Ηράκλειο – Παρέμβαση στις φυλακές Αλικαρνασσού

Παρέμβαση αλληλεγγύης στις φυλακές Αλικαρνασσού για τον πολιτικό κρατούμενο και σύντροφο Βαγγέλη Σταθόπουλο

post image

Μείναμε για ώρα στο σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο προαύλιο των φυλακών, ανταλλάσσοντας συνθήματα με τους μέσα, απλώνοντας πανό (Το κράτος τιμωρεί την αναρχική ιδεολογία – ‘Αμεση ικανοποίηση του αιτήματος μεταγωγής του συντρόφου Β.Σταθόπουλου), γράφοντας συνθήματα στην περίφραξη των φυλακών και διαβάζοντας στην μικροφωνική το κείμενο που μας είχε επικοινωνήσει ο Βαγγέλης λίγες μέρες πριν. ‘Επειτα περικυκλώσαμε άλλη μια φορά τη φυλακή με τα οχήματα καταλήγοντας στην είσοδο όπου δέσαμε το πανό και συνεχίσαμε την εγκάρδια επικοινωνία μας με ανταλλαγή συνθημάτων.  Υπήρξε ανταπόκριση μέσα από τα κελιά, παρότι οι ανθρωποφύλακες προκλητικά προσπαθούσαν με σφυρίχτρες να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες επικοινωνίας ανάμεσά μας.

Θα έχουν την αλληλεγγύη μας, δείχνοντας στο κράτος, τη δικαιοσύνη και την καταστολή ότι όσο κι αν προσπαθήσουν, με αντιτρομοκρατικούς νόμους, σωφρονιστικούς κώδικες, στοχοποιήσεις και προβοκάτσιες δε θα καταφέρουν με το φόβο, να καταστρέψουν την δύναμη της συντροφικότητας και τις προσωπικές σχέσεις.

‘Αμεση ικανοποίηση του αιτήματος μεταγωγής του Βαγγέλη Σταθόπουλου

‘Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Aκολουθεί τοποθέτηση συντρόφου Β.Σταθόπουλου από τις φυλακές Αλικαρνασσού:

Η εκδικητικότητα των μηχανισμών δεν είναι σε τρίτο πρόσωπο. Συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους που αντιτίθονται, με τους αγώνες τους, στη κυρίαρχη τάξη πραγμάτων. Μια κατάσταση που μέσα από την σιωπή θέλουν να επιβάλλουν ώστε να μπορούν να διαιωνίσουν την αθλιότητα της. Εκείνοι που δημιουργούν τα αναγκαία ρήγματα στη σύγχρονη πραγματικότητα αποτελούν το στόχο αυτής της μεθοδευμένης επίθεσης. Το καθεστώς που ζούμε σήμερα δε μπορεί πλέον να κρύψει την διάχυτη φτώχεια του. Αποσκοπεί να συνθλίψει κάθε φωνή αντίστασης, τιμωρώντας παραδειγματικά εκείνους που άμεσα συγκρούονται με τα συμφέροντα του. Το κατασταλτικό μένος δεν εκλείπει!

Βρίσκομαι λοιπόν στην φυλακή γιατί ποτέ δεν έκανα δήλωση μετάνοιας και νομιμοφροσύνης. Γιατί ποτέ δεν καταδίκασα καμία μορφή αγώνα και δεν κατέδειξα ή υπονόησα σύντροφο ή συγκατηγορούμενο μου για να ελαφρύνω την δικιά μου θέση.

Βρίσκομαι λοιπόν στην φυλακή, γιατί φυσικά ποτέ δεν αρνήθηκα ότι συμμετείχα ευρύτερα σε κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες από μικρή ηλικία ούτε έκρυψα πως αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Διότι ποτέ δεν κράτησα κρυφό ότι είμαι μέρος ενός ευρύτερου κινήματος που θέλει και βάζει σε σχεδιασμό την επαναστατική ανατροπή της Κυριαρχίας με όλους τους τρόπους κι όλα τα μέσα. Ποτέ δεν κράτησα κρυφό, ότι πολύ νωρίς στην ζωή μου αρνήθηκα να πάρω τη θέση του θύματος, ότι σε ένα πόλεμο που μαίνεται καθημερινά αρνήθηκα να σκύψω το κεφάλι μπροστά την καταπίεση και την οικονομική εκμετάλλευση ή να αναρριχηθώ σε κάποια θέση πατώντας τα κεφάλια άλλων.

Ως δρόν και σκεπτόμενο υποκείμενο αμετανόητα δηλώνω ότι δε θα σταματήσω να μάχομαι μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ακόμα και αν γνωρίζω ότι αυτή μου η θέση και αυτές μου οι επιλογές είναι οι μονές αποδείξεις που έχουν στα χεριά τους οι διώχτες τους.
Εκδικητικά με καταδίκασαν σε έξι χρονιά κάθειρξης γνωρίζοντας στην ουσία ότι το υπόλοιπο που θα εκτίσω στην φυλακή δεν είναι παραπάνω από 6 μήνες. Γνωρίζουν ότι είχα μείνει προφυλακισμένος 12 μήνες κι άλλους 3 μήνες που παρέμεινα στην φυλακή έπειτα από το δικαστήριο που είχε γίνει σε πρώτο βαθμό.

Εκδικητικά με στέλνουν <<να σωφρονιστώ ως επικίνδυνος τρομοκράτης>> για 6 μήνες στις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης. Σε αυτές τις απομακρυσμένες φυλακές με στέλνουν να εκτίσω την ποινή μου ώστε να με αποκόψουν από τους συντρόφους μου, φίλους μου και τους συγγενείς μου. ‘Ώστε μαζί με έμενα να ταλαιπωρούνται οι συγγενείς μου και οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι. Η εκδικητιτή μανία των μηχανισμών στοχεύει επίσης στην οικονομική εξάντληση των κοντινών μου ανθρώπων. Γιατί το βαθύ χέρι της καταστολής στοχεύει και στις τσέπες των γύρω μου ώστε να καταστεί αποτελεσματικός <<ο σωφρονισμός μου>>!

Τι πάει να πει όμως ότι ένας κρατούμενος να τηρεί της προϋποθέσεις; Σημαίνει να ελέγχεσαι καθημερινά για τα πιο απλά πράγματα τα οποία έχουν κατακτηθεί και δικαιούσαι. Σημαίνει ότι πρέπει να τα έχεις καλά με την υπηρεσία και να έχεις λεφτά για να πληρώνεις τα δικαιώματα σου!

Φυσικά οι άνθρωποι της υπηρεσίας, οι ρουφιάνοι, απολαμβάνουν όλα τα προνομία που αναλογούν σε εκείνους που βοηθάνε την επιχείρηση της φυλακής να είναι κερδοφόρα και να έχει ομαλή λειτουργία. Για την ομαλή λειτουργία της φυλακής <<τα φάρμακα>> δίνονται με το κιλό από την υπηρεσία σε όποιον κρατούμενο τα ζητήσει ή κόβονται άμα δεν είσαι <<καλό παιδί>>! Πολλές απαγορεύσεις με πρόσχημα την διακίνηση ναρκωτικών σταματούν αυτόματως να υπάρχουν στους δικούς τους ανθρώπους και δεν χρειάζεται να αναφέρω από ποιόν ξεκινάει αυτή η διακίνηση. ‘Όπως και κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της έτσι κι η φυλακή στοχεύει στο μονοπώλιο. Εννοείται ότι και τα ελεύθερα επισκεπτήρια αποτελούν ζήτημα κι απόφαση του συμβουλίου της φυλακής και εδώ πρέπει να τηρείς τις προϋποθέσεις! Μια έκφραση που ακούγεται τόσο συχνά εδώ μέσα, που σου επαναλαμβάνεται συνεχώς, σε ότι αποτελούσε μέσα από αγώνες αναφαίρετο το δικαίωμα σου.

‘Όλα τα παραπάνω είναι κάτι περισσότερο από εμφανή από τις πρώτες μέρες που αναγκάζεσαι να ζεις μέσα σε αυτή την φυλακή. Οι φυλακές Αλικαρνασσού είναι μια μικρή επιχείρηση που θέλει να είναι κερδοφόρα και να λειτουργεί σα ρολόι μέρα – νύχτα μέσα από τον καθημερινό και στυγνό έλεγχο. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μιλούν. Γιατί η υπηρεσία έχει φροντίσει να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κράτηση τους. Για τους υπόλοιπους και όταν εκείνοι δεν σωφρονίζονται, σε σχέση πάντα με τα συμφέροντα της, τους στέλνει αλλού. Κατά αυτόν τον τρόπο έχουν εξασφαλίσει την σιωπή μέσα στη φυλακή. Από την μια οι άνθρωποι της υπηρεσίας που πλειοψηφούν και από την άλλη ο φόβος μην σου κάνουν την φυλακή ακόμα πιο δύσκολη!

Για όλους αυτούς του λογούς, κάνεις δεν μιλά!

Μπροστά στο καινούργιο ποινικό κώδικα ελάχιστοι γνωρίζουν τι συμβαίνει σε άλλες φυλακές. Εδώ και μια απλή αποχή από το συσσίτιο φαντάζει σαν εξέγερση.

‘Όπως ήδη έχω αναφέρει θα είναι παράλογο απ’τη δικιά μου πλευρά να περιμένω κάτι διαφορετικό ως προς αυτό το καθεστώς. <<Απολαμβάνω τα δικά μου προνόμια μιας και τηρώ τις προϋποθέσεις πολιτικού κρατούμενου>>! Τα οποία δεν είναι παρά, η προσπάθεια απομόνωσης μου και η εκδικητικότητα των διωκτικών μηχανισμών. Τούτο δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θα επιτρέψω να μου επιβληθεί ένα καθεστώς σιωπής. Δε θα κάτσω να υπομένω αυτό το καθεστώς που θέλουν να μου επιβάλλουν επειδή η ποινή είναι μικρή!

Δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι και να διεκδικώ αυτά που έχουν ήδη κατακτηθεί μέσα από τους αγώνες των φυλακισμένων. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν γίνεται! Καμία υποχωρήση – Καμία παράδοση – Καμία ανακωχή

. Ο αγώνας για την ελευθέρια είναι ένας αγώνας για μερικές καθαρές ανάσες, είναι ο αγώνας ενάντια σε ότι θέλει καθημερινά να στραγγαλίζει την ζωή όλων μας.

Σηκώνω την γροθιά μου και χαιρετώ τις κινητοποιήσεις ενάντια στις φυλακές και τους νέους σωφρονιστικούς κώδικες που θέλουνε να επιβάλλουν.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΩΝ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Φυλακές Αλικαρνασσού

Πηγή: athens.indymedia.org