Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Pharaoh

Αναδημοσίευση από athens indymedia

Για την επίθεση και τις φθορές στο Pharaoh στη Σολωμού, στα Εξάρχεια

Όσο ο αγώνας μεταξύ των τάξεων γίνεται πιο άγριος και τα ιδεολογήματα της ανάπτυξης στρώνουν το δρόμο στη λεηλασία αθρώπινων και φυσικών πόρων, μετατρέποντας τις θάλασσες, τα δέντρα, τον αέρα που αναπνέουμε σε πεδία κερδοφορίας με κάθε κόστος, οι ανώτερες τάξεις ισχυροποιούνται κι αυξάνουν τον πλούτο τους. Όσο οι ζωές των από τα κάτω δεν είναι παρά νούμερα προς διαχείρηση και ποσοστά απωλειών, όπως οι εκατοντάδες νεκροί εκτοπισμένοι ανοιχτά της Πύλου, οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στα τρένα των Τεμπών και οι δολοφονημένοι εργάτες στα κάτεργα των μεγαλοαφεντικών, το κεφάλαιο ευχαριστημένο οχυρώνεται και ετοιμάζεται για νέους γύρους συσσώρευσης, βαθαίνοντας τους όρους της υποτίμησης των ζωών μας.

Η διακήρυξη του κέντρου της Αθήνας και δη των Εξαρχείων, σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας στο οποίο προστρέχουν μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες, είναι γνωστή. Ο τουρισμός και η κατανάλωση έχουν μετατρέψει κάθε τρύπα σε ευκαιρεία. Πλήθος διαμερισμάτων μετατρέπονται σε Airbnb, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τα υπόλοιπα ενοίκια, εκτοπίζοντας φτωχότερους κατοίκους. Κάθε δημόσιος και ανοικτός χώρος, από το Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων, μέχρι την Πρωτομαγιάς και το Μουσείο, έχει περιφραχθεί και εντάσσεται σε πλάνα ανάπλασης και μετατροπής του σε επιτηρούμενο χώρο για τουρίστες και καταναλωτές. Η αστυνομοκρατία, οι εκκενώσεις καταλήψεων και πολιτικών χώρων, οι τραμπουκισμοί κι οι οχλήσεις περαστικών και κατοίκων από τα ανθρωπάρια της ΕΛΑΣ, το σφράγισμα του Πολυτεχνείου, η αυξανόμενη τοποθέτηση καμερών, αποτελούν κεντρικές κατασταλτικές κινήσεις και φανερώνουν το πολιτικό πρόσημο αυτού του επιθετικού επικοισμού.

Με άλλα λόγια, για να ανθίσουν οι μπίζνες λευκού και μαύρου κεφαλαίου στις περιοχές μας, πρέπει να σιγήσουν οι αντιστάσεις που έχουν ριζώσει μέσα στα χρόνια. Να σταματήσουν οι αποκλεισμοί των από τα πάνω που συμβαίνουν διαχρονικά στην περιοχή, με τη μη ανεκτή παρουσία πολιτικών, εκμεταλλευτών και μεγαλοκαραχαριών κάθε είδους. Να πάψουν τα προτάγματα της αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, της αυτοοργάνωσης και της εναντίωσης στους γδάρτες των ζωών και των ονείρων μας.

Αυτό που ξεχνούν όμως όλοι αυτοί, είναι πως οι γειτονιές αυτές είναι ακόμη δικές μας. Πως οι καλογυαλισμένες τους βιτρίνες μπορούν να κατέβουν στα κεφάλια τους με κρότο, όσο καλά κι αν φυλάγονται από τους κάθε λογής μπάτσους τους. Η μικρή μας συμβολή σε αυτήν την υπενθύμηση ήταν η πρόσφατη βόλτα μας στο Pharaoh στην Σολωμού. Την Παρασκευή 9 Ιούνη, μέρα μεσημέρι και κάτω από την μύτη των αγκυροβολημένων δυνάμεων καταστολής σε απόσταση αναπνοής, παρεμβήκαμε στο εστιατόριο, προκαλώντας φθορές στο εσωτερικό του και καταστρέφοντας την κάβα με τα πανάκριβα κρασιά τους.

Το μαγαζί αυτό, δανειζόμενο το concept του από διάφορα άλλα παραδείγματα στις δυτικές μητροπόλεις, πήδηξε στο άρμα του εξευγενισμού, πουλώντας εναλλακτισμό σε ακριβό περιτύλιγμα. Οι 4 επιχειρηματίες του Pharaoh, μαϊντανοί αρθρογράφοι, τηλεοπτικοί σεφ, τροβαδούροι γευσιγνώστες και άλλοι, έδωσαν αφορμή για τον ερχομό στην περιοχή κοσμικών κάθε είδους. Ανάμεσα σε αστέγους και κατουρημένα πεζοδρόμια, με τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους περιφρουρούμενα συχνά από τις φουσκωτές τους συνοδείες, έχουν δειπνήσει σε αυτό το μαγαζί αρχιμαφιόζοι, επιχειρηματίες, καθώς και το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Να σημειώσουμε βέβαια εδώ ότι η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο μέρος δεν ήταν τόσο ανέμελη όσο περίμενε, χάρη σε μερικούς οργισμένους κατοίκους. Το πελατολόγιο λοιπόν του μαγαζιού αυτού, επικυρώνει δια της παρουσίας του την προδιαγγελμένη στόχευση του σάπιου κόσμου που αντιπροσωπεύουν. Το άνοιγμα του πεδίου της κερδοφορίας ντόπιου και ξένου κεφαλαίου πέριξ του άξονα της Πατησίων και την καταστολή οποιουδήποτε αντιστέκεται σε αυτό.

Ο πόλεμος που μας έχουν κυρήξει οξύνεται και το ίδιο είναι αναγκαίο να κάνουν και οι αγώνες μας. Μέσα από δυναμικές απαντήσεις και επιμονή, μπορούμε να επιφέρουμε σημαντικά κόστη σε όλους αυτούς τους επίδοξους επιχειρηματίες, υψώνοντας αναχώματα στην τουριστικοποίηση των πάντων και στην μετατροπή των γειτονιών μας σε εμπορεύματα.

Για να μην έχουν καμία αυταπάτη υπουργοί, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι και γραβατωμένοι μαφιόζοι πως θα δειπνούν ανενόχλητοι στα μέρη μας.

Για να επιφέρουμε μικρότερες και μεγαλύτερες ρωγμές στις καλογυαλισμένες τους βιτρίνες.

Για να περάσουμε από την αμφισβήτηση στη σύγκρουση.

ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Σύντροφοι-ισσες, Αναρχικές-οί