Ένοπλες επιθέσεις σε 3 αυτόνομες κοινότητες Ζαπατίστας

Ενηερωτικό κείμενο του  Δίκτυου Οργανώσεων Πολιτικών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (red nacional de organismos civiles de derechos humanos) για τις επιθέσεις στις κοινότητες των Ζαπατίστας

“Από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου 2023, μέλη της Οργάνωσης Καφεκοπαραγωγών του Ocosingo (Orcao), πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τρεις κοινότητες Ζαπατίστας: την  Emiliano Zapata, την  San Isidro και την  Moises και τον Gandhi, που αποτελούν μέρος του Moises και περιοχή Gandhi και βρίσκονται στον δήμο Ocosingo, Chiapas. Οι επιθέσεις κυμαίνονται από την καύση οικοπέδων έως τις ένοπλες επιθέσεις που τη στιγμή της δημοσίευσης αυτής της Επείγουσας Δράσης, δεν έχουν σταματήσει.

Από τις 19 Ιουνίου στις 14:00 περίπου, η ένοπλη ομάδα πυροβολούσε από το Σαν Φελίπε και το Σαν Αντόνιο Λας Φλόρες, έχοντας καταμετρηθεί τουλάχιστον 67 εκρήξεις πυροβόλων όπλων υψηλού διαμετρήματος και 13 πυροβόλων όπλων χαμηλού διαμετρήματος, που προστίθεται στην πυρπόληση  της καύσης των οικοπέδων όπου βρίσκονται και εργάζονται   οι οικογενειακές  Βάσεις Υποστήριξης του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης Ζαπατίστας (EZLN).

Στις 21 Ιουνίου 2023, οι επιθέσεις του ORCAO ξεκίνησαν στις 12:50 μ.μ., στις 6:50 μ.μ. είχαν βάλλει με τουλάχιστον 716 βολές διαφορετικού διαμετρήματος, και έχοντας επιτεθεί ταυτόχρονα στις κοινότητες των Ζαπατίστας του Emiliano Zapata, του San Isidro και του Moisés και του Gandhi. στο τελευταίο έβαλαν φωτιά στο οικόπεδο που προσαρτάται στο Αυτόνομο Γυμνάσιο, το οποίο βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από τα σπίτια των οικογενειών Ζαπατίστας.

Από την ημερομηνία αυτής της Επείγουσας Δράσης – 22 Ιουνίου – έχουν καταγραφει 25 πυροβολισμού με σφαίρες  υψηλού διαμετρήματος και 20 χαμηλού διαμετρήματος, με πληροφορίες που τεκμηριώνονται από το Συμβούλιο Καλής Κυβέρνησης New Dawn in Resistance and Rebellion for Life and Humanity, Caracol 10, Flourishing the Rebel Seed , με έδρα την Patria Nueva, (επίσημος δήμος Ocosingo), Chiapas.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την επίθεση  στην Βάση  Υποστήριξης κατά την οποία τραυματίστηκε ο Jorge López Sántiz. Εξακολουθεί να είναι σε δύσκολη κατάσταση ή  υγεία του και χρειάζεται εξειδικευμένη διαχείριση για να συνεχίσει τη διαδικασία αποθεραπείας του.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας των Ζαπατίστας, Χόρχε Λόπες Σαντίζ, της Βάσης Υποστήριξης, έφυγε από το νοσοκομείο Gómez Maza στις 5 Ιουνίου 2023, μετά από 10 ημέρες στην εντατική και 4 ημέρες νοσηλείας. Με το εξιτήριο εξακολουθεί  να έχει μια λοίμωξη που δεν έγινε αντιληπτή από το ιατρικό προσωπικό, καθώς και μια ανοιχτή πληγή. Τα επακόλουθα είναι σοβαρά, καθώς επηρεάστηκε η λειτουργία του εντέρου του. Η διαδικασία ανάρρωσης είναι αργή, καθώς οι επιπλοκές που προκύπτουν από το χειρουργείο απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα για επαρκή επούλωση, καθώς και αντιβιοτική και αναλγητική φαρμακευτική αγωγή.

Από το Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων Πολιτικών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων «Όλα τα Δικαιώματα για Όλους» θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων που ασκούν τα δικαιώματά τους για αυτονομία και αυτοδιάθεση ως γηγενείς λαοί, και επισημαίνοντας τη συνενοχή του μεξικανικού κράτους.
Οι αρχές του EZLN ανέφεραν ότι μέλη του Orcao πυροβόλησαν την αυτόνομη κοινότητα Moises και Gandhi. Φωτογραφία: Cuartoscuro

Υπό το φως αυτών των γεγονότων, απαιτούμε επειγόντως:

Η εγγύηση σε αυτή την έκτακτη κατάσταση , της ασφάλειας και της σωματικής και ψυχολογικής ευημερίας των οικογενειών της Βάσης Υποστήριξης της Περιφέρειας, Moisés και Gandhi.
Η ολοκληρωμένη και ποιοτική ιατρική φροντίδα του Jorge López Sántiz, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ζωή και η σωματική και ψυχολογική του ευεξία.
Διερεύνηση και ανεύρεση ευθυνών για την εγκληματική πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας και των ένοπλων επιθέσεων που διαπράχθηκαν κατά των κατοίκων των κοινοτήτων που απαρτίζουν την περιοχή Moisés και Gandhi.
Άμεση παύση των ένοπλων επιθέσεων κατά των Βάσεων Υποστήριξης του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης Ζαπατίστας.”