110 άνθρωποι εγκλωβσιμένοι στο ακρωτήριο Μαλέας της Πελοποννήσου

Αναδημοσίευση από Aegean boατ report
Ένα ιστιοφόρο με 110 άτομα έφτασε σήμερα το απόγευμα στις , όλx κατάφεραν να κατέβουν στη στεριά, αναφέρθηκαν κάποιοι μικροτραυματισμοί, δεν αναφέρθηκε αγνοούμενx.

Η ομάδα επικοινώνησε με το Aegean Boat Report για βοήθεια και μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε την άφιξή τους, για να το γνωστοποιήσουμε δημόσια, ώστε οι ελληνικές αρχές να μην τους επιστρέψουν παράνομα στην Τουρκία.

Η ομάδα αποτελείται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως φαίνεται στα πολλά βίντεο που έχουμε λάβει, μας λένε ότι είναι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ιράν και ότι υπάρχουν πάνω από 30 παιδιά στην ομάδα.

Η ελληνική ακτοφυλακή βρίσκεται κοντά με δύο σκάφη και ένα μικρότερο, φαίνονται μασκοφόροι άντρες στο πλοίο και ο κόσμος στη στεριά είναι φοβισμένος, έχουν συναντήσει αυτούς τους μασκοφόρους στο παρελθόν και δεν τελείωσε καλά τις προηγούμενες φορές.

Οι έλληνες αξιωματικοί θέλουν η ομάδα να κατέβει στη θάλασσα και να μεταφερθεί σε μεγαλύτερα σκάφη, η ομάδα αρνείται να το κάνει φοβούμενος τι θα τους συμβεί όταν βρεθούν στο σκάφος της ακτοφυλακής και ζητούν από τον ΟΗΕ να τους βοηθήσει.

Έχει νυχτώσει στην περιοχή, οι άνθρωποι άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν, φώτα από τα σκάφη της ακτοφυλακής φαίνονται όχι πολύ μακριά από τη στεριά. Υποθέτουμε ότι δεν θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους από αυτή τη βραχώδη περιοχή στο σκοτάδι, αλλά περιμένουν το φως της ημέρας για να ξεκινήσει η επιχείρηση.

Η ομάδα έχει καλό πνεύμα, αλλά ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Το δικαίωμα στο άσυλο κατοχυρώνεται από το άρθρο 18 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το άρθρο 19 απαγορεύει τις συλλογικές απελάσεις και προστατεύει τα άτομα από την απομάκρυνση, την απέλαση ή την έκδοση σε κράτος όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θανατικής ποινής, βασανιστηρίων ή άλλης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.