αιτήματα:
- Την άρση του εισαγγελικού βέτο που κόβει τις άδειες των κρατουμένων.
- Την απόσυρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ή του κατ’ οίκον περιορισμού που αντικαθιστά την τακτική άδεια και την υφ’ όρων απόλυση.
- Τη θεσμοθέτηση του 1/5 της ποινής για την κανονική άδεια (που σήμερα αποτελεί βίτσιο των διαθέσεων του εισαγγελικού λειτουργού).
- Την άμεση απόσυρση του άρθρου 11 που επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ΄.
- Τον τερματισμό της ταπεινωτικής γύμνωσης του κρατουμένου με το πρόσχημα την έρευνας.
- Την απόσυρση των περιορισμών που εισαγάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στην εκπαίδευση των κρατουμένων (πάλι με τις διαθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών).
- Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατούμενους.
- Την απόσυρση της παραγράφου 3, άρθρο 31, που επιτρέπει την υποχρεωτική σίτιση κρατουμένου απεργού πείνας.
- Και τέλος, την διαγραφή της τιμωριτικής διάταξης στο άρθρο 67, που δίνει το δικαίωμα στο συμβούλιο της φυλακής να αφαιρεί τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (ακύρωση μεροκάματων, που ο κρατούμενος έχει ήδη κάνει στη φυλακή).
Παράλληλα στις 11/11 οι σύντροφοι Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα ξεκίνησαν απεργία πείνας διεκδικώντας τα εξής:
- Να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
- Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
- Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
- Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.
“Προκειμένου να επιτύχουμε έστω και στο ελάχιστο την κάλυψη των αναγκών του ίδιου κατ’ αρχήν του παιδιού μας για επικοινωνία μαζί μας λόγω της αδυναμίας να μας επισκέπτεται συχνά αιτούμαστε”:
- Το επισκεπτήριο με το παιδί μας να διαρκεί τουλάχιστον τρεις (3) ώρες.
- Το επισκεπτήριο μεταξύ μας δυο (2) ώρες.
- Ανάλογες ρυθμίσεις να προβλέπονται και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ενώ θα πρέπει να επεκταθεί ο ελάχιστος χρόνος συναντήσεων γονέων με τα παιδιά τους.
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων
ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα
Πηγή: athens.indymedia.org