Ενημερωτική ανακοίνωση για την ένταση της καταστολής στα Εξάρχεια και την άγρια αστυνομική βία

Ενημερωτική ανακοίνωση για την ένταση της καταστολής στα Εξάρχεια

και την άγρια αστυνομική βία

Στις αρχές του μήνα καταγγείλαμε τον εκδικητικό τραμπουκισμό και την προσαγωγή συντρόφου στις 30/10 από διμοιρία ΜΑΤ , όπως και τη ρίψη χημικών δίπλα σε παιδική γιορτή στο Πάρκο Ναυαρίνου στις 21 Οκτώβρη μετά την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα [https://athens.indymedia.org/post/1579447/ https://athens.indymedia.org/post/1579511/]. Ακολούθησε η προσαγωγή συντρόφων μπροστά από το Πολυτεχνείο στις 1/11 το βράδυ, που έγινε αντιληπτή από την περιπολία της Δομής Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών [https://athens.indymedia.org/post/1579798/], η οποία κινητοποιήθηκε αμέσως.

Από τις 6/11, αμέσως μετά την ένοπλη ενέργεια σε μονάδα ΜΑΤ στη Χ.Τρικούπη, στήνονται μπλόκα περιμετρικά της γειτονιάς και γίνονται μαζικές προσαγωγές καθημερινά, από διάφορες αστυνομικές μονάδες. Το ίδιο βράδυ, ένας δεκαοκτάχρονος συνελλήφθει επειδή είχε έναν καταδείκτη laser.

Τις επόμενες μέρες αυξήθηκαν οι σκοπιές των ΜΑΤ με αυτόματα όπλα. Στις 7/11 πυροβολήθηκε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, επειδή, κατά δήλωση των μπάτσων, δεν σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο. Στις 11/11 κατόπιν αστυνομικού συναγερμού και εισβολής σε κτήριο λόγω ενός κρότου από παιδικό παιχνίδι, μια καθεστωτική δημοσιογράφος προανήγγειλε κρατική δολοφονία, επισημαίνοντας ότι «οι Αστυνομικοί, ενδέχεται στιγμιαία να εκτιμήσουν εσφαλμένα την κατάσταση, με τις συνεπειες να θέλουν ακόμα και οι ίδιοι .. να τις αποστρέφονται» [https://athens.indymedia.org/post/1579889/].

Στο ίδιο διάστημα τα τζιπ περιπολούν με τα αυτόματα όπλα προτεταμένα. Στις 10/11 το βράδυ έγινε έλεγχος σε δυο ανθρώπους μετά από πολιτική εκδήλωση στο στέκι Πέρασμα, στη Ζ.Πηγής. Ένα απόσπασμα από μηχανές και τζιπ με προτεταμένο αυτόματο όλπο κατέφτασαν και ακινητοποίησαν τους συντρόφους μόλις βγήκαν από το στέκι.

Με πρόσχημα τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μετά την ένοπλη ενέργεια, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν συχνότερες εξόδους από τα πόστα τους. Στις 11/11 το βράδυ πραγματοποίησαν άγρια εισβολή στην πλατεία Εξαρχείων με πολλά χημικά και ξυλοδαρμούς. Τα καθεστωτικά media μεταφέρουν ανακοινώσεις για εντατικές περιπολίες ασφαλιτών και μηχανών, που θα λειτουργούν όπως η ΔΕΛΤΑ.

Με πρόσχημα την αναζήτηση οπλοστασίου σε νόμιμες κατοικείες, η κρατική προπαγάνδα προετοιμάζει επιχειρήσεις γενικής τρομοκράτησης κατοίκων και αγωνιστών με εισβολές σε σπίτια.

Προετοιμάζοντας την τρομοκρατία που εξαπολύθηκε στις 17/11, ομάδα ΜΑΤ και ασφαλίτες εισέβαλε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, όπως κατήγγειλαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Εξέγεσρης [https://athens.indymedia.org/post/1579943/]. Στις 13/11 ένας άνθρωπος που συνελλήφθει στη γειτονιά απειλήθηκε με μαχαίρι από μπάτσο μέσα σε περιπολικό.

Στις 15/11 το βράδυ, ΜΑΤ και ασφαλίτες πετούσαν πέτρες στο κατειλλημένο Πολυτεχνείο, βρίζοντας το δολοφονημένο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Στις 17/11 τα μπλοκ των διαδηλωτών που επέστρεφαν στα Εξάρχεια δέχτηκαν άγρια επίθεση στη Λ.Αλεξάνδρας, απροσχημάτιστα. Οι δολοφόνοι των ΜΑΤ χτυπούσαν κυρίως γυναίκες, εστιάζοντας στα κεφάλια. Πολλές διαδηλώτριες και διαδηλωτές κατέφυγαν σε νοσοκομεία. Αργότερα, έγινε δολοφονική εισβολή στην πλατεία Εξαρχείων. Η αστυνομική βαρβαρότητα εκδιπλώθηκε πάνω σε όλη τη γειτονιά. Τα ΜΑΤ περούσαν πέτρες σε παράθυρα κατοίκων που τους γιούχαραν. Χτύπησαν την εργαζόμενη ενός περιπτέρου. Έσπασαν τις τζαμαρίες δυο πολυκατοικειών στις οποίες είχαν καταφύγει διαδηλωτές και έριξαν μέσα χημικά, μετατρέποντάς τις σε θαλάμους αερίων. Οι εγκλοβισμένοι έφτυναν αίμα. Στο ένα κτήριο, για να επιβιώσουν αναγκάστηκαν να σπάσουν μια πόρτα σπιτιού. Στην ταράτσα του άλλου κτηρίου, άνθρωποι που είχαν χάσει την αίσθηση της ισορροπίας και του χώρου κινδύνεψαν να πέσουν στο κενό.

Το κράτος έστρεψε εκκούσια την τρομοκρατία του εναντίον όλης της γειτονιάς, για να καταπνίξει τις εκφράσεις αντίστασης των γειτόνων στη δράση των κρατικών δολοφόνων και των καθεστωτικών δημοσιογράφων.

Η παρούσα ένταση της καταστολής αποτελεί απόπειρα κυριαρχίας του φόβου. Ειδικά για τα Εξάρχεια, η αστυνομική κατοχή επιχειρεί να βάλει πόδι πιο βαθυά μέσα στη γειτονιά.

Πρέπει να σταθούμε στην προσπάθεια αποενοχοποίησης της ένοπλης αστυνομικής βίας, που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κρατικές δολοφονίες. Η στιγμή δεν είναι συμπτωματική. Η ισοπέδωση της μνήμης και της ζωντάνιας της εξέγερσης του ’08 αποτελεί στρατηγικό στόχο του κράτους. Χτυπάνε τη δυναμική αντίσταση, για να καταπνίξουν την κοινωνική αναταραχή που βρίσκεται προ των πυλών.

Το κράτος δείχνει τα όπλα του και τη βαρβαρότητά του.

Δεν θα περάσουν.

 _______________________________________________

Σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό της Αναστασίας Τσουκαλά : 

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στις 17/11 στα Εξάρχεια, μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα που προοριζόταν για τα ΜΑΤ. Τα πλήγματα σε ανθρώπους που δεν μετέχουν στη δράση της αστυνομίας δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Η αποτελεσματικότητα και η ευθύνη των μέσων της αντίστασης στις εκάστοτε συγκεριμένες συνθήκες είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης στο συλλογικό διάλογο του κινήματος.

Κανένας δεν πρέπει να αναπαράγει την κρατική προπαγάνδα, ούτε να της δίνει επιχειρήματα, βοηθώντας την κρατική τρομοκρατία να επελάσει.

Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να βρίσκεται στους δρόμους και να συμμετέχει στην αντίσταση, χωρίς να φοβάται τη μαχητική δράση.

 ________________________________________________

20 Νοένβρη 2017

Συνέλευση ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Πηγή: athens.indymedia.org