Προσυγκέντρωση για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο camp Μαλακάσα 2

Διαδήλωση αλληλεγγύης στο camp Μαλακάσα 2, όπου βρίσκονται έγκλειστοι οι διασωθέντες από το κρατικό έγκλημα της Πύλου, στο οποίο το ελληνικό λιμενικό δολοφόνησε πάνω από 500 ανθρώπους.

Την Τετάρτη 14/6/2023 στα ανοικτά των ακτών της Πύλου αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων. Η εμπλοκή του ελληνικού Λιμενικού στη βύθιση του σκάφους ήταν άμεση: όχι μόνο δεν διέσωσε τους επιβάτες του πλοίου όταν αυτό ήταν ήδη σε κίνδυνο, αλλά με βάση τις αδιάψευστες μαρτυρίες των επιζώντων η βύθιση συνέβη όταν οι λιμενικοί προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν, με το πιθανότερο σενάριο να είναι ότι ήθελαν να το μετακινήσουν προς τη ζώνη διάσωσης της Μάλτας ή της Ιταλίας προκειμένου να μην έχουν οι ίδιοι άλλο την ευθύνη για τη διάσωση. Ταυτόχρονα, οι λόγοι που οδήγησαν τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα πλοία να ακολουθούν τόσο επικίνδυνες διαδρομές στη Μεσόγειο, συνδέονται άμεσα τις πολιτικές του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους 104 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου, οι 9 έχουν κατηγορηθεί ως «διακινητές», μια κατηγορία που δίνεται μετά από κάθε τέτοιο ναυάγιο σε αθώους που επίσης προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα. Από τους υπόλοιπους, η πλειοψηφία έχει μεταφερθεί στο κλειστό καμπ-φυλακή Μαλακάσα 2. Άτομα που έχουν βιώσει ένα τέτοιο σοκ, έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση έχουν μεταφερθεί λοιπόν σε ένα τέτοιο μέρος, όπου απουσιάζουν τελείως ή στην καλύτερη υπολειτουργούν βασικές υπηρεσίες υποστήριξης όπως ιατρική περίθαλψη, δικηγορική κάλυψη, διερμηνεία, ψυχολογική υποστήριξη. Με βάση πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο καμπ βρίσκονται: 47 άτομα από τη Συρία (συμπεριλαμβανομένων 5 Κούρδων από το Κομπάνι), 43 από την Αίγυπτο, 12 από το Πακιστάν και 2 από την Παλαιστίνη.

Το Σάββατο 24/6/2023 θα κάνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το καμπ και θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τους διασωθέντες και άλλα άτομα που βρίσκονται στο καμπ της Μαλακάσας.

Από τις 12.00 η ώρα είναι το αρχικό κάλεσμα προσυγκέντρωσης στο σταθμό του τρένου Σφενδάλη (λίγα λεπτά περπάτημα από το καμπ) ώστε στις 12.30 η ώρα να ξεκινήσει η συγκέντρωση στο καμπ Μαλακάσα 2.

Ενημερωτικά, το τρένο που πηγαίνει στο σταθμό Σφενδάλη ξεκινάει από την Αθήνα από το Σταθμό Λαρίσης στις 11.26 (συνήθως ακριβής ώρα!) με κατεύθυνση προς τη Χαλκίδα. Μετά από αυτό, το επόμενο τρένο φεύγει δύο ώρες μετά. Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση αναμένεται να διαρκέσει για λίγες ώρες οπότε αν χρειαστεί, και το επόμενο τρένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση προς τη συγκέντρωση.

Χάρτης με τη διαδρομή από το σταθμό του τρένου προς το καμπ:

https://www.google.com/maps/dir/Sfendali, Μαλ…

Ανοιχτή Συνέλευση για το κρατικό έγκλημα στην Πύλο που καλέστηκε με πρωτοβουλία της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία

Πηγή κινηματόραμα